2012-11-21 08:25:06
Φωτογραφία για Ναυάγιο στις Βρυξέλλες παρά το ολονύχτιο θρίλερ. Νέο Eurogroup τη Δευτέρα...!!!
Δραματική τροπή πήρε η μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, που παρατάθηκε μέχρι τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες. Οι συζητήσεις για την εκταμίευση της δόσης των 44 δισ. ευρώ και την επιμήκυνση του ελληνικού χρέους προσέλαβαν διαστάσεις θρίλερ. Η διαπραγμάτευση στο παρασκήνιο υπήρξε σκληρή, με την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Β. Σόιμπλε να αντιπαρατίθενται για την κάλυψη των χρηματοδοτικών κενών που δημιουργεί η επιμήκυνση. Σε ολονύκτιο... θρίλερ για γερά νεύρα εξελίχθηκε η χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup της οποίας βασικό ζήτημα ήταν η εξεύρεση λύσης για το ελληνικό πρόβλημα και η λήψη απόφασης για την εκταμίευση της δόσης των 44 δισ. ευρώ.

Σε αυτό πρωταγωνίστησαν η επικεφαλής του ΔΝΤ Κ. Λαγκάρντ και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, που ήλθαν για ακόμη μία φορά σε ευθεία αντιπαράθεση για την κάλυψη των χρηματοδοτικών κενών ελέω επιμήκυνσης και την εξεύρεση λύσεων για να καταστεί το χρέος βιώσιμο. Εκεί που υπήρξε καταρχήν συμφωνία είναι ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και πρέπει να αποδεσμευτεί η δόση.


Είναι χαρακτηριστικό ότι η συνεδρίαση, η οποία ξεκίνησε νωρίς χθες το απόγευμα, διεκόπη κατ' επανάληψη προκειμένου να διεξαχθούν διμερείς συναντήσεις μεταξύ Ευρωζώνης και ΔΝΤ, ώστε να γεφυρωθούν οι διαφορές.

Τις πρώτες πρωινές ώρες, σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ ετοίμαζαν κείμενο συμφωνίας. Η μάχη επικεντρώθηκε στην προσπάθεια να καμφθούν οι αντιρρήσεις του ΔΝΤ που επέμενε σε «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, ώστε να καταστεί βιώσιμο το χρέος στα επίπεδα του 120% το 2020. Η χρυσή τομή που προωθήθηκε αφορά τη δέσμευση να επανεξετάσει το Eurogroup, τα επόμενα χρόνια και εφόσον κριθεί αναγκαίο, το ενδεχόμενο λήψης μέτρων για επαρκή βιωσιμότητα του χρέους.

Προκειμένου να κάνει πίσω στο αίτημά του για την ανάγκη να υπάρξει άμεσα «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, το ΔΝΤ επέμεινε στην ανάγκη για ισχυρές αποφάσεις έως το 2016 σε όλες τις συνιστώσες της προωθούμενης λύσης, απορρίπτοντας τη μερική λύση έως το 2014 που υποστήριζε η Ευρωζώνη.

Μάλιστα, το ΔΝΤ υποστήριξε ότι η μείωση των επιτοκίων δεν θα πρέπει να αφορά μόνο τα διμερή δάνεια ύψους 53 δισ. ευρώ που έχουν χορηγηθεί στην Ελλάδα από τα κράτη-μέλη, αλλά να επεκταθεί και στα δάνεια του ευρωμηχανισμού στήριξης ύψους 44 δισ. ευρώ.

Σε αυτό το σημείο παρενέβησαν κράτη της Ευρωζώνης που απαίτησαν ότι μια παρόμοια ρύθμιση θα πρέπει να ισχύσει για όλες τις χώρες που βρίσκονται ή που ενδέχεται να ενταχθούν σε πρόγραμμα. Οι χώρες του ευρώ τάχθηκαν ακόμη κατά της χορήγησης «φρέσκου χρήματος στην Ελλάδα», το οποίο θα ήταν «ιδιαίτερα δύσκολο» να δικαιολογηθεί στους φορολογουμένους, όπως δήλωσε η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ.

Στη συνεδρίαση για να καταστεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο εξετάστηκαν:

- Το ενδεχόμενο να παρασχεθεί στην Ελλάδα 10ετής αναστολή της υποχρέωσης πληρωμής τόκων για τα δάνεια του EFSF, ενέργεια που θα εξοικονομούσε 44 δισ. ευρώ, η μείωση του περιθωρίου κέρδους των επιτοκίων στα διμερή δάνεια που έχουν χορηγήσει οι ευρωπαϊκές χώρες προς την Ελλάδα, στις 25 από τις 150 μονάδες βάσης, η επαναγορά ομολόγων ιδιωτών από τη δευτερογενή αγορά και η επιστροφή στην Ελλάδα των κερδών της ΕΚΤ από τα ομόλογα που αγόρασε κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Χθες οι εταίροι μας άναψαν το... πράσινο φως για την αποδέσμευση της δόσης και η τελική έγκριση για την εκταμίευσή της σε μία ή περισσότερες δόσεις αναμένεται να δοθεί σε έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup, πιθανώς στις 3 Δεκεμβρίου, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει ολοκληρωθεί έως τις 30 Νοεμβρίου η διαδικασία έγκρισης της στήριξης από τα εθνικά κοινοβούλια ορισμένων κρατών-μελών.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο πρωθυπουργός αργά χτες το βράδυ με τους κ. Ευ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη. Ο κ. Α. Σαμαράς ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση για τις εξελίξεις της συνεδρίασης του Eurogroup, μεταφέροντας ένα κλίμα αισιοδοξίας για την τελική έκβαση των διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στους σκοπέλους των συνομιλιών, καθώς μέχρι εκείνη τη στιγμή που συνομίλησε με τους πολιτικούς αρχηγούς είχαν πραγματοποιηθεί συνεχείς διακοπές στη συνεδρίαση, που ενέτειναν την αγωνία για τις τελικές αποφάσεις που θα ελάμβαναν οι Ευρωπαίοι εταίροι.

Κ. Τσαχάκης - Β. Δεμίρης ΕΘΝΟΣ

Χωρίς συμφωνία το Eurogroup - Νέα συνάντηση τη Δευτέρα Σε αδιέξοδο κατέληξε το Eurogroup της Τρίτης, αφού μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση που διήρκησε περίπου 12 ώρες, οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης, βγήκαν από την σύσκεψη στις 5.30 το πρωί της Τετάρτης, χωρίς να έχουν καταλήξει σε μια απόφαση για την Ελλάδα και επικαλούμενοι πολύπλοκα τεχνικά θέματα που πρέπει να διευθετηθούν, ανακοίνωσαν νέα συνάντηση την ερχόμενη Δευτέρα, στις 26 Νοεμβρίου.Σημειώθηκε πρόοδος σε πακέτο μέτρων για την μείωση του ελληνικού χρέους και η συμφωνία είναι κοντά, αλλά η συνεδρίαση του Eurogroup έπρεπε να διακοπεί ώστε να μπορέσουν να διευθετηθούν τεχνικά θέματα, δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Το Eurogroup συζήτησε εκτενώς και σημείωσε πρόοδο στον προσδιορισμό ενός πακέτου αξιόπιστων λεπτομερειών που έχουν ως στόχο την...βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Το Eurogroup διέκοψε την συνεδρίαση ώστε να επιτρέψει να συνεχιστούν οι εργασίες (επί τεχνικών θεμάτων) για ορισμένα από τα στοιχεία αυτού του πακέτου. Θα συνεδριάσουμε ξανά την Δευτέρα, στις 26 Νοεμβρίου» αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση.

To Eurogroup χαιρετίζει το γεγονός ότι όλες οι προαιπαιτούμενες δράσεις έχουν εφαρμοστεί ικανοποιητικά, κάτι που δείχνει-όπως επισημαίνεται- την ισχυρή δέσμευση των ελληνικών αρχών στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και επαινεί τις προσπάθειες τόσο των αρχών, όσο και του ελληνικού λαού που συνέβαλαν «στο να φθάσουμε σε αυτό το στάδιο».

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι είναι τεχνικοί οι λόγοι της διακοπής και ότι δεν υπάρχουν μεγάλες πολιτικές διαφωνίες.

«Η Ελλάδα έχει τηρήσει τις υποσχέσεις της, τώρα είναι η σειρά μας» αναφέρει η ανακοίνωση.

Ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε «ελαφρώς απογοητευμένος», αναφέροντας πως μια συμφωνία είναι «πιθανή τη Δευτέρα».

«Έχει σημειωθεί πρόοδος, αλλά πρέπει να υπάρξει λίγο περισσότερη», δήλωσε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.

«Τα θέματα ήταν τόσο περίπλοκα που δεν μπορέσαμε να βρούμε μια οριστική λύση. Υπάρχει μια ολόκληρη σειρά επιλογών για να καλυφθεί το κενό χρηματοδότησης της Ελλάδας», που εκτιμάται σε 32 δισεκατομμύρια ευρώ, δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, χωρίς να δώσει διευκρινίσεις,

Η τελευταία ξεκίνησε το απόγευμα της Τρίτης, εξελίχθηκε σε θρίλερ καθώς διαφαινόταν ένα σκληρό παζάρι μεταξύ Ευρώπης και ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος και εν τέλει απ' ότι φαίνεται δεν μπόρεσε να ξεπεραστεί το αγκάθι της βιωσιμότητας και να γεφυρωθούν οι διαφορές των δυο πλευρών, ώστε να υπάρξει και η τελική απόφαση για την εκταμίευση της δόσης.

Όπως επισημαίνεται σε προπαρασκευαστικό κείμενο που δημοσιοποίησε το πρακτορείο Reuters, το ελληνικό χρέος δεν μπορεί να φθάσει στον στόχο του ΔΝΤ, δηλαδή στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, χωρίς να υποστούν απώλειες οι χώρες της ευρωζώνης.
 
communenews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ