2012-11-21 09:54:03
Φωτογραφία για Η απόφαση για την αγορά ιπτάμενου τάνκερ φωτίζει το νέο πλαίσιο συνεργασίας των ευρωπαϊκών χωρών
Δέκα ευρωπαϊκές χώρες συμφώνησαν στις αρχές της εβδομάδος, να εργαστούν μαζί ώστε να ενδυναμώσουν τις στρατιωτικές δυνατότητες στον εναέριο ανεφοδιασμό με καύσιμα.  Η συμφωνία αυτή έρχεται μετά από τα «κενά» που διαπιστώθηκαν και τα μαθήματα που ελήφθησαν από τις περσινές επιχειρήσεις στην Λιβύη.

Για να έχουν τη δυνατότητα αυξημένης παραμονής στον αέρα τα αεροσκάφη της συμμαχίας, κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Λιβύη, οι ευρωπαϊκές δυνάμεις στηρίζονταν κατά κύριο λόγο, στις Ηνωμένες Πολιτείες και στα ιπτάμενα τάνκερ τους.

Στη συνάντηση που είχαν οι Υπουργοί Άμυνας των χωρών της Ευρώπης, δέκα χώρες πρότειναν την αντιμετώπιση του προβλήματος, είτε με την αγορά ενός νέου αεροσκάφους για εναέριο ανεφοδιασμό, είτε με τη διαδικασία leasing ή μέσω του δανεισμού αεροσκαφών από χώρες – όταν αυτές δεν τα χρειάζονται.

Στόχος είναι η ενίσχυση των στρατηγικών δυνατοτήτων της Γηραιάς Ηπείρου, μέχρι το 2020. Ωστόσο, οι κυβερνήσεις δεν έλαβαν καμία απόφαση σχετικά με τον τύπο του αεροσκάφους που θα επιθυμούσαν να αγοράσουν.


Οι χώρες που μετείχαν στη συμφωνία ήταν το Βέλγιο, η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ουγγαρία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Πολωνία, η Πορτογαλία και η Νορβηγία. Η τελευταία, αν και δεν αποτελεί μέλος της  Ε.Ε., έχει στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Άμυνας  (European Defence Agency - EDA).

Το εν λόγω πρόγραμμα είναι ένα παράδειγμα της αυξημένης συνεργασίας των κρατών, υπό τη σκιά της οικονομικής κρίσης που έχει οδηγήσει σε μεγάλες περικοπές στην άμυνα.

Με το κόστος των εξοπλισμών να αυξάνεται συνεχώς και τις οικονομικές δυνατότητες των κρατών να βρίσκονται σε συνεχή πτώση, η συνεργασία δείχνει πλέον να είναι η μοναδική λύση για να μπορέσουν οι ευρωπαϊκές χώρες να αποκτήσουν τα επιθυμητά οπλικά συστήματα.

Η συνεργασία μπορεί να περιλαμβάνει τη συλλογική εργασία στην ανάπτυξη νέων συστημάτων, τη διεξαγωγή κοινών ασκήσεων και την κοινή χρήση συγκεκριμένων όπλων. Σαφώς πρόκειται για ένα νέο πλαίσιο συνεργασίας των κρατών μελών της Ε.Ε., υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης, που στοχεύει στη διατήρηση της αποτελεσματικότητας και της αξιοπιστίας των ευρωπαϊκών ενόπλων δυνάμεων.

Ομάδα Ειδήσεων e-afipnisi
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ