2012-11-21 10:59:16
Φωτογραφία για Εξαφανίστηκε ο εξοπλισμός του ιστορικού «Εμπρός»
Το ιστορικό κτήριο της οδού Ρήγα Παλαμίδη στην περιοχή του Ψυρρή, με την εμβληματική επιγραφή «Εμπρός», στέγασε για πολλές δεκαετίες το τυπογραφείο της ομότιτλης εφημερίδας Στο πιεστήριό του τυπώνονταν καθημερινά η ειδησεογραφία, οι αναλύσεις και τα περίφημα χρονογραφήματα της εφημερίδας. Σήμερα, ο εξοπλισμός του τυπογραφείου είναι άφαντος, παρόλο που έχει κηρυχθεί από το υπουργείο Πολιτισμού ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο in situ - κατά τόπον, δηλαδή άρρηκτα συνδεδεμένο με το χώρο όπου βρέθηκε.

Το κτ;hριο της οδού Παλαμίδη 2 - που κατασκευάστηκε το 1933 προκειμένου να στεγάσει το τυπογραφείο της ιστορικής εφημερίδας «Εμπρός» και από το 1988 και έπειτα παραστάσεις των θεατρικών ομάδων «Μορφές» και «Εμπρός»- χαρακτηρίστηκε από το υπουργείο Πολιτισμού, τον Ιούλιο του 1989, ιστορικό διατηρητέο μνημείο, καθώς αποτελεί σταθμό στην πνευματική ζωή της χώρας, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη του εκδοτικού τομέα.


Με την ίδια απόφαση, ως μνημείο, χαρακτηρίστηκε και ο μηχανολογικός εξοπλισμός του γιατί «προσφέρει τη δυνατότητα ολοκληρωμένης παρουσίασης της ιστορίας της εξέλιξης της εκτυπωτικής τεχνολογίας και του εκσυγχρονισμού της». Ο εξοπλισμός ήταν στην θέση του όσο ήταν εν ζωή ο σκηνοθέτης Τάσος Μπαντής - που απεβίωσε τον Ιανουαρίο του 2007.

Ο Μπαντής υπήρξε ιδρυτής και εμψυχωτής του θεατρικού οργανισμού «Μορφές» στο θέατρο «Εμπρός», όπου σκηνοθέτησε και μετέφρασε τα περισσότερα από τα έργα που παρουσιάστηκαν εκεί. Σήμερα, φαίνεται πως κανένας δεν γνωρίζει πού είναι ο εξοπλισμός.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ