2012-11-21 10:58:22
Φωτογραφία για Ε.Βενιζέλος: Η Ευρωζώνη χρειάζεται επειγόντως ένα πλαίσιο αυτοπροστασίας και προοπτικής
«H Eυρωζώνη δεν μπορεί να χρησιμοποιεί ως άλλοθι την Ελλάδα, προκειμένου να δικαιολογεί την αδυναμία της να αντιμετωπίζει με αποτελεσματικό, οριστικό και διορατικό τρόπο τις διάφορες εκφάνσεις της κρίσης που αφορά την Ευρωζώνη ως σύνολο και σίγουρα τη μεγάλη πλειονότητα των μελών της» δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ.Βενιζέλος και ζήτησε «το ταχύτερο δυνατόν να οριστικοποιηθεί το σχήμα της βιωσιμότητας».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημειώνει, ακόμη: «Η Ελλάδα έχει κάνει στο ακέραιο αυτά που έπρεπε παίρνοντας πολύ δύσκολες αποφάσεις για πολλοστή φορά.

»Το πρόβλημα της βιωσιμότητας του χρέους, με το οποίο είναι απολύτως συνδεδεμένο το ζήτημα της επιμήκυνσης, δεν προέκυψε τώρα. Είχε αντιμετωπιστεί τον περασμένο Φεβρουάριο ως αποτέλεσμα δύσκολων και μακρών διαπραγματεύσεων και όλοι ήξεραν ποιές συμπληρωματικές κινήσεις πρέπει να γίνουν. Ούτε η διαφωνία μεταξύ Ευρωζώνης και ΔΝΤ είναι κάτι καινούργιο.


»Έπρεπε συνεπώς να υπάρξει χθες απόφαση ώστε να διευκολυνθεί και η Σύνοδος Κορυφής της Πέμπτης για τον κοινοτικό προϋπολογισμό και το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο.

»Τις επόμενες ημέρες -το ταχύτερο δυνατόν- πρέπει να οριστικοποιηθεί το σχήμα της βιωσιμότητας. Όχι μόνο γιατί η Ελλάδα χρειάζεται και αξίζει μία νέα αφετηρία αλλά γιατί η ίδια η Ευρωζώνη χρειάζεται επειγόντως ένα πλαίσιο αυτοπροστασίας και προοπτικής».

***

Το ολονύκτιο θρίλερ της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες και η εμπλοκή που σημειώθηκε με αποτέλεσμα να μην υπάρξει τελικά συμφωνία βρίσκονται στο επίκεντρο των διεθνών μέσων ενημέρωσης.

«Η Ευρώπη αποτυγχάνει να έχει συμφωνία για την Ελλάδα» είναι ο τίτλος του BBC το οποίο σημειώνει ότι «μετά από σχεδόν 12 ώρες συνομιλιών στις Βρυξέλλες... χρειάζονται επιπλέον χρόνο για τεχνική δουλειά».

«Οι διεθνείς δανειστές της Ελλάδας απέτυχαν για δεύτερη βδομάδα να συμφωνήσουν» σημειώνει το Reuters.

«H Ευρωζώνη καθυστερεί τη συμφωνία βοήθειας για την Ελλάδα» γράφουν στο πρώτο θέμα τους οι Financial Times και αναφέρουν πως θα γίνει νέο Eurogroup την ερχόμενη εβδομάδα. Τονίζουν ότι οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών ανέβαλλαν ξανά την εκταμίευση της υπερ-δόσης των 44 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, μετά την αποτυχία να ξεπεράσουν τις διαφωνίες για το πόσο γρήγορα μπορεί να να μειωθεί το χρέος της Αθήνας.

«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες άφησαν πάλι την Ελλάδα με αβέβαιο μέλλον» γράφει ο Guardian και τονίζει ότι οι προσπάθειες για την επίλυση της κρίσης στην Ευρωζώνη χτύπησε σε ένα ακόμη εμπόδιο, με τους υπουργούς Οικονομικών και το ΔΝΤ να παραμένουν διχασμένοι για την Ελλάδα.

«Η μη συμφωνία θέτει σε κίνδυνο την εκταμίευση της επόμενης δόσης για τη διάσωση της Ελλάδας. Η χρηματοδότηση της χώρας θα πρέπει να άρει την απειλή της χρεοκοπίας και της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη» γράφει το CNN, σχολιάζοντας το ναυάγιο του Eurogroup.

«Η ΕΕ σκόνταψε στην μείωση του χρέους έπειτα από σύγκρουση με το ΔΝΤ» είναι ο τίτλος του Bloomberg. Όπως επισημαίνει το δίκτυο, οι Ευρωπαίοι υπουργοί οικονομικών δεν κατόρθωσαν να συμφωνήσουν σε ένα πακέτο για μείωση του ελληνικού χρέους μετά από διαμάχη με το ΔΝΤ για το πώς θα επανέλθει σε βιώσιμα επίπεδα η πληγείσα από την ύφεση οικονομία της χώρας.

«Ο αγώνας ενάντια στην κρίση χρέους υπέστη άλλο ένα πλήγμα: το Eurogroup δεν κατάφερε να βρει λύση για το ελληνικό πρόβλημα» αναφέρει το Spiegel. Μετά από ολονύχτιες διαπραγματεύσεις, δεν υπήρξε συμφωνία για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού και συνεπώς η Ελλάδα θα πρέπει να περιμένει για την δόση».

«Η Γερμανία αντιστέκεται. Καμία συμφωνία για βοήθεια στην Ελλάδα» γράφει η ιταλική εφημερίδα La Repubblica. Επισημαίνει ότι η Αθήνα θα πρέπει γρήγορα να λάβει την επόμενη δόση για να μπορέσει να πληρώσει μισθούς και συντάξεις, ωστόσο σημειώνει ότι θα πρέπει να περιμένει τουλάχιστον μέχρι την επόμενη Δευτέρα, οπότε θα συνεδριάσει ξανά το Eurogroup.

«Χωρίς συμφωνία για την Ελλάδα μπαίνει σε κίνδυνο η σταθερότητα της Ευρωζώνης» γράφει το ιταλικό πρακτορείο Ansa.
I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ