2012-11-22 02:22:03
Φωτογραφία για Κύπρος: Σε πλήρη σύγχυση η κυβέρνηση
Δυσοίωνο είναι το μέλλον της κυπριακής οικονομίας, αφού από τις δηλώσεις των ηγετών των κοινοβουλευτικών κομμάτων, φάνηκε ότι... υπάρχει πλήρης σύγχυση στην κυβέρνηση, όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις με την ΤΡΟΙΚΑ. Οι ηγέτες των κομμάτων βρέθηκαν σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο έτυχαν ενημέρωσης από τον Πρόεδρο Χριστόφια αναφορικά με την πορεία των διαβουλεύσεων.

Μετά τη σύσκεψη οι αρχηγοί των κομμάτων προέβησαν σε δηλώσεις, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν το μέλλον των διαπραγματεύσεων, ενώ δεν αντιλήφθηκαν να υπάρχει σχέδιο Β.

Τρεις από τους αρχηγούς των κομμάτων έκαναν λόγο για αποχώρηση των ξένων τεχνοκρατών, ενώ η γ.γ των Οικολόγων τόνισε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν ήξερε ούτε καν πιο είναι το ύψος του δανείου που χρειαζόμαστε. Έγινε επίσης αναφορά και σε διαφωνία εντός της αίθουσας ανάμεσα στον ίδιο τον πρόεδρο και συνεργάτες του.


Αναλυτικά οι δηλώσεις

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο η Τρόικα να αποχωρήσει χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία.

Κατά τη συνάντηση επέδωσε στον πρόεδρο Χριστόφια επιστολή με την οποία ζητεί να πληροφορηθεί το σχεδιασμό της κυβέρνησης στο ενδεχόμενο αδιεξόδου και αναμένει, όπως είπε, γραπτή απάντηση.

Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε πως κύρια έγνοια και απορία του είναι εάν η Τρόικα αποχωρήσει με την προοπτική μη επανόδου τι θα κάνουμε και πως θα επιλύσουμε το πρόβλημα στο τραπεζικό σύστημα και πως το κράτος θα ικανοποιήσει τις οικονομικές του υποχρεώσεις.

Ανέφερε πως δεν έγινε ενημέρωση εάν έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα.

Αυτό που έχει σημασία επεσήμανε ο κ. Αναστασιάδης δεν είναι να προβάλουμε αρνήσεις, αλλά να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα αποτελέσματα από τις αρνήσεις μας.

Τα πράγματα είναι πολύ κρίσιμα για την οικονομία του τόπου, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού και κάλεσε όλους να συμπεριφερθούν με υπευθυνότητα και σοβαρότητα.

Η κυβέρνηση είπε, έχει δεσμευθεί να καταθέσει και γραπτώς τα θέματα που έχουν συζητηθεί κατά τη σύσκεψη, ενώ το ΑΚΕΛ, θα τοποθετηθεί τις αμέσως επόμενες μέρες.

Ο Άντρος Κυπριανού τόνισε ότι δεν θεωρεί ότι για τόσο σημαντικά ζητήματα πρέπει να λαμβάνονται αποφάσεις με πρόχειρο τρόπο.

Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι για το Μνημόνιο δεν μπορεί να τεθεί από την Τρόικα η θέση «πάρτε το ή αφήστε το».

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μάριος Καρογιάν δήλωσε ότι στη σύσκεψη έγινε ενημέρωση από την Κεντρική Τράπεζα και τη διαπραγματευτική ομάδα. Τα κόμματα ανέφερε ο κ. Καρογιάν ζήτησαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να έχουν γραπτώς και τα συμφωνηθέντα, αλλά και τις εκκρεμότητες που υπάρχουν με την Τρόικα.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε ότι στη σύσκεψη έγινε ενημέρωση από την Κεντρική Τράπεζα και τη διαπραγματευτική ομάδα για το που βρίσκονται οι διαβουλεύσεις μέχρι τώρα.

Υπάρχει, σημείωσε, ένα ερωτηματικό κατά πόσο έχουν διακοπεί οι διαπραγματεύσεις ή όχι.

Οι απόψεις, ανέφερε ο κ. Ομήρου, διίστανται.

Ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, Δημήτρης Συλλούρης δήλωσε ότι βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη φάση καθώς τα περιθώρια χρόνου στενεύουν και η διαπραγμάτευση είναι πολύ σκληρή.

Ο κ. Συλλούρης είπε πως το σκηνικό είναι δύσκολο, αλλά όχι θολό.

Η Γενική Γραμματέας των Οικολόγων, Ιωάννα Παναγιώτου, δήλωσε ότι πριν από μερικούς μήνες ο Πρόεδρος Χριστόφιας είχε πει πως δεν γνωρίζει που είναι το Μαρί, ενώ σήμερα, συνέχισε, μας είπε ότι δεν ξέρει πόσο είναι το ύψος του δανείου που χρειαζόμαστε.

Στη σύσκεψη, ανέφερε η κ. Παναγιώτου, διαπιστώθηκε διάσταση απόψεων μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και συνεργατών του.

Πρόσθεσε εξάλλου πως δεν έχει αντιληφθεί να υπάρχει σχέδιο Β.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης και η ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Ιωάννα Παναγιώτου.

Από κυβερνητικής πλευράς, στη σύσκεψη υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας, συμμετείχαν ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Τίτος Χριστοφίδης, ο Υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή, ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλής Συλικιώτης, η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους και ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών Χρήστος Πατσαλίδης.
cytoday.eu
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ