2013-01-08 21:03:09
Φωτογραφία για Το καθεστώς για τη συλλογή αποδείξεων, στο 22% το φορο-πέναλτι
Στη Βουλή οι ρυθμίσεις

Το πλήρες πλαίσιο του καθεστώτος για τη συλλογή αποδείξεων περιλαμβάνεται σε σειρά ρυθμίσεων που κατατέθηκαν στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών εν όψει της ψήφισης του φορολογικού νομοσχεδίου.

Βάσει των ρυθμίσεων αυτών, το πέναλτι που θα επιβάλλεται σε περίπτωση που οι φορολογούμενοι συλλέγουν λιγότερες από τις απαιτούμενες αποδείξεις (25% του εισοδήματος τους) θα ανέρχεται στο 22%.

Συγκεκριμένα, το καθεστώς για τη συλλογή αποδείξεων έχει ως εξής:

Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα πρέπει να συλλέγουν αποδείξεις για το 25% του εισοδήματος τους με ανώτατο όριο τα 10.500 ευρώ.Στην περίπτωση που υπάρχει διαφορά μεταξύ του ποσού των αποδείξεων που θα πρέπει να συγκεντρώσουν και των αποδείξεων που συγκεντρώθηκαν, θα επιβάλλεται φορολογικός συντελεστής 22% επί της διαφοράς.Η εφορία θα αναγνωρίζει αποδείξεις και για δίδακτρα φροντιστηρίων, καθώς και για ανταλλακτικά αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, επισκευή και συντήρηση οχημάτων, αποδείξεις από ταξί αλλά και δαπάνες καυσίμων ΙΧ.Η υποχρέωση προσκόμισης αποδείξεων αφορά αποδείξεις που έχουν εκδοθεί σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με βάση το ισχύον καθεστώς λαμβάνονταν υπόψη μόνο οι αποδείξεις που έχουν εκδοθεί εντός Ελλάδος.Αλλες ρυθμίσεις


Αλλες ρυθμίσεις που κατατέθηκαν στη Βουλή αφορούν την έκπτωση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών από το φορολογητέο εισόδημά τους, καθώς και τη μείωση στα 5.000 ευρώ του ετήσιου εισοδήματος επαγγελματιών που θα εξαιρούνται από φορολογικές υποχρεώσεις που προβλέπει ο νέος τρόπος φορολογικής απεικόνισης των συναλλαγών.

Το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών στα ταμεία υποχρεωτικής ασφάλισης και στα επαγγελματικά ταμεία θα εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημά τους.Ο φόρος υπεραξίας 20% στις μεταβιβάσεις ακινήτων θα ισχύσει για ακίνητα που μεταβιβάζονται από 1/1/2013 και μετά.Η αύξηση του φόρου στους τόκους των καταθέσεων, από 10 σε 15%, ισχύει από 1/1/2013.Διαγράφεται η διάταξη του νομοσχεδίου που προέβλεπε τον αναβαλλόμενο φόρο των τραπεζών. Περιορίζεται στα 5.000 ευρώ από 10.000 ευρώ το όριο του τζίρου κάτω από το οποίο ορισμένοι επαγγελματίες και υπό προϋποθέσεις θα απαλλάσσονται από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων και έκδοσης αποδείξεων.Μέτρα 2,3 δισ. ευρώ

Στην τροπολογία περιλαμβάνονται οι εκτιμήσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για το δημοσιονομικό αποτέλεσμα των διατάξεων του φορολογικού νομοσχεδίου. Η συνολική πρόβλεψη είναι για έσοδα ύψους 2,307 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, από τις νέες κλίμακες φορολογίας εισοδήματος προβλέπεται να υπάρξει αύξηση εσόδων ύψους 1,144 δισ. ευρώ, από τη φορολόγηση των τόκων των καταθέσεων 230 εκατ. ευρώ, από την φορολόγηση των κερδών των επιχειρήσεων 582 εκατ. ευρώ ενώ από το ειδικό τέλος επιτηδεύματος των ελεύθερων επαγγελματιών 199 εκατ. ευρώ.

Επίσης από φορολόγηση πλοίων προβλέπονται έσοδα 140 εκατ. ευρώ ενώ από τη μείωση στη φορολόγηση των μερισμάτων θα προκύψει απώλεια εσόδων ύψους 28 εκατ. ευρώ.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
  
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ