2013-01-11 21:38:50
Φωτογραφία για Πρώτο κόμμα θα είναι η ανεργία σε λίγο.Έχει σκαρφαλώσει κοντά στο 27%....
Σημεία από τη συνέντευξη του προέδρου της κ.ο. του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, Αλέξη Τσίπρα στον Real Fm και στον Ν. Χατζηνικολάου

-Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση ασκούν επικοινωνιακή πολιτική και κάνουν εμπόριο ελπίδας.

-Πρώτο κόμμα θα είναι η ανεργία σε λίγο. Ούτε η Ν.Δ., ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ. Έχει σκαρφαλώσει κοντά στο 27% -Για μας δεν υπάρχει επόμενη μέρα με μνημόνιο. ΣΥΡΙΖΑ και μνημόνιο είναι δυο έννοιες ασύμβατες. Και πρέπει να σας πω ότι είμαστε ψυχολογικά προετοιμασμένοι για μια μεγάλη σύγκρουση.

-Το ελληνικό πρόβλημα παύει να είναι ελληνικό πια. Γίνεται ευρωπαϊκό και παγκόσμιο. Κι αυτή τη στιγμή, δυστυχώς, έχουμε μια κυβέρνηση η οποία έχει δεθεί στο άρμα της κας Μέρκελ, που για ίδιον όφελος πολιτικό και ενδεχομένως και οικονομικό, οι μόνοι που κερδίζουν απ’ αυτήν την πολιτική είναι μια συγκεκριμένη οικονομική τάξη στη Γερμανία.

Για το ταξίδι στη Λατινική Αμερική:


-Συμμάχους πρέπει να ψάξουμε, να αναζητήσουμε παντού. Ιδίως όταν υπάρχουν χώρες που έχουν καταφέρει να ισχυροποιήσουν την παρέμβασή τους στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.

-Η χώρα πρέπει να αξιοποιήσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, να εντοπίσουμε τους κλάδους εκείνους της οικονομίας που μπορεί να γίνουν ξανά ανταγωνιστικοί και που πρέπει να δώσουμε όλο το βάρος για να έχουμε δημόσιες επενδύσεις, ευρωπαϊκές επενδύσεις και ιδιωτικές βεβαίως επενδύσεις. Μπορώ να σας πω ποιοι είναι αυτοί οι κλάδοι. Βεβαίως είναι ο τουρισμός, η αγροτική οικονομία -Εμείς θα είμαστε η δύναμη εκείνη που, όχι μόνο δεν θα συμβιβαστεί, αλλά θα ψάξει συμμάχους στη διεθνή σκακιέρα, προκειμένου να πετύχει μια πολύ μεγάλη αλλαγή, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία.

-Η βία και η απειλή της ανθρώπινης ζωής δεν συμβαδίζουν με το αξιακό περιεχόμενο της Αριστεράς και της απελευθερωτικής ιδεολογίας που φέρνει μαζί της η Αριστερά, που είναι πάνω απ’ όλα ιδεολογία ουμανιστική, δίπλα στον άνθρωπο. Η απειλή της ανθρώπινης ζωής δεν μπορεί να συμβαδίζει με το ουμανιστικό περιεχόμενο των αξιών και των ιδεών μας.

-Ο ΣΥΡΙΖΑ πολιτικοποίησε την οργή, πολιτικοποίησε τον θυμό και προσπάθησε να πείσει ιδίως τους νέους ανθρώπους αλλά και την ελληνική κοινωνία ότι δεν είναι αυτός ο τρόπος δράσης ο επιθυμητός και ευκταίος, αυτός που θα φέρει αποτελέσματα, αλλά μέσα από την πολιτική διεκδίκηση και τον κοινωνικό αγώνα μπορεί να έχουμε αποτελέσματα πολύ σημαντικότερα.

-Θέλω να σας πάω στο παράδειγμα της Ευρώπης, γιατί ορισμένες φορές νομίζουμε ότι ανακαλύπτουμε την Αμερική. Θέλω να σας πω ότι στο Βερολίνο, όπου έχουμε ένα συντηρητικό πολιτικό κατεστημένο εκεί, ένα πολίτευμα το οποίο είναι σκληρό πολλές φορές στην ανομία, την παραβατικότητα, έχουμε μια ολόκληρη περιοχή, όπου έχει δεκάδες τέτοια σπίτια. Θέλω να σας πω ότι στην Κοπεγχάγη στη Δανία έχουμε μια ολόκληρη περιοχή, την Κριστιάνα, που είναι μια περιοχή αυτοδιαχειριζόμενη, στα πλαίσια όμως μιας συνεννόησης και με τις τοπικές αρχές και με την τοπική αυτοδιοίκηση, που δίνει τη δυνατότητα σε εγκαταλελειμμένα σπίτια πολίτες, κάτοικοι, συλλογικότητες να λειτουργούν και εκεί μάλιστα έχει γίνει και τουριστικό αξιοθέατο.

-Η κοινωνία έχει πάρει φωτιά. Είναι πάρα πολύ βίαιο. Βρέθηκα προχθές στη Φλώρινα και κατάλαβα ότι αυτή είναι πραγματική βία. Να είναι κανείς άνεργος, να έχει και δυο παιδιά και να μην έχει τη δυνατότητα να βάλει πετρέλαιο να ζεσταθούν τα παιδιά του. Νομίζω ότι αυτή είναι η βία που υφίσταται μεγάλο μέρος του λαού.

Για τη λίστα Λαγκάρντ:

-Είπαμε ότι αν προκύψουν στοιχεία, αφού είπαμε ότι οι πολιτικές ευθύνες αφορούν όλους, και τον κ. Παπανδρέου και τον κ. Σαμαρά δεν θα διστάσουμε να ζητήσουμε επέκταση της έρευνας και σε πρόσωπα ή σε αδικήματα τα οποία θα προκύψουν κατά τη διάρκεια της εξέτασης.

-Με εκπλήσσει η στάση του πρωθυπουργού. Αναρωτιέμαι μήπως υπάρχουν και άλλοι σκελετοί στην ντουλάπα που δεν θέλει να αποκαλυφθούν. Γιατί είναι ηλίου φαεινότερο ότι, εάν ο ίδιος έβγαινε μπροστά και ακολουθούσε μια στρατηγική όλα στο φως, να διερευνηθούν όλα, κάθαρση, ο ίδιος θα είχε πολιτικά οφέλη. Είναι ακατανόητη η στάση του κ. Σαμαρά γι αυτό απευθύνθηκα ως προς τον ίδιον.

-Στην Ελλάδα δεν έχουμε μια υγιή σοσιαλδημοκρατία και εγώ δεν αποκλείω την πιθανότητα να επανεμφανιστεί, διότι τα κενά καλύπτονται. Και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καλύψει ένα πολύ μεγάλο κενό από τα αριστερά της αριστεράς έως τα αριστερά της σοσιαλδημοκρατίας. Δεν θα καλύψει όμως και το κενό της σοσιαλδημοκρατίας. Δεν θα γίνουμε ένα ρεφορμιστικό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα.

Ολόκληρη η συνέντευξη εδώ I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ανακοινώθηκε ο Σίλντενφελντ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ανακοινώθηκε ο Σίλντενφελντ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ