2013-01-12 08:19:05
Φωτογραφία για Πάτρα: Πρεμιέρα σήμερα για το δεν πληρώνω χωρίς απόδειξη - Αρκετά καταστήματα τοποθέτησαν τη σχετική πινακίδα
Σήμερα, Σάββατο 12 Ιανουαρίου τίθεται σε ισχύ η αγορανομική διάταξη, σύμφωνα με την οποία οι καταναλωτές θα μπορούν να μην πληρώνουν το κόστος των προϊόντων και των υπηρεσιών που αγοράζουν, εάν δεν πάρουν απόδειξη λιανικής.

Ωστόσο, οι καταστηματάρχες εμφανίζονται προβληματισμένοι, καθώς φοβούνται πως θα υπάρξουν περιστατικά πελατών που ενώ θα έχουν λάβει απόδειξη, θα ισχυρίζονται το αντίθετο, ώστε να μην πληρώσουν.

Υπενθυμίζεται πως οι επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες, να αναρτούν σε εμφανές σημείο του καταστήματος πινακίδα στα ελληνικά και τα αγγλικά, που θα αναγράφει ότι «Ο καταναλωτής δεν έχει υποχρέωση να πληρώσει, αν δεν λάβει το νόμιμο παραστατικό στοιχείο (απόδειξη-τιμολόγιο)», ενώ το ίδιο κείμενο θα αναγράφεται και στους τιμοκατάλογους καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης.

Στην περίπτωση μη ενημέρωσης των καταναλωτών με τον παραπάνω τρόπο, οι παραβάτες θα τιμωρούνται με διοικητικό πρόστιμο 1.000 ευρώ, εκτός των άλλων κυρώσεων.


Αν οι ίδιοι δεν εκδίδουν παραστατικά, τα ελεγκτικά όργανα θα είναι υποχρεωμένα, να γνωστοποιούν τις παραβάσεις στη Διεύθυνση Ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις επιχειρήσεις, καθώς συνιστά φορολογική παράβαση.

Πάντως, μετά από μια μικρή έρευνα του xespao.gr, αρκετά είναι τα καταστήματα της Πάτρας που έχουν φροντίσει να τοποθετήσουν την ειδική πινακίδα στο χώρο του ταμείου εδώ και μέρες. Ωστόσο, οφείλουμε να επισημάνουμε πως πρόκειται κυρίως για εμπορικά καταστήματα που ανήκουν σε μεγάλες αλυσίδες.
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ