2013-01-12 14:40:20
Φωτογραφία για Ο παππούς - Πως το φώς γίνεται ταινία
Ο παππούς (ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΔΑΝΑΛΗΣ) - ένα ντοκιμαντέρ του Προκόπη Δάφνου

Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013, 20:00 - Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Μια ταινία που αναφέρεται σε μια ξεχωριστή μορφή του ελληνικού σινεμά, τον κινηματογραφιστή Γρηγόρη Δανάλη (1916 – 1993). Ο “παππούς” –όπως τον αποκαλούσαν με χιούμορ και τρυφερότητα φίλοι και συνεργάτες του- Γρηγόρης Δανάλης αγαπούσε, ζούσε και ανέπνεε για τον κινηματογράφο. Ξεκίνησε από μηχανικός προβολής και ηλεκτρολόγος, για να εξελιχθεί σε έναν ταλαντούχο και πολυπράγμονα εικονολήπτη, αφήνοντας ανεξίτηλο ίχνος σε τουλάχιστον 80 ταινίες (σε πολλές από αυτές συνεργάστηκε με τον αδελφό του Συρράκο Δανάλη, επίσης κινηματογραφιστή).

Ανήκοντας στη γενιά των βετεράνων του παλιού ελληνικού κινηματογράφου στην οποία οφείλει σε μεγάλο βαθμό την εξέλιξή του. ο καταξιωμένος οπερατέρ, ηχολήπτης, σκηνοθέτης, παραγωγός, κλπ, ο θρυλικός «παππούς» με τη χαρακτηριστική γενειάδα, παρών σε όλες τις φάσεις ολοκλήρωσης μιας ταινίας, μας μυεί -μέσω της ταινίας- στη θαυμαστή μετάλλαξη του φωτός που γίνεται ταινία.


Η κάμερα μας μεταφέρει σε ένα παρελθόν –όχι τόσο μακρινό- που σηματοδότησε τη χρυσή εποχή του ελληνικού σινεμά. Αφηγήσεις, αποσπάσματα ταινιών και ντοκουμέντα αποκαλύπτουν το πορτρέτο του βραβευμένου Κεφαλονίτη διευθυντή́ φωτογραφίας, ανιχνεύοντας παράλληλα την αγωνία και το μεράκι των παλιών κινηματογραφιστών να δώσουν στις αίθουσες προβολής ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα, πολλές φορές δε και μοναδικό. Παρών επίσης και σε όλους τους αγώνες των Ελλήνων κινηματογραφιστών, κοινωνικούς και εργασιακούς, ο “παππούς” του ελληνικού σινεμά αποτυπώνει στο ντοκιμαντέρ του Προκόπη Δάφνου πτυχές, στιγμές και αποσπάσματα μιας ανήσυχης και δημιουργικής ζωής και μας οδηγεί στο μυστικό της ζωής πως τίποτα δεν κερδίζεται από μόνο του ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Προκόπης Δάφνος - Τζαννέτος Κομηνέας

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Προκόπης Δάφνος

Mοντάζ: Τζαννέτος Κομηνέας

Παραγωγή: Προκόπης Δάφνος

Πρωτότυπη μουσική: Νίκος Ξανθόπουλος

Διάρκεια: 84΄

Προκόπης Δάφνος

Απόφοιτος της σχολής Σταυράκου, εργάστηκε ως εικονολήπτης / διευθυντής φωτογραφίας σε περίπου 200 ντοκιμαντέρ, 10 ταινίες μεγάλου μήκους, 20 ταινίες μικρού μήκους καθώς και 4 σήριαλ στην τηλεόραση. Βραβευμένος με τιμητικές διακρίσεις σε ελληνικά και ξένα φεστιβάλ, έχει συνεργαστεί με σημαντικούς σκηνοθέτες του ελληνικού κινηματογράφου, ενώ τα τελευταία χρόνια διδάσκει στο τμήμα κινηματογράφου του Ν.Υ. College University. Στη φιλμογραφία του ως διευθυντής φωτογραφίας περιλαμβάνονται οι ταινίες Ο Ψύλλος (1987), Φάκελος Πόλη (1988), Η Αυλή με τα Σκουπίδια (1991), Deep End (2008), τα ντοκιμαντέρ Πόρτο Λεόνε, Χαίρε Γείτονα (1997), κ.ά.

Το ντοκιμαντέρ του Ο Παππούς (Γρηγόρης Δανάλης) (2012) συμμετείχε στο διαγωνιστικό τμήμα του 6ου Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας docfest (α΄ προβολή).

Τζαννέτος Κομηνέας

Σπούδασε σκηνοθεσία κινηματογράφου. Μέχρι σήμερα έχει «υπογράψει» ταινίες μικρού μήκους, τηλεταινίες, ντοκιμαντέρ, βιντεοκλίπ, διαφημιστικά spots κ.α., καλύπτοντας μεγάλο φάσμα θεμάτων και ιδιαίτερων τεχνικών, ενώ στα εκφραστικά του μέσά χρησιμοποιεί μικτές τεχνικές, από ηθοποιούς μέχρι κινούμενο σχέδιο, επιμένοντας να επιμελείται ο ίδιος το μοντάζ. Ενδεικτική φιλμογραφία: Άξιον Εστί 40’ 1993), Το φως που εκρήγνυται (1996), Άρωμα Ελένης 25‘ (1998), Εις βάθος 54’ (2007), Παύλος Μελάς (Γράμματα από τη Μακεδονία) 68’ (2008), Μάσκουλα 28’ (2009).

Πληροφορίες

Ο παππούς (ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΔΑΝΑΛΗΣ),

ένα ντοκιμαντέρ του Προκόπη Δάφνου

Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013, 20:00

ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ - ΛΑΪΣ

www.tainiothiki.gr

Ιερά Οδός 48 & Μ. Αλεξάνδρου 134-136

Γκάζι [μετρό Κεραμεικός]

Τ: 210 3609695 & 210 3612046

e-mail: [email protected]
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ