2013-01-17 17:00:01
Φωτογραφία για Ηλεία: Θυελλώδεις άνεμοι έως 9 μποφόρ - Ισχυρές βροχοπτώσεις στην Ανδρίτσαινα
Βαθύ βαρομετρικό χαμηλό με κέντρο (997hPa) στην κεντρική Ιταλία, προκαλεί πολύ θυελλώδεις ανέμους στην Δυτική Ελλάδα και ισχυρές βροχοπτώσεις.

Ισχυρή κακοκαιρία επικρατεί από τα ξημερώματα της Πέμπτης 17 Ιανουαρίου 2013 στην Ηλεία, με κύριο χαρακτηριστικό τους πολύ θυελλώδεις ανέμους, όχι μόνο στην θάλασσα αλλά και στα χερσαία τμήματα. Χαρακτηριστική είναι η εικόνα από την μετεωρολογική κάμερα του metar.gr στο Παλούκι με το φουρτουνιασμένο Ιόνιο.

Παράλληλα, ισχυρές βροχές και καταιγίδες σημειώνονται στα πιο ηπειρωτικά - ορεινά τμήματα του νομού.

Ειδικότερα, έως αυτή την ώρα, σύμφωνα πάντα με το δίκτυο σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο νομό, πολύ ισχυρές βροχοπτώσεις σημειώνονται στην Ανδρίτσαινα, όπου, σε λιγότερο από 14 ώρες, έχουν σημειωθεί περισσότερα από 50 χιλιοστά ύψος βροχόπτωσης, δηλαδή 50 τόνους νερό ανά στρέμμα! Το τελευταίο τριήμερο το συνολικό ύψος βροχής στην περιοχή ξεπερνά τα 100 χιλιοστά.


Στις πεδινές περιοχές λόγω των θυελλωδών ανέμων τα ύψη βροχής δεν ξεπερνούν τα 15 με 20 χιλιοστά. "Σαρώνουν", ωστόσο, οι άνεμοι και φτάνουν στο Βαρθολομιό τα 70km/hr (8 μποφόρ) και στην Αμαλιάδα τα 60km/hr (7 μποφόρ). Στο λιμάνι του Κατακόλου το ανεμόμετρο, στα δέκα μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, καταγράφει ανέμους με ριπές στα 77km/hr, 9 μποφόρ, και μέση ένταση 60km/hr (7 μποφόρ).

Τα φαινόμενα τις επόμενες ώρες και μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής 18/1 θα διατηρηθούν και θα ενταθούν περαιτέρω, για το λόγο αυτό οι πολίτες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και κυρίως όσοι κινούνται στο ορεινό οδικό δίκτυο, καθώς φαινόμενα κατολισθήσεων είναι πιθανά.

Μετεωρολογική ενημέρωση Θεόδωρος Κονδύλης

Πηγή: ilialive
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ