2013-02-15 23:20:07
Φωτογραφία για Να πως έγινε η Κύπρος «πλυντήριο» Ρώσων κακοποιών
Η ακμάζουσα παραοικονομία της Ρωσίας και η «ενδημική διαφθορά» που αναπτύσσονται με ιλιγγιώδη ταχύτητα μέσω του παράνομου χρήματος, που τροφοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, αποτελεί το βασικό θέμα της 84σέλιδης έκθεσης της Global Financial Integrity (GFI). Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός που εδρεύει στην Ουάσιγκτον DC συμβουλεύει τη ρωσική κυβέρνηση πώς να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα.

Σύμφωνα με την έκθεση, μέσα σε όλο αυτό είναι βαθιά θαμμένο ένα κόσμημα: τα ποσά και οι ροές ρωσικού μαύρου χρήματος «ξεπλένονται» στην Κύπρο.

Η Κύπρος έσπασε. Στα βιβλία των τραπεζών υπάρχουν 152 δισεκατομμύρια δολάρια σε αδήλωτες καταθέσεις, περίπου 8,5 φορές το ΑΕΠ της χώρας. Από αυτά τα «περιουσιακά στοιχεία», 23 δισεκατομμύρια δολάρια είναι μη εξυπηρετούμενα!

«Η Κύπρος βρίσκεται στον γκρεμό. Οι άλλες χώρες της ευρωζώνης θα πρέπει να σώσουν τώρα την Κύπρο από την κατάρρευση. Παρόλα αυτά γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι η χώρα είναι ένα πλυντήριο για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος».


Οι τράπεζες, κάθονται επίσης πάνω σε 26 δισ. € ρωσικού «μαύρου χρήματος», σύμφωνα με «μυστική» έκθεση της γερμανικής έκδοσης της CIA που διέρρευσε τον περασμένο Νοέμβριο. Πρόκειται για την έκθεση με τίτλο «Η διάσωση του ρωσικού «μαύρου χρήματος» στην Κύπρο».

Τώρα η Κύπρος χρειάζεται ένα σχέδιο διάσωσης 17,5 δισεκατομμυρίων ευρώ εκ των οποίων 12 δισεκατομμύρια θα πάνε στις «σάπιες» τράπεζες. Αυτό είναι και το πρώτο σχέδιο διάσωσης της Ευρωζώνης. Το σχέδιο αυτό είναι πολύ πιθανό να μην το δεχτεί η γερμανική κυβέρνηση.

«Δεν μπορούμε να στηρίξουμε με χρήματα Γερμανών φορολογουμένων τις ρωσικές καταθέσεις μαύρου χρήματος σε κυπριακές τράπεζες», είχε πει ο ειδικός σε ζητήματα προϋπολογισμού των Σοσιαλδημοκρατών Κάρστεν Σνάιντερ στο περιοδικό Der Spiegel.

Οι γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες έχουν καταστήσει πάντως σαφές ότι θα αποδεχθούν τη χορήγηση ευρωπαϊκής οικονομικής βοήθειας της Κύπρο μόνο αν πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Η έκθεση όμως δεν γίνεται για την Κύπρο αλλά για τη Ρωσία: «Ρώσοι έμποροι πετρελαίου και φυσικού αερίου πουλούσαν τα προϊόντα τους σε θυγατρικές εταιρείες στην Κύπρο – και μάλιστα σε τιμές που απέχουν από τις πραγματικές τιμές στην αγορά. Οι θυγατρικές εταιρείες πουλούσαν με τη σειρά τους τις πρώτες ύλες στις κανονικές τιμές κάνοντας τεράστια κέρδη. Αυτά φορολογούνταν ελάχιστα στην Κύπρο και ξεπλένονταν στις τράπεζες του νησιού. Και τότε το κεφάλαιο επέστρεφε πάλι πίσω στη Ρωσία».

Πηγή: protothema
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Το... όνειρο του Κον Μπεντίτ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Το... όνειρο του Κον Μπεντίτ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ