2013-02-17 14:31:30
Φωτογραφία για «Ντα» στην κυπριακή στήριξη
Τη δέσμευση της Ρωσίας ότι θα εμπλακεί τελικά στη δανειακή σύμβαση της Κύπρου έλαβαν στη Μόσχα ο διοικητής και ο υποδιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης και Σπύρος Σταυρινάκης αντίστοιχα, στη συνάντησή τους με τον Ρώσο υπουργό Οικονομικών Αντον Σιλουάνοφ.

Οι κ. Δημητριάδης και Σταυρινάκης βρίσκονται στη ρωσική πρωτεύουσα για να πάρουν μέρος σε σύνοδο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και, σύμφωνα με τον κυπριακό Τύπο, ενώ δεν υπήρχε προγραμματισμένη συνάντηση, ζήτησαν και είδαν για περίπου μία ώρα τον Ρώσο υπουργό Οικονομικών, στον οποίο ανέλυσαν την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας, τις καθυστερήσεις και τα εμπόδια που θέτουν οι εταίροι στην Ε.Ε. για τη δανειακή σύμβαση με το πρόσχημα του ξεπλύματος χρήματος αλλά και την κατάσταση των τραπεζών. Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο», οι επικεφαλής της Κυπριακής Κεντρικής Τράπεζας «πήραν δέσμευση» από τον Ρώσο υπουργό ότι η χώρα του είναι έτοιμη να κάνει τη δική της συνεισφορά μαζί με την τρόικα, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Κύπρου. Το 2011 η Μόσχα παραχώρησε δάνειο προς την Κύπρο ύψους 2,5 δισ. ευρώ, το οποίο λήγει το 2016 και οι κυπριακές Αρχές επιδιώκουν την αποπληρωμή του το 2021 με έναρξη αποπληρωμής των τόκων το 2018.


Επίσης, η Κύπρος ζήτησε πέρυσι, προτού προσφύγει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, νέο δάνειο από τη Μόσχα ύψους 5 δισ. ευρώ. Στις αρχές του μήνα ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών είχε δηλώσει ότι η Ρωσία εξετάζει το ενδεχόμενο παράτασης της λήξης δανείου, ύψους 2,5 δισ. ευρώ, προκειμένου να βοηθήσει την Κύπρο να διαχειριστεί την κρίση χρέους, παρά να της προσφέρει νέο δάνειο. Σύμφωνα με το προσχέδιο του μνημονίου μεταξύ της Κύπρου και της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, η χώρα θα μπορούσε να χρειαστεί έως 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Επιπρόσθετα, η Λευκωσία χρειάζεται έως 7,5 δισ. ευρώ για τις δημοσιονομικές ανάγκες της.

δημοκρατία
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ