2013-02-17 23:35:06
Φωτογραφία για 12 αλήθειες και ψέματα που βασανίζουν τους Ελληνες στο... κρεβάτι
Πιστεύετε πως το μέγεθος του πέους παίζει καθοριστικό ρόλο στη σεξουαλική ικανοποίηση μιας γυναίκας; Θεωρείτε πως ο αυνανισμός κόβεται μαχαίρι για όσους βρίσκονται σε σταθερή σχέση; Αν ναι, τότε ίσως πρέπει να αναθεωρήσετε τις απόψεις σας, καθώς, σύμφωνα με το Κέντρο Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας του ΑΠΘ, οι παραπάνω πεποιθήσεις ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας και αποτελούν μύθους που καταρρίπτονται πανηγυρικά από νέα έρευνα που έρχεται να ταράξει τα σεξουαλικά πιστεύω!

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι επιστήμονες του Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας, με αφορμή την πρόσφατη έρευνά τους με θέμα «12 μύθοι για το σεξ», η ανθρώπινη σεξουαλικότητα αποτελεί ένα πεδίο που έχει κατακλυστεί από σοφιστείες που συμβάλλουν στο να δημιουργούνται ψευδείς προσδοκίες. Είναι γεγονός πως οι περισσότεροι άνδρες πιστεύουν πως το μέγεθος του πέους τους, τόσο σε ό,τι αφορά το μήκος όσο και το πάχος, αποτελεί βασικό παράγοντα για την ικανοποίηση της ερωτικής τους συντρόφου
. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που επηρεασμένοι από πορνογραφικές ταινίες έχουν διαμορφώσει μια «μυθική» εικόνα σχετικά με το φυσιολογικό μέγεθος του μορίου τους, με αποτέλεσμα να επηρεάζονται αρνητικά οι σεξουαλικές τους επιδόσεις. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι διακυμάνσεις καθορίζονται κυρίως από φυλετικούς παράγοντες, με το «φυσιολογικό» μήκος να κυμαίνεται από 11 έως 15 εκατοστά, με τον μέσο όρο για τη λευκή φυλή να είναι τα 13 εκατοστά.

Την ίδια στιγμή, πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν πως ο αυνανισμός αποτελεί φυσιολογική συμπεριφορά μόνο για όσους στερούνται σεξουαλικών επαφών. Ωστόσο κι αυτή η άποψη συγκαταλέγεται στους «μύθους του σεξ», αφού μελέτες έχουν δείξει πως άνω του 60% των αντρών και 40% των γυναικών αυνανίστηκαν τον τελευταίο χρόνο. Μάλιστα, όταν το δείγμα περιιορίστηκε σε άτομα που βρίσκονταν σε σταθερή σχέση, τα ποσοστά ήταν ακόμη πιο εντυπωσιακά, αφού το 85% των αντρών και το 45% των γυναικών δήλωσαν πως ο αυνανισμός εξακολουθεί να έχει περίοπτη θέση στη ζωή τους. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως η άποψη ότι ο αυνανισμός είναι επιβλαβής για την υγεία έχει καταρριφθεί εδώ πολλά χρόνια, κάτι άλλωστε που ισχύει και για τη δοξασία που παρουσίαζε την ομοφυλοφιλία ως ψυχική διαταραχή.

Ενας ακόμη ανδρικός μύθος που καταρρίπτεται πανηγυρικά είναι αυτός των καλών σεξουαλικών επιδόσεων ως διαβατηρίου για τη σύναψη σχέσης αφού η εξελεγκτική ψυχολογία έχει δείξει ότι οι γυναίκες ενδιαφέρονται περισσότερο για τους άνδρες στους οποίους διακρίνουν χαρακτηριστικά που είναι σημαντικά για την ανατροφή των παιδιών τους. Μύθος αποδεικνύεται και η αντίληψη που θέλει τους άνδρες να είναι πάντα «ετοιμοπόλεμοι» και πρόθυμοι για σεξ, αλλά και η δοξασία που θέλει τη «φυσιολογική» διάρκεια της σεξουαλικής πράξης να αγγίζει τα τριάντα λεπτά, αφού στην πραγματικότητα ο μέσος όρος εκσπερμάτισης των αντρών δεν ξεπερνάει τα 5,4 λεπτά.

Από την άλλη, ο μύθος ότι το σεξ είναι καθημερινή δραστηριότητα δεν ισχύει για την πλειοψηφία των ζευγαριών, καθώς μελέτες έχουν δείξει πως τα περισσότερα ζευγάρια κάνουν σεξ μία έως δύο φορές την εβδομάδα, ενώ το ίδιο ισχύει και για την άποψη που θέλει τους άνδρες να φέρνουν πάντα σε οργασμό τις γυναίκες με τις οποίες συνευρίσκονται. Λανθασμένη αποδεικνύεται και η δοξασία που θέλει τη γέννηση ενός παιδιού να ευνοεί τη σεξουαλική ζωή και τη σχέση του ζευγαριού, όπως και αυτή σύμφωνα με την οποία οι άνδρες αντιμετωπίζουν συχνότερα σεξουαλικά προβλήματα, αφού τα σύγχρονα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ότι τα σεξουαλικά προβλήματα είναι πιο συχνά στις γυναίκες απ’ ό,τι στους άντρες.

Παράλληλα, καταρρέει και ο μύθος που θέλει τη χρήση πορνογραφικού υλικού να είναι καταστροφική για τη σχέση, αφού η μέτρια χρήση πορνογραφικού υλικού φαίνεται να συσχετίζεται με καλύτερη σεξουαλική επικοινωνία ανάμεσα στο ζευγάρι. Τέλος, παρελθόν αποτελεί και ο μύθος σύμφωνα με τον οποίο μετά την ηλικία των εξήντα δεν υπάρχει σεξουαλική δραστηριότητα, καθώς όταν κάποιος ηλικιωμένος άντρας ή γυναίκα έχει σύντροφο και καλή γενική υγεία, είναι πολύ πιθανό να μπορεί να συνεχίσει να απολαμβάνει τη σεξουαλική του ζωή έως τα βαθιά γεράματα.

ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΚΑΛΗΣ ΣΤΥΣΗΣ

Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότεροι άνδρες αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα στύσης κυρίως λόγω έντονου άγχους, αισθήματος κόπωσης, χαμηλών επιπέδων τεστοστερόνης, αλλά και δυσάρεστων σεξουαλικών εμπειριών που είχαν στο παρελθόν. Ποια είναι λοιπόν τα «μυστικά» της καλής στύσης;

Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας του ΑΠΘ, για να ξεκινήσει η σεξουαλική λειτουργία στον άντρα είναι απαραίτητο να υπάρχει σεξουαλική επιθυμία. Μάλιστα, πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι η σεξουαλική λειτουργία μπορεί να πυροδοτηθεί, αρκεί να υπάρχει η πρόθεση του άντρα να αφεθεί στα σεξουαλικά ερεθίσματα, ενώ εξίσου σημαντικά είναι τα σεξουαλικά ερεθίσματα που προέρχονται απ’ όλες τις αισθήσεις, δηλαδή όραση, ακοή, όσφρηση, αφή και γεύση, καθώς και από τις σκέψεις.

Η απουσία του στρες κατά τη διάρκεια της επαφής είναι κάτι παραπάνω από σημαντική, αφού το πιο συχνό από τα ψυχογενή αίτια της στυτικής δυσλειτουργίας είναι το άγχος της καλής επίδοσης, αλλά και οι σκέψεις που αφορούν το μέγεθος του πέους, την ποιότητα στύσης, αλλά και την αξιολόγηση ως εραστή. Σημαντική είναι και η διατήρηση της καλής υγείας που βοηθά στην αποφυγή προβλημάτων στυτικής δυσλειτουργίας, η οποία εμφανίζεται συχνά σε ασθενείς με σπάνιες περιπτώσεις κακώσεων του πέους, με καρδιαγγειακά νοσήματα, με υπέρταση και διαβήτη.

Παράλληλα, άλλες παθήσεις που προκαλούν πρόβλημα στη στύση είναι ο προστάτης, η έλλειψη τεστοστερόνης, η σκλήρυνση κατά πλάκας και ψυχιατρικές παθήσεις, με πιο συχνή την κατάθλιψη. Τέλος, όλες οι εξαρτήσεις καθώς και πολλά φάρμακα είναι επίσης αίτια. Η διατήρηση σωματικού βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα, η σωματική άσκηση τριάντα τουλάχιστον λεπτά καθημερινά, η μεσογειακή διατροφή και η διακοπή του καπνίσματος βοηθούν καταλυτικά την επίτευξη καλής στύσης. Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχουν δύο είδη στυτικής δυσλειτουργίας, η ψυχογενής και η οργανική. Στην πρώτη περίπτωση τα ψυχολογικά αίτια αντιμετωπίζονται από εξειδικευμένους σεξολόγους, κυρίως με τη γνωστική συμπεριφορική θεραπεία και το sex therapy (εξειδικευμένη θεραπεία) που διαρκούν περίπου τρεις μήνες. Στη δεύτερη, τα τρία γνωστά φάρμακα της στύσης (σιλδεναφίλη, ταδαλαφίλη και βαρδεναφίλη) έχουν δείξει άριστη ασφάλεια και αποτελεσματικότητα σε βάθος χρόνου.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΞΙΩΤΗΣ-espressonews
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ