2013-03-12 00:48:03
Φωτογραφία για Η πρώτη ηλιακή πόλη στον κόσμο
Η πόλη Άγκρα της Ινδίας, πάλαι ποτέ πρωτεύουσα της ινδικής χερσονήσου που φιλοξενεί το... διάσημο κτηριακό συγκρότημα Τατζ Μαχάλ πρόκειται να γίνει η πρώτη ηλιακή πόλη στον κόσμο.

Το υπουργείο Νέας και Ανανεώσιμης Ενέργειας της Ινδίας έχει επικυρώσει σχέδια κατασκευής νέων έργων συνολικής ισχύος 2000 Κιλοβάτ, τα οποία θα καλύψουν το 10% της παρούσας ζήτησης.

Τα Κιλοβάτ μεταφράζονται σε 1,5 εκατ. γαλόνια ζεστού νερού ημερησίως, 6400 ηλιακοί φανοστάτες, 4600 ηλιακές κουζίνες και 20 ηλιακοί φωτεινοί σηματοδότες που θα ρυθμίζουν την κίνηση στους δρόμους.

Ο προϋπολογισμός εκτιμάται σε 100 εκατ. δολάρια, εκ των οποίων το 70% θα επωμιστεί ο ιδιωτικός τομέας και το 27% το κράτος και περιλαμβάνει την εγκατάσταση τεχνολογιών ανανεώσιμης ενέργειας και την εισαγωγή προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας.

Το 30% των εξοικονομήσεων θα προέλθει από την εγκατάσταση ηλιακών θερμοσιφώνων σε κατοικίες και ακόμα 35% από εξοικονόμηση ενέργειας μέσω αντικατάστασης λαμπτήρων πυρακτώσεως και αναβάθμισης συστημάτων κλιματισμού και ψύξης.


Το σχέδιο, που έχει πενταετή διάρκεια, εντάσσεται στο ινδικό πρόγραμμα ενίσχυσης της ηλιακής ενέργειας, όμως βασικός στόχος της Ούταρ Πραντές είναι η διάσωση του Τατζ Μαχάλ, Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομίας της UNESCO.

Οι προσπάθειες σε αυτήν την κατεύθυνση άρχισαν πριν από 15 χρόνια, όταν η κεντρική κυβέρνηση επένδυσε 44 εκ. δολάρια σε σχέδιο περιορισμού της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Άγκρα. Μέσα σε λίγα χρόνια ωστόσο, το πρόβλημα οξύνθηκε και πάλι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα περιλαμβάνει την φύτευση δέντρων τούλσι στην πόλη, γνωστών για την ικανότητά τους να φιλτράρουν τον αέρα.
econews.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ