2013-06-16 19:51:18
Φωτογραφία για Οι Ενώσεις Αποστράτων συνεχίζουν τον αγώνα για άρση των αδικιών.... Όλα θα κριθούν εκ του αποτελέσματος
Οι Ενώσεις Αποστράτων δεν εγκαταλείπουν τον αγώνα για άρση των αδικιών  που υπέστησαν τα εν ενεργεία και εν αποστρατεία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Έχουν σαφώς και επανειλημμένως διατυμπανίσει ότι ο αγώνας συνεχίζεται με πολλές μορφές, όπως:

(1) Με μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις εν ενεργεία και εν αποστρατεία στελεχών των ΕΔ και των ΣΑ... σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Χανιά, Λάρισα κι έπεται η συνέχεια.

(2) Μέσω αρθρογραφίας σε έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, συμμετοχής σε τηλεοπτικές εκπομπές στο πλαίσιο του εφικτού. Βλέπετε η ΕΡΤ, η δημόσια τηλεόραση που τις τελευταίες ημέρες ακούγεται ότι ανήκει στο λαό, το είχε ξεχάσει. Το θυμήθηκε μετά την απόφαση για προσωρινό (έτσι λένε) κλείσιμο.

(3) Με παραστάσεις σε Βουλευτές, Υφυπουργούς, Υπουργούς, Αρχηγούς κομμάτων ακόμη και στον ίδιο τον Πρωθυπουργό. (4) Με οποιοδήποτε άλλο τρόπο αποφασισθεί από το Συντονιστικό Όργανο Δράσεων (ΣΟΔ), που έχει συγκροτηθεί για το λόγο αυτό. 


     Η πράξη έδειξε ότι όλα τα παραπάνω δυστυχώς δεν είχαν το αποτέλεσμα που επιδιώκαμε. Μικρές βελτιώσεις όπως απόδοση ΒΟΕΑ, μείωση επιτοκίου δανείων ΑΟΟΑ, επιτρεπτή αυτοαπασχόληση στους πάνω από 47 ετών αποστράτους, που αφορούν μικρή μερίδα συναδέλφων δεν μπορούν να θεωρηθούν επιτυχίες. Γνωρίζουμε ότι οι κυβερνώντες έχουν κατανοήσει πλέον ότι δεν είμαστε δεδομένοι και ανησυχούν γιατί το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να επανεκλεγούν. Είμαστε επίσης πεπεισμένοι ότι στο ΓΛΚ και σε διευθυντικές θέσεις εργάζονται αντμιλιταριστές, άνθρωποι που μισούν ότι φέρει εθνόσημο, οι οποίοι δυστυχώς συνομιλούν με την ΤΡΟΙΚΑ και προτείνουν για τα Στελέχη μας, μειώσεις και πάλι μειώσεις. Δεν μπορεί άλλιώς να εξηγηθεί ο διωγμός εναντίον μας. Γι αυτό και είδαμε και πάλι το Υπουργείο Οικονομικών να αυξάνει τις μισθολογικές μειώσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις από 50 περίπου σε 164 εκατ ευρώ. Αν νομίζουν κάποιοι ότι θα πιάσει το κόλπο, «αυξάνουμε τις απαιτήσεις (164 εκατ ευρώ) για να σας πάρουμε μόνον ότι προβλέπεται στο ΜΠΔΣ (50 εκατ ευρώ) και θα είσαστε ευχαριστημένοι» είναι βαθιά νυχτωμένοι. Είμαστε σίγουροι (με αποδείξεις) ότι την απαίτηση του 2014 την έχουν ήδη παρακρατήσει παρανόμως από το 2013. Άρα το λιγότερο δυνατόν που μπορεί κάποιος να αποδεχθεί από το νέο μισθολόγιο είναι μηδενική μείωση.

 

     Μόλις διέρρευσε η νέα ασέλγεια του ΥΠΟΚ χτύπησε συναγερμός και πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013, οι παρακάτω συναντήσεις:

(1) Των προέδρων των ΝΠΔΔ Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε και ο πρόεδρος της επιτροπής για το νέο μισθολόγιο κ. Οικονόμου. Θέμα συζήτησης η ανεξήγητη και παράλογη νέα απαίτηση του ΥΠΟΙΚ και η αποδεδειγμένη πλέον υπερβολική παρακράτηση του 2013 που υπερκαλύπτει ακόμα και την προβλεπόμενη στο ΜΠΔΣ του 2014. Από τους αποστράτους ζητήθηκε η άμεση ενεργοποίηση της επιτροπής για το νέο μισθολόγιο όπου και θα δοθούν τα στοιχεία της πρότασης τους.

(2) Της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Στρατού για δεύτερη φορά με τον κ. Σταϊκούρα. Η ανακοίνωση της ΠΟΣ που υπογράφεται από τον πρόεδρο Ταξχο ε.α. Νικολόπουλο Βασίλειο και τον Γενικό Γραμματέα Ταξχο ε.α. Παπαδόπουλο Βασίλειο, έχει όπως παρακάτω: «Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Στρατιωτικών (ΠΟΣ)  σε συνέχεια της συνάντησης της 11 Φεβ. 2013, επισκέφθηκε  την Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013 τον Αναπληρωτή Υπουργό  Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, με κύριο θέμα τις υπερβάλλουσες μειώσεις που έχουν προκύψει στις στρατιωτικές συντάξεις, έναντι των στόχων του 4ετούς προγράμματος Μεσοπρόθεσμης Δημοσιονομικής Στρατηγικής. Ο κ. Υπουργός και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους είχαν εξετάσει τα σχετικά στοιχεία που είχε παρουσιάσει η ΠΟΣ στην πρώτη συνεργασία. Επιβεβαιώθηκε ότι υπάρχει υπέρβαση, το ύψος της οποίας αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των δύο πλευρών. Εξετάστηκαν και συζητήθηκαν τα νέα  στοιχεία που προσκόμισαν οι δύο πλευρές, τα οποία και θα συνεκτιμηθούν σε επόμενες συναντήσεις. Επιδόθηκε από την ΠΟΣ νέο υπόμνημα με επικαιροποιημένα στοιχεία, που θα συνεξετασθούν στη συνέχεια. Ζητήθηκε, όπως και κατά την πρώτη συνάντηση, να μην γίνουν οι μειώσεις του 2014 και να εξορθολογισθεί το μισθολόγιο. Η όλη συζήτηση έγινε σε καλό κλίμα συνεργασίας, διαφάνηκε ότι υπάρχει η βούληση και η διάθεση για τον περαιτέρω θετικό  χειρισμό του θέματος, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα. Η Ομοσπονδία θα συνεχίσει τη συνεργασία, αναμένει την αποτύπωση των συζητήσεων στην πράξη και την έγκαιρη νομοθετική υλοποίηση με την ουσιαστική συμμετοχή πλέον και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.» 

 

     Πολλοί συνάδελφοι αναρωτιούνται. Είναι αυτά αρκετά; Η απάντηση είναι, κανείς δεν ξέρει, όλα θα κριθούν εκ του αποτελέσματος. Οι Ενώσεις αλλά και μεμονωμένοι Απόστρατοι συνεχίζουν τον αγώνα. Αυτό που έχει σημασία είναι να διατηρηθεί η ενότητα που μέχρι σήμερα υπάρχει και να πεισθούν και όσοι μέχρι σήμερα δε συμμετείχαν στις διάφορες ενέργειες, ότι μόνον ενωμένοι μπορούμε να επιτύχουμε.

     Για πληρέστερη ενημέρωση σας, μετά τη συγκέντρωση της Λάρισας συντάχθηκε και δόθηκε σε όλους τους βουλευτές της Λάρισας (ανεξαρτήτως κόμματος) η επιστολή που ακολουθεί. Παρόμοιες ενέργειες έγιναν κι από τους άλλους τέσσερις νομούς (Καρδίτσα, Μαγνησία, Πιερία, Τρίκαλα) που συνδιοργάνωσαν τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Λάρισα.  

ΠΡΟΣ: Βουλευτή Λάρισας 

           κ. ……….  …… ΘΕΜΑ: Ψήφισμα Συγκέντρωσης Διαμαρτυρίας εν ενεργεία και εν αποστρατεία Στελεχών των ΕΔ και των ΣΑ της 30ής Μαΐου 2013, στη Λάρισα

          Αξιότιμε κύριε Βουλευτά,

            Σας διαβιβάζουμε, συνημμένα, το Ψήφισμα της Συγκέντρωσης Διαμαρτυρίας των εν ενεργεία και των εν αποστρατεία Στελεχών των ΕΔ και των ΣΑ, που πραγματοποιήθηκε στην πόλη μας την 30ή Μαΐου 2013, προκειμένου να ενεργήσετε κατά την κρίση σας, ως άτομο ή/και ως κόμμα, επί των αναγραφομένων σ’ αυτό.

            Συνημμένως, επίσης και για να έχετε ιδία άποψη, σας διαβιβάζουμε το Δ’ τρίμηνο του 2009 και το Β’ τρίμηνο του 2013 συναδέλφου μας, προκειμένου να διαπιστώσετε την αδικία που έχουν υποστεί οι απόστρατοι, η οποία αγγίζει τα όρια του διωγμού, από τις κυβερνήσεις των 3 τελευταίων ετών, με τις παρακάτω παρατηρήσεις - επισημάνσεις:          

            α.         Για το 80% των αποστράτων το ποσό των 1.162 ευρώ που φαίνεται ως μηνιαία σύνταξη στο Δ’ τρίμηνο του 2013, είναι και οικογενειακό εισόδημα.

            β.         Το 60% περίπου των αποστράτων έχει στεγαστικό δάνειο αφού το εφάπαξ δε φθάνει για να προβεί σε αγορά κατοικίας, που είναι το όνειρο κάθε Έλληνα. Η αιτία αγοράς κατοικίας μετά την αποστρατεία, προφανής.

            γ.         Αφού επισημάνουμε ότι η σύνταξη του παραδείγματος είναι λίγο πάνω από το μέσο όρο των συντάξεων των αποστράτων, αβιάστως διαπιστώνεται ότι η μείωση έχει υπερβεί το 55 %.

(1)      [1.944 (σύνταξη 2009) επί 12 μήνες ίσον 23.328 ευρώ συν 3.900 ευρώ (δώρα) ίσον 27.228 ευρώ, οικογενειακό ετήσιο εισόδημα έτους 2009].

(2)        [1.162 (σύνταξη 2013) Χ 12 μήνες ίσον 13.944 ευρώ συν 0 ευρώ (δώρα) ίσον 13.944 ευρώ μείον Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης μείον χαράτσι σπιτιού ίσον 13.000 ευρώ, οικογενειακό ετήσιο εισόδημα έτους 2013]. 

δ.         Πέραν της προαναφερόμενης αδικίας, ο συνάδελφος του παραδείγματος (αφαιρέθηκε το όνομα για ευνόητους λόγους) καλείται να ζήσει την οικογένεια του με 300 περίπου ευρώ, αφού πληρώνει 400 ευρώ για στεγαστικό δάνειο και αναλώνει 450 ευρώ για τα έξοδα ενός παιδιού που σπουδάζει σε άλλη πόλη. Προσοχή δεν είναι η εξαίρεση, αλλά ο κανόνας. Για να κατανοήσετε τη δεινή οικονομική κατάσταση που έχουν περιέλθει οι οικογένειες των στρατιωτικών, φέτος οικογένειες που επελέγησαν μετά από 7 χρόνια να παραθερίσουν στα «προνομιακά» ΚΑΑΥ αρνήθηκαν γιατί δεν είναι σε θέση να πληρώσουν το μικρό ενοίκιο (δεν είναι δωρεάν όπως βλακωδώς ορισμένοι διαδίδουν).

Αξιότιμε κύριε Βουλευτά,

Δεν επαιτούμε, ούτε ζητούμε προνόμια, αλλά απαιτούμε ισοπολιτεία, ισονομία και δικαιοσύνη. Και δικαιοσύνη είναι η δίκαιη κατανομή της αδικίας.  Δηλώνουμε δε, ότι θα αγωνισθούμε με κάθε νόμιμο και δημοκρατικό μέσο, μέχρι την τελική μας δικαίωση για την αξιοπρέπεια τη δική μας και των παιδιών μας.

Με τιμή,

Απόστολος Παπαπαρίσης, πρόεδρος Παρ. Λάρισας Ένωσης Αποστράτων Αξκων Στρατού

Κων-νος Λιούτας, πρόεδρος Παρ. Λάρισας Ένωσης Αποστράτων Αξκων Αεροπορίας

Βασίλειος Διβάνης, πρόεδρος Συνδέσμου Αποστράτων Χωρ – ΕΛΑΣ ν. Λάρισας

Αθανάσιος Μπέης, πρόεδρος Ένωσης Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος ν. Λάρισας

http://eaaslarisas.blogspot.gr/2013/06/blog-post_16.html 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ