2013-08-01 11:00:08
Φωτογραφία για Τι γίνεται επιτέλους με τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης;
Γράφει Το Όπλον,

Σας θυμίζει κάτι η παραπάνω εικόνα του άρθρου; Όχι φίλοι μου... ο ΟΑΕΔ δεν αποφάσισε να αλλάξει επωνυμία και να γίνει ΟΕΑΔ. Ούτε αποφάσισε να σβήσει το πάνω “φρύδι” και να κρατήσει μόνο το κάτω.

Όπως θα δείτε, η εταιρεία αυτή χρησιμοποιεί το όνομα ΚΕΚ ΣΒΙΕ στο URL της http://www.keksbie.edu.gr/.

Στην πραγματικότητα η εταιρεία ονομάζεται ΟΕΑΔ. Έχετε δει πως προσπαθούν οι Κινέζοι να πουλήσουν παπούτσια, μπλούζες, σώβρακα ή κινητά; Δεν χρειάζονται καν τμήμα μάρκετινγκ. Απλά φροντίζουν το όνομα και logo των προϊόντων τους να μοιάζει εκπληκτικά με εκείνα που είναι εδραιωμένα στην αγορά! Άντε να δεις εσύ ο ανυποψίαστος ότι το παπούτσι γράφει μεν PUMA αλλά έχει σήμα την αναπεπταμένη μαϊμού και όχι το πούμα. Άντε να προσέξεις στη λαχτάρα σου ότι η σούπερ προσφορά του κινητού Apple που ονειρεύεσαι, στην πραγματικότητα αφορά κάποιο κινητό cApple με σήμα το φωτεινό δαμάσκηνο.


Όπως και στις περιπτώσεις που σας ανέφερα παραπάνω... μην καλέσετε τη συγκεκριμένη εταιρεία για να σας βρει δουλειά ή να πάρετε επίδομα.. λάθος πόρτα θα χτυπάτε! Ούτε φυσικά πρέπει να περιμένετε από τη Νομική Υπηρεσία του Κράτους να εξετάσει το θέμα. Μιλάμε για το Κράτος. Ζαμανφουτισμός δηλαδή Όπως και να'χει όμως, το θέμα δεν είναι το συγκεκριμένο ΚΕΚ, αλλά τα ΚΕΚ γενικότερα τα οποία αναπτύσσονται σαν τα μανιτάρια και ίσως είναι από τις λίγες επιχειρήσεις που ανθούν σήμερα. Όπως ίσως κάποιοι από εσάς, έτσι κι εγώ, αναρωτιέμαι συχνά το λόγω που δεν υπάρχουν κονδύλια ή πρόβλεψη ώστε να ενισχυθούν παραγωγικές επιχειρήσεις αλλά υπάρχουν αρκετά για επιχειρήσεις τύπου ΚΕΚ.

Ίσως έχετε ακουστά κάποια επιχείρηση ονόματι ΝΑΜΚΟ. Αν όχι, τότε σας πληροφορώ ότι πρόκειται για την ελληνική αυτοκινητοβιομηχανία που παρήγαγε το αυτοκίνητο PONY, τη δεκαετία του '70. Το γιατί σταμάτησε η παραγωγή του αυτοκινήτου μπορείτε να το μάθετε αν κάνετε μια βόλτα από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Εκεί θα σας κατατοπίσουν απόλυτα επί του θέματος. Ο ιδιοκτήτης λοιπόν αυτής της αυτοκινητοβιομηχανίας αποφάσισε να βάλει μπροστά τις μηχανές του εργοστασίου του και ψάχνει χρηματοδότες ώστε να παράγει το νέο PONY 4ης γενιάς. Χρηματοδότες βέβαια δύσκολα βρίσκονται αλλά πέραν αυτού, το κράτος μπλοκάρει κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα η οποία μπορεί να έχει αποτέλεσμα την παραγωγή προϊόντος προστιθέμενης αξίας. Στην περίπτωση της αυτοκινητοβιομηχανίας, το κράτος δεν δίνει έγκριση τύπου για το νέο PONY. Αντίστοιχα όμως έγκριση τύπου πήρε ο κ. Κοντογούρης από τη Γερμανία!

Και για να φύγουμε από τα αυτοκίνητα.. έβλεπα ένα αφιέρωμα, της ΕΡΤ αν θυμάμαι καλά, όπου κάποιοι φοιτητές είχαν παράγει κάποια νέα τεχνολογία για μικροτσιπ και έψαχναν χρηματοδότηση για να ανοίξουν γραμμή παραγωγής. Όπως και στην περίπτωση της ΝΑΜΚΟ... χρηματοδότηση ή βοήθεια για περαιτέρω έρευνες δεν υπήρξε. Τουλάχιστον όχι από το κράτος ή την ΕΕ.

Αν προσέξετε λίγο της επιδοτήσεις θα δείτε ότι πολύ μεγάλα κεφάλαια πηγαίνουν σε επιμορφώσεις και εκπαίδευση προσωπικού... μέσω ΚΕΚ φυσικά. Το πρόβλημά μας όμως ως χώρα δεν είναι να μάθει να γράφει στο word η κυρία Τασία η καθαρίστρια. Ούτε μας λείπουν οι σεκιουριτάδες και οι δημοσιογράφοι. Μας λείπει η παραγωγή. ΠΑΡΑΓΩΓΗ. Παραγωγή φίλοι μου, θα πει δουλειές! ΔΟΥΛΕΙΕΣ. Από χρήστες του office έχουμε εκατοντάδες χιλιάδες. Δουλειές να τους απασχολήσουμε δεν έχουμε. Αντί λοιπόν να εκπαιδεύσουμε τον Μάκη τον απόφοιτο Λυκείου στο να χειρίζεται το office, ίσως να ήταν καλύτερο να τον εκπαιδεύσουμε και να τον εφοδιάσουμε με τα απαραίτητα ώστε να μπορέσει να καλλιεργήσει το χωράφι του παππού του και να παράξει προϊόν. Αυτό θα είναι κέρδος για όλους μας όπως και για το Μάκη τον απόφοιτο Λυκείου.

Αλήθεια... τα οικονομικά των ΚΕΚ ελέγχονται; Τόσα εκατομμύρια παίρνουν από το ΕΣΠΑ. Ελέγχει κανείς που πάνε αυτά τα χρήματα με απόλυτη σιγουριά; Μάλλον όχι. Και ίσως το ΣΔΟΕ πιάσει λαβράκια... ίσως και το ΙΚΑ. Ποιος ξέρει; Πάντως αν συνεχιστεί η πορεία που έχουμε πάρει, ίσως θα πρέπει όλοι να ανοίξουμε ένα ΚΕΚ για να επιβιώσουμε με το ΕΣΠΑ.
logioshermes
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ