2013-08-01 11:04:04
Φωτογραφία για Οι σχεδιαζόμενες αλλαγές στη φορολογία για τα ακίνητα
Στην τελική ευθεία μπαίνει η προετοιμασία εφαρμογής του Ενιαίου Φόρου στα ακίνητα από το 2014. Οι βάσεις για την επιβολή του νέου φόρου μπήκαν χθες βράδυ... σε πολύωρη σύσκεψη που συγκάλεσε στο γραφείο του ο κ. Γιάννης Στουρνάρας, με τη συμμετοχή του υφυπουργού Οικονομικών κ.Γιώργου Μαυραγάνη, του Γενικού Γραμματέα Εσόδων Χάρη Θεοχάρη και επιτελείου στελεχών, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες για να βρει έτοιμο το τελικό σχέδιο που αναμένει να δει η Τρόικα κατά τον προσεχή έλεγχο τον Σεπτέμβριο.

Ελαφρύνσεις 30% στα νοικοκυριά

Ο νέος φόρος στα ακίνητα σχεδιάζεται έτσι ώστε από την πρώτη εφαρμογή του το 2014 να φέρει φοροελαφρύνσεις κατά 25%-30% ή έως και 1 δισ. ευρώ για τα νοικοκυριά, σε σχέση με το ΕΕΤΗΔΕ και το ΦΑΠ που πληρώνουν σήμερα. Το βάρος αυτό θα πληρώσουν κυρίως οι επιχειρήσεις και δευτερευόντως αγρότες και ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων.

Επιπλέον, ο νέος φόρος σχεδιάζεται να συνδυαστεί και με μείωση του φόρου μεταβίβασης στις αγοραπωλησίες, προκειμένου να αναθερμανθεί η κτηματαγορά.


Αν συμβεί αυτό όμως, εκτιμάται πως θα προκαλέσει απώλειες κρατικών εσόδων ύψους 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με φέτος. Στην πράξη, η ωφέλεια από τη μείωση των φόρων μεταβίβασης θα μετριαστεί από τη διατήρηση ως το 2016 των εξωπραγματικά υψηλών αντικειμενικών τιμών που είχαν καθοριστεί προ κρίσης, το 2007.

Στην περίπτωση πάντως που πραγματοποιηθεί η μείωση των φόρων μεταβίβασης, ο εισπρακτικός στόχος από την επιβολή του Ενιαίου Φόρου θα πρέπει να αυξηθεί, όπως ζητά η Τρόικα, από τα 2,7 δισ. στα 2,9 δισ. ευρώ.

Ο νέος φόρος θα κρύβει όμως μεγάλες επιβαρύνσεις (700-900 εκατ. ευρώ το χρόνο) για τις επιχειρήσεις και βιομηχανίες που κατέχουν ακίνητα. Επιβαρύνσεις, πολύ πιο μικρές όμως, εκτιμάται ότι θα έχει η εφαρμογή του και για τους αγρότες.

Συμφώνησε η Τρόικα

Το περίγραμμα του νέου φόρου συμφωνήθηκε ήδη με τους κ.Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς αποκαλύπτεται και από την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Εκεί περιγράφεται και η ανησυχία των ελεγκτών για αν θα επιτευχθεί ο στόχος είσπραξης των 2,7 – 2,9 δισ. ευρώ από τα ακίνητα το 2014.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων θα αντικαταστήσει τον ΦΑΠ και το ΕΕΤΑ. «Αυτή είναι επίσης η κατάλληλη στιγμή για να μειωθεί ο υπερβολικός φόρος στις συναλλαγές ακινήτων, από τον οποίο όμως τα έσοδα είναι σήμερα χαμηλά, λόγω του πολύ μικρού όγκου συναλλαγών» τονίζεται στην έκθεση του ΔΝΤ.

Το νέο φορολογικό πλαίσιο που συμφωνήθηκε με την Τρόικα διαθέτει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

· Παρόμοια μεθοδολογία υπολογισμού του φόρου όπως η Εισφορά μέσω της ΔΕΗ, χρησιμοποιώντας την τιμή ζώνης του ακινήτου, το μέγεθος του κτιρίου και ένα συντελεστή παλαιότητος. Αυτή η μεθοδολογία διατηρεί μια σχετικά απλή δομή υπολογισμού

του νέου φόρου, η οποία δίνει ένα στοιχείο συνέχειας με την εισφορά μέσω της ΔΕΗ.

· Αύξηση του αριθμού των τιμών ζώνης, από εννέα που είχε το σημερινό σύστημα σε έως και 33, που αντικατοπτρίζουν με μεγαλύτερη ακρίβεια την «αξία» του ακινήτου.

· Προοδευτικότητα του φόρου, λόγω του υψηλότερου φορολογικού συντελεστή ανά τετραγωνικό μέτρο σε πιο ακριβές περιοχές και μείωσής του σε ομάδες πληθυσμού που πλήττονται από την κρίση.

· Επέκταση της φορολογικής βάσης σε εμπορικές, βιομηχανικές και γεωργικές ιδιότητες που θα μοιραστούν 25%-30% της φορολογικής επιβάρυνσης (δηλαδή 700-900 εκατ. ευρώ).

Από το νέο φόρο η Τρόικα υπολογίζει ότι θα πληρώσουν ελάχιστα οι κάτοχοι αγροτεμαχίων (μολις 113 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 2,9 δισ. που αναμένεται να εισπραχτούν).

Το ΔΝΤ πάντως προειδοποιεί ότι «υπάρχει κίνδυνος υστέρησης των εσόδων, ειδικά στην αρχή. Η επίτευξη ικανοποιητικών ποσοστών συμμόρφωσης θα είναι μια

μεγάλη πρόκληση, δεδομένου ότι η είσπραξη αποσυνδέεται από τη ΔΕΗ.

Εν όψει όλων αυτών όμως, το οικονομικό επιτελείο προετοιμάζει από τώρα όλα τα θέματα σχεδιασμού του μέτρου, νομικών διατυπώσεων, ελέγχου και διασταύρωσης των δηλώσεων περιουσίας, οργάνωσης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, του συστήματος ηλεκτρονικής υποβολής και επεξεργασίας των στοιχείων, αλλά και την ενημέρωση του κοινού.
newmoney.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ