2013-08-01 13:16:30
Φωτογραφία για Κοιτάσματα: «Τα βρόντηξε» ο Κασίνης… θα έχει ρόλο στην Ελλάδα;
Καταγγέλλοντας κωλυσιεργία, κομματικές παρεμβάσεις, περιθωριοποίηση της ΚΡΕΤΥΚ και αποκλεισμό του ιδίου από τη διαπραγματευτική ομάδα για την έλευση φυσικού αερίου και την κατασκευή του τερματικού στο Βασιλικό, παραιτήθηκε από τη θέση του εκτελεστικού αντιπροέδρου της ΚΡΕΤΥΚ, ο «πατέρας» σύμφωνα με πολλούς των κυπριακών υδρογονανθράκων, Σόλων Κασίνης.

Ο Κασίνης συναντήθηκε στο προεδρικό μέγαρο με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και επέμεινε στην απόφασή του, παρότι ο Κύπριος πρόεδρος φέρεται να έκανε προσπάθειες να τον μεταπείσει (για τα μάτια του κόσμου, σύμφωνα με κυπριακές πηγές).

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν βέβαια από εδώ και πέρα τα σχέδια του Σόλωνα Κασίνη που θα συνεχίσει να ασχολείται με το ζήτημα των υδρογονανθράκων το οποίο γνωρίζει όσο λίγοι. Αφού ανέφερε ότι θα βοηθήσει την Κύπρο όπου του ζητηθεί, ως ιδιώτης, πρόσθεσε ότι θα βοηθήσει «κι άλλες χώρες της γύρω περιοχής» Προφανέστατα έχει τα φόντα και την αξιοπιστία να εμπλακεί στα θέματα που αντιμετωπίζουν στο ζήτημα αυτό ο Λίβανος, η Αίγυπτος, ή ακόμα και οι Ισραηλινοί που γνωρίζουν την αποτελεσματικότητα και τη γνώση του εν λόγω στελέχους.


Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι ψίθυροι στο παρασκήνιο που θέλουν τον Σόλωνα Κασίνη να εγκαθίσταται στην Αθήνα και να επιχειρήσει αν μεταλαμπαδεύσει την εμπειρία του στην Ελλάδα… Να το δούμε και να μην το πιστέψουμε! Κι αν το δούμε τελικά, ευχόμαστε να μην το κάνουμε τον άνθρωπο με τη γνωστή συμπεριφορά του πολιτικού μας κόσμου και τις διάφορες «προτεραιότητες» που διάφοροι θέτουν (…) να τα βροντήξει και από την Ελλάδα.

Τα σχόλια τα κάνουμε εγκαίρως για να μην θεωρηθεί ότι στόχο έχουμε να παρέμβουμε με τον οποιονδήποτε τρόπο και τον οποιονδήποτε στόχο στα θέματα αυτά. Έχουμε εγκαίρως προειδοποιήσει ότι έχουμε αργήσει απαράδεκτα στην αξιοποίηση των δικών μας υδρογονανθράκων και το σχιστολιθικό αέριο συν τις πιέσεις στην τιμή του προϊόντος (αέριο) θα μπορούσε να φέρει μεγάλες καθυστερήσεις, ακόμα και καταστροφές για την Ελλάδα…

Γι’ αυτό συνιστούμε ψυχραιμία όταν ακούγονται διάφορα από «πολιτικά αηδόνια». Τα μεγέθη είναι τεράστια, από αυτό το σημείο όμως μέχρι να αρχίσεις να εισπράττεις απέχουμε πολύ και όχι μόνο χρονικά, ενώ οι κραυγές περνούν το μήνυμα ότι δεν έχουμε καμία συναίσθηση του παγκόσμιου γίγνεσθαι και της σχετικής μας ισχύος, των εξαρτήσεων (ούτε να μας τρομάζει, ούτε να αντιμετωπίζουμε ως προσβολή τη λέξη) σε πολλαπλά επίπεδα, εάν επιθυμούμε κάποτε να εκμεταλλευτούμε αυτόν τον πλούτο.

Τα ξέρει καλά αυτά ο Κασίνης, αν ανοίγαμε τα μάτια μας να δούμε πως δούλεψε τόσα χρόνια για να είναι σήμερα πολύ κοντά η Κύπρος στο να αρχίσει να εισπράττει, θα είχαμε διδαχθεί πολλά… κι αν ήμασταν πιο σοβαροί θα είχαμε ακολουθήσει κατά πόδας… απλά όμως στην Ελλάδα μας, είναι πολλοί αυτοί που φρόντισαν να μη χαλάσουν οι δουλειές ορισμένων που μάζευαν το χρήμα στον ενεργειακό τομέα, μια καθυστέρηση που θα μπορούσε να αποβεί ακόμα και μοιραία…

Καλά τα παραληρήματα των πολιτικών, σωστά κι αυτά που πολλοί λένε (και λέμε) αν όμως δεν αντιλαμβάνεσαι τις ισορροπίες, είσαι απλά καταδικασμένος.

Εξηγούμαστε για να μην παρεξηγούμαστε… Αφήνουμε άλλους να κραυγάζουν είτε διότι ονειρεύονται μια Ελλάδα… κάτι σαν υπερδύναμη εξαιτίας των υδρογονανθράκων, είτε διότι ονειρεύονται την αναβίωση του κλασικού κομματικού παρασιτισμού που «διαταράχθηκε» όταν έκλεισαν οι κάνουλες της δανειοδότησης…

Καλό είναι το δίκιο, αλλά μόνο με αυτό ποτέ κανείς δεν έκανε προκοπή. Θέλει και μυαλό. Ας το θυμόμαστε…

 DEFENCEPOINT
InfoGnomon
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ