2013-08-01 13:30:12
Φωτογραφία για Zήγρας: «Ο Άκης μου έλεγε ότι ήταν όλα καθαρά και νόμιμα»
«Έδινα στον Τσοχατζόπουλο 100 με 150 χιλιάδες ευρώ την εβδομάδα», αποκάλυψε χθες ο εξάδελφος του πρώην υπουργού

Αποκαλυπτικός ήταν και σήμερα, δεύτερη ημέρα της απολογίας του ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ο Νίκος Ζήγρας. Ο εξάδελφος του Άκη Τσοχατζόπουλου συνεχίζει να περιγράφει στο δικαστήριο τις διαδρομές του «μαύρου» χρήματος και τη διακίνηση αστρονομικών ποσών από offshore εταιρείες και τραπεζικούς λογαριασμούς. Επιμένει πως ο πρώην υπουργός Άμυνας του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται πίσω από τη διακίνηση των αστρονομικών ποσών και τις αγοραπωλησίες ακινήτων, παρά το γεγονός ότι εκείνος το αρνείται.

Ο τρόπος που απολογείται ο Νίκος Ζήγρας -κάποιες φορές διαβάζει χειρόγραφες σημειώσεις του και κάποιες άλλες τις συμβουλεύεται- προκάλεσε και σήμερα την αντίδραση των συνηγόρων υπεράσπισης του Άκη Τσοχατζόπουλου αλλά και του ίδιου του πρώην υπουργού.

Οι μεν πρώτοι υπέβαλαν αίτημα περί ακυρότητας της απολογίας του Ν. Ζήγρα, ο δε δεύτερος, δηλαδή ο πρώην υπουργός, έκανε λόγο για κατηγορητήριο που όπως είπε σκοπίμως σχεδίασαν σε βάρος του ο ανακριτής της υπόθεσης Γαβριήλ Μαλλή και ο συγκατηγορούμενος εξάδελφός του.


Το δικαστήριο απέρριψε την ένσταση και έτσι ο Ν. Ζήγρας συνέχισε την απολογία του, για να τονίσει στο δικαστήριο ότι:

- Παρέδιδα στον Α. Τσοχατζόπουλο 100 – 150 χιλιάδες ευρώ. Όταν ήθελε ρευστό μου έλεγε: «Πρέπει να κινηθείς, να φέρεις χρήματα».

- Το 1998 ο Άκης Τσοχατζόπουλος μου είπε ότι ο Ντ. Μιχαηλίδης θα φέρει κάτι για εκείνος. Πήγα στο Χίλτον στην Αθήνα και αυτό το κάτι για τον Τσοχατζόπουλο ήταν μια βαλίτσα με 80 εκατ. Δραχμές. Η βαλίτσα ήταν ασήκωτη. Συνάντησα τον Μιχαηλίδη συνοδεία του προσωπικού φρουρού του Άκη. Στη συνέχεια την πήγα στο γραφείο του στην Κόμνα Τράκα και αφού του είπα τον συνδυασμό την άνοιξε. Ήταν μέσα δεσμίδες.

Πρόεδρος: Πώς αντέδρασε ο κ. Τσοχατζόπουλος; Τι σας είπε για τα χρήματα αυτά;

Ν. Ζήγρας: Ότι ήταν για επενδύσεις. Τα πήρα και τα έβαλα στο χρηματοκιβώτιο. όλα αυτά ήταν πριν την αγορά του ακινήτου της Δεινοκράτους από την εταιρεία Bluebell.

- Ο Ντίνος Μιχαηλίδης μου είχε πει παρουσία του Άκη Τσοχατζόπουλου ότι δεν θα μπορέσει ξανά να φέρει μετρητά και ότι στο εξής θα φέρνει επιταγές. Τότε με τη σύμφωνη γνώμη του Τσοχατζόπουλου εκδόθηκαν στο όνομα της Bluebell οι επιταγές οι οποίες μαζί με αυτές που εκδόθηκαν στο όνομα της εταιρείας P & Α ήταν συνολικής αξίας 32 εκατ. ελβετικών φράγκων.

- Εγώ δεν μπορούσα να κάνω τίποτα χωρίς να το γνωρίζει ο Τσοχατζόπουλος. Από τον Ντ. Μιχαηλίδη έμαθα ότι η Drumilan ήταν συμφερόντων του Βλάσση Καμπούρογλου και ότι αυτή συνεργάζονταν με την ρώσικη Antay που διαχειρίζονταν τα εξοπλιστικά στην Ελλάδα.

Πρόεδρος: Μισό λεπτό. Εσείς δεν είχατε αρρωστήσει τότε; Μαθαίνατε συγκλονιστικά πράγματα. Αντιδράσατε;

Ν. Ζήγρας: Ο Τσοχατζόπουλος μου έλεγε ότι όλα καθαρά και νόμιμα, τον εμπιστευόμουν απόλυτα.

Πρόεδρος: Πώς εξηγείτε ότι ενώ εσείς είστε άρρωστος όλες αυτές οι κινήσεις και αγοραπωλησίες κορυφώνονται αντί να ατονίσουν;

Ν. Ζήγρας: Ήταν όλα τόσο μπλεγμένα, μόνο εγώ μπορούσα να δώσω οδηγίες. Γι΄ αυτό και με επισκέπτονταν στο νοσοκομείο. Την εποχή που ήμουν άρρωστος ο Τσοχατζόπουλος μου έλεγε ότι όλα αυτά πρέπει να γίνουν γρήγορα, είναι επείγοντα. Την εποχή της αρρώστιας μου είχα βγει από το νοσοκομείο στην Ελλάδα και είχα ένα μήνα κενό για να εισαχθώ σε νοσοκομείο της Γερμανίας. Τότε ο Τσοχατζόπουλος με πίεσε για να αγοραστεί το ακίνητο επί της Κεφαλληνίας.

- Ο Τσοχατζόπουλος μου είπε πως ο Γ. Σμπώκος ίδρυσε τη Nobilis σε συνεργασία με το δικηγορικό γραφείο Τσεκούρα για να αγοράσουν ένα ακίνητο. Να σημειωθεί εδώ ότι ο Άκης Τσοχατζόπουλος και η σύζυγός του απέκτησαν τη Δ. Αεροπαγίτου από τη Nobilis.

- Η αγορά του ακινήτου της Δεινοκράτους ήταν επιθυμία του Τσοχατζόπουλου. Δε θα έπρεπε όμως να έχει και τη σύμφωνη γνώμη της κόρης του Αρετής; Εγώ πάντως δεν είχα επαφή με την Αρετή Τσοχατζοπούλου.

-Η εταιρεία Bluebell αγόρασε το ακίνητο της Δεινοκράτους και ο Άκης Τσοχατζόπουλος σε συνεργασία με τη λογίστριά του Ε. Λαμπροπούλου συνέταξαν μισθωτήριο για να μείνει εκεί η Αρετή Τσοχατζοπούλου.

- Το 2005 ο Τσοχατζόπουλος αποφασίζει να αγοράσει τη Δεινοκράτους ο Αστέριος Οικονομίδης και στη συνέχεια εκείνος να το πουλήσει στην κόρη του, προκειμένου να μη φανεί ότι η Αρετή Τσοχατζοπούλου αγοράζει από εταιρεία και όχι από φυσικό πρόσωπο. Ο Α. Οικονομίδης λέει ότι έδωσε και σε εμένα χρήματα για την αγορά. Ας το αποδείξει.

Πρόεδρος: Η Αρετή γνώριζε;

Ν. Ζήγρας: Μπορεί να συνεννοήθηκε με τον πατέρα της. Εγώ δεν είχα επαφή μαζί της.

- Από το 2003 πίεζα τπον Άκη να αποχωρήσω. Δεν άντεχα άλλο να έχω αυτά τα βάρη. Το 2006 ο Τσοχατζόπουλος μου είπε ότι ο Γ. Σαχπατζίδης θα αναλάβει την πώληση ακινήτων της Torcaso. Μου ζήτησαν ένα πληρεξούσιο και από εκεί και μετά εγώ δεν έχω καμία συμμετοχή.

-Όλα τα έξοδα της νοσηλείας μου στο εξωτερικό πληρώθηκαν από τον Άκη Τσοχατζόπουλο (περίπου 50 εκατ. δραχμές). Δεν είχα κανένα όφελος οικονομικό από τη συνεργασία μου με τον Άκη Τσοχατζόπουλο, αν δείτε τις φορολογικές μου δηλώσεις θα καταλάβετε.

- Η μεγάλη αγωνία του Άκη ήταν να μη φανεί κάτι που θα τον συνέδεε με τους λογαριασμούς. Όταν είχαμε πάει στην Ελβετία για να γνωρίσει τον διαχειριστή της εταιρεία Noris συστήθηκε ως Ζήγρας. Πάντα χρησιμοποιούσε το όνομά μου.

-Δεν έχω καμία σχέση με τι εταιρείας Nulfid και Ultra Mare. Eξουσιοδότησα τον ανακριτή να κάνει αιτήματα δικαστικής συνδρομής σε όλο τον κόσμο και αν βρει κάτι στο όνομά μου να το δεσμεύσει υπέρ του ελληνικού δημοσίου. Είχα φοβηθεί. Χρησιμοποιούσαν εν αγνοία τα στοιχεία μου.

Πρόεδρος: Αυτό το σχέδιο οργάνωσης της ομάδας αυτής από πού ξεκίνησε;

Ν. Ζήγρας: Ξεκίνησε από επιθυμία του Τσοχατζόπουλου. Απευθύνθηκε σε εμένα.

Πρόεδρος: Γιατί σε εσάς;

Ν. Ζήγρας: Γιατί μου είχε απόλυτη εμπιστοσύνη.

-Ο Τσοχατζόπουλος μου έλεγε ότι ο Ντ. Μιχαηλίδης εκπροσωπούσε αραβικά συμφέροντα και θέλει να επενδύσει μέσω του ιδίου στην Ελλάδα. Μου είπε όμως ότι επειδή τα χρήματα θα έρχονται από Κύπρο ότι θα πρέπει να ανοίξω μια εταιρεία εκεί. Έτσι ιδρύθηκε η Torcaso.

- Στην εταιρεία Noris την ίδρυσαν κατόπιν εντολής Τσοχατζόπουλου για να υπάρχει μία εταιρεία στην Ελβετία. Καποια στιγμή που είπε ότι μπορεί να αγοράσει μετοχές από τον Ν. Καρατζά (βιβλιοπωλεία ΙΑΝΟΣ) και ότι ήθελε να τον εξυπηρετήσει επειδή είχε πρόβλημα. Μου έδωσε τραπεζικό λογαριασμό του Καρατζά για να εμβάσει η Noris στο λογαριασμό του 1,5 εκατ. Ευρώ. Τα χρήματα αυτά ήταν για να αγοράσει ο Άκης μετοχές του «ΙΑΝΟΥ».

Ζήγρας την πρώτη ημέρα της απολογίας του: «Έφτασα στο σημείο να παραδίδω στον Άκη Τσοχατζόπουλο 100 με 150 χιλιάδες ευρώ την εβδομάδα»

«Ποταμός» όπως είχε προϊδεάσει με την μέχρι τώρα στάση του ήταν την πρώτη μέρα της απολογίας του στο τριμελές εφετείο κακουργημάτων της Αθήνας ο Νίκος Ζήγρας, εξάδελφος του Άκη Τσοχατζόπουλου, ο οποίος μένοντας πιστός στα όσα είχε καταθέσει στον ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή περιέγραψε και στο δικαστήριο με κάθε λεπτομέρεια τη ροή του «μαύρου» χρήματος αλλά και τον ρόλο που διαδραμάτισαν τόσο ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας όσο και άλλοι συγκατηγορούμενοί τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι την ώρα που ξεκινούσε την απολογία του ο Νίκος Ζήγρας, ο πρώην υπουργός είχε αποχωρήσει από την αίθουσα, στην οποία και επέστρεψε αργότερα και αφού είχε προηγηθεί σχετική παρέμβαση του προέδρου του δικαστηρίου, κ. Χρίστου Κατσιάνη.

Αναλυτικά ο Νίκος Ζήγρας υποστήριξε:

-Να μας πει ο Άκης Τσοχατζόπουλος πόσες φορές πήγαινε νύχτα να επιθεωρήσει τις εργασίες στο ακίνητο της Διονυσίου Αεροπαγίτου. Ο Τσοχατζόπουλος πλήρωνε μετρητά τον Οικονομίδη που γνώριζε ότι όλα τα ακίνητα ήταν συμφερόντων του πρώην υπουργού.

-Έφτασα στο σημείο να παραδίδω στον Άκη Τσοχατζόπουλο 100 με 150 χιλιάδες ευρώ την εβδομάδα. Ο Τσοχατζόπουλος είχε στο γραφείο του ένα μεγάλο χρηματοκιβώτιο που φύλαγε τα χρήματα. Η TORCASO ιδρύθηκε από εμένα, κατ' εντολήν του Άκη, το 1998. Δεν έχω καμία σχέση με την εταιρία NOBILIS, όπως μου είπε ο Τσοχατζόπουλος την ίδρυσε ο Σμπώκος.

-Με πνίγει η αδικία και το ψέμα. Ξαφνικά είμαι ο μοναδικός ένοχος και όλοι οι άλλοι είναι αθώοι. Με χαρακτήρισαν ρουφιάνο αλλά ο Άκης Τσοχατζόπουλος μια ημέρα πριν την απολογία μου ήρθε στο κελί μου και με παρακάλεσε να μην μπλέξω κανέναν από τους συγκατηγορούμενούς μου, ούτε και τον ίδιο στην υπόθεση

-Έχω ζητήσει την προστασία από τον ανακριτή στον οποίο και ανέφερε το ρόλο που είχαν στην υπόθεση οι Φουάντ Αλ Σαγιάντ και Βλάσης Καμπούρογλου. Του ζήτησα προστασία γιατί το βράδυ της απολογίας μου δέχθηκε επίθεση ο δικηγόρος μου από αγνώστους. Τα παιδιά μου στη Θεσσαλονίκη δέχονται απειλές προκειμένου να αποσύρω τα όσα έχω υποστηρίξει σε βάρος του Άκη Τσοχατζόπουλου

-Πριν απολογηθώ εγώ, ο Γ. Σαχτζαπίδης και ο Αστέριος Οικονομίδης, παρακαλέσαμε τον Άκη Τσοχατζόπουλο μέσα στο κελί του να μιλήσει. Εκείνος αρνήθηκε και τότε εγώ και ο Γ. Σαχπατζίδης αποχωρήσαμε. Ο Αστέριος Οικονομίδης έμεινε μαζί του και από τότε συμπορεύθηκαν.

-Ο Άκης Τσοχατζόπουλος με παραπλάνησε, εκμεταλλευόμενος την ασθένειά μου. Εγώ έμαθα την αλήθεια από τον Ντίνο Μιχαηλίδη.

-Ο πρώην υπουργός έδειξε ενδιαφέρον για την υγεία μου, αργότερα, όμως, αντιλήφθηκα την υστεροβουλία του. Το πραγματικό του ενδιαφέρον ήταν να μην πεθάνω και να μην προλάβει να ενημερωθεί για τους λογαριασμούς.

-Είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξει προσπάθεια σπίλωσης της απολογίας μου και ότι θα προσπαθήσουν να με βγάλουν τρελό

-Αν είχα εγώ όλα αυτά τα χρήματα, θα είχα φύγει στο εξωτερικό και δεν με έβρισκε κανείς

-Ο Άκης Τσοχατζόπουλος είναι ο ηθικός και φυσικός αυτουργός της διακίνησης «μαύρου» πολιτικού χρήματος και σε αυτό συμμετείχαν οι Βλάσης Καμπουρόγλου, Ντίνος Μιχαηλίδης και Φουάντ Αλ Σαγιάντ. Ο Βλάσης Καμπούρογλου έμαθα από τον Ντίνο Μιχαηλίδη ότι είχε επαφές με τον Γιάννη Σμπώκο. Τον Καμπούρογλου κάποιοι, μάλλον, τον «αυτοκτόνησαν» ένα μήνα μετά την απολογία μου στη Τζακάρτα

-Ο Άκης Τσοχατζόπουλος έλεγε σε μένα ότι τα χρήματα προέρχονταν από Άραβες επενδυτές, ήταν, όμως, μίζες από τα εξοπλιστικά.

-Οι συναντήσεις του Άκη Τσοχατζόπουλου με τον Ντίνο Μιχαηλίδη γίνονταν το βράδυ στο γραφείο του πρώτου. Ο Άκης Τσοχατζόπουλος προγραμμάτιζε τις ενέργειες και τις καταβολές των χρημάτων.

-Γνώρισα τον Μιχαηλίδη το 1998. Μου τον σύστησε ο Άκης Τσοχατζόπουλος. Ο Μιχαηλίδης μου έδωσε μια βαλίτσα με 80 εκατ. ευρώ για την παραδώσω στον πρώην υπουργό. Παρέλαβα τα χρήματα στο Χίλτον, συνοδεία ενός από τους προσωπικούς φρουρούς του Άκη Τσοχατζόπουλου.

-Μου έδωσε για να δώσω στην πρώην σύζυγό του, Γκουντρούν Μόλντεναουερ, 400.000 δολάρια. Τα χρήματα τα έδωσα εγώ στην πρώην σύζυγο του Άκη Τσοχατζόπουλο, στο Χίλτον της Γενεύης προκειμένου εκείνη να του δώσει το διαζύγιο.

-Ο Ντίνος Μιχαηλίδη μαζί με τον Βλάση Καμπούρογλου πίεζαν τον Άκη Τσοχατζόπουλο να υπογράφει την όψιον για την εξοπλιστικά (ΤΟΡ-Μ1) για να εισπράξουν τα υπόλοιπα χρήματα των αντισταθμιστικών οφελημάτων. Αυτοί είναι και οι πρωταγωνιστές της υπόθεσης και είχαν ως αρχηγό τον Άκη Τσοχατζόπουλο.

-Μεταφορά χρημάτων έκανε στο γραφείο του πρώην υπουργού στην Κόμνα Τράκα και ο Γιάννης Σμπώκος. Ο Άκης Τσοχατζόπουλος τον περίμενε αργά το βράδυ και τον Γιάννη Σμπώκο τον έβλεπαν να μπαίνει στο γραφείο του όλοι αυτοί που εργάζονταν σε αυτό ως αργά. Ο Τσοχατζόπουλος έλεγε ανοιχτά ότι «περιμένω να μου φέρουν τα χρήματα». Όλοι γνώριζαν και οι γυναίκες του Άκη.

-Η Ευφροσύνη Λαμπροπούλου γνώριζε για τα ακίνητα, ήταν η λογίστριά του Άκη Τσοχατζόπουλου και μέτοχος στην εφημερίδα “Εξόρμηση” του ΠΑΣΟΚ.

- Ο Άκης Τσοχατζόπουλος μου είχε πει ότι έδωσε 400.000 ευρώ για να αγοράσει ο γιος του, Αλέξανδρος, το μερίδιο ενός μπαρ με την επωνυμία “ΣΤΟΑ”. Τα χρήματα δόθηκαν στον ιδιοκτήτη, γιο ενός μεγαλομετόχου σε ΜΜΕ και ήταν «μαύρα»

-Ο Σμπώκος, όπως μου έλεγε ο Τσοχατζόπουλος, είχε δεχθεί πολλά χρήματα που τα είχε δώσει στον πεθερό του για να του τα επενδύσει. Ο Τσοχατζόπουλος του τα ζητάει μέχρι σήμερα.

-Ο Αστέριος Οικονομίδης και ο Άκης Τσοχατζόπουλος συνεργάστηκαν για την ανακαίνιση των ακινήτων. Ο Α. Οικονομίδης φρόντιζε να μην εμφανίζεται ο Τσοχατζόπουλος στα τιμολόγια. Υπερασπιστική του γραμμή είναι εναρμονισμένη με αυτή της Αρετής Τσοχατζόπουλου, του πατέρα της και της Λαμπροπούλου.
πηγη
pestanea
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ