2013-08-02 21:23:38
Φωτογραφία για Στάχτη και καμμένα σπίτια αφήνει πίσω της η πυρκαγιά στο Μαρκόπουλο - Τη νύχτα το μεγάλο στοίχημα της Πυροσβεστικής - Δείτε video
Εξακολουθεί να μαίνεται η φωτιά στο Μαρκόπουλο Αττικής αν και σε μικρότερο μέτωπο και στο διάβα της καίει σπίτια, πέργκολες, τέντες, αυλές, αποθήκες, στάνες ενώ οι φλόγες βρίσκονται μία ανάσα από το δάσος του Κουβαρά και τον ιππόδρομο. Κάτοικοι με κουβάδες στα χέρια και την απόγνωση ζωγραφισμένη στο πρόσωπό τους τρέχουν να σώσουν την περιουσία τους.

Δείτε το βίντεο

Η εικόνα της φωτιάς το τελευταίο μισώρο είναι ελάχιστα βελτιωμένη και στόχος της πυροσβεστικής είναι μειώσει τις εστίες κι άλλο πριν πέσει το σκοτάδι και σταματήσουν τα εναέρια μέσα τις ρίψεις. Η φωτιά τα τελευταία λεπτά φαίνεται πως βρίσκεται υπό μερικό έλεγχο, αλλά το μεγάλο στοίχημα για την Πυροσβεστική είναι να διατηρήσουν τη φωτιά οριοθετημένη τη νύχτα.

Είναι μεγάλος πάντως ο φόβος αναζωπύρωσης, καθώς η φωτιά έκαψε πολλές ελιές και όπως αναφέρουν οι πυροσβέστες η ελιά είναι από τα δέντρα που κρατάει ζωντανή τη φλόγα και με την παραμικρή ενίσχυση του ανέμου, θα αναζωπυρωθεί η φωτιά.


Δείτε το βίντεο

Η φωτιά ξέσπασε στις 14:00 σε δύσβατη περιοχή στο Χεροβούνι, που βρίσκεται μεταξύ Μαρκοπούλου και Πόρτο Ράφτη και λόγω των ισχυρότατων ανέμων επεκτάθηκε πάρα πολύ γρήγορα.

Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής ενισχύονται συνεχώς! Αυτήν την ώρα στο έργο κατάσβεσης επιχειρούν 50 οχήματα με 100 προσβέστες, 41 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 9 οχήματα ΟΤΑ, 12 βυτιοφόρα, 5 μηχανήματα σκαπτικά, 2 ελικόπτερα και 10 αεροσκάφη, ενώ πριν από λίγο σηκώθηκε και σινούκ του στρατού για να βοηθήσει στην κατάσβεση.

Δείτε το βίντεο

Μεταξύ άλλών σημειώνεται ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα ηλεκτροδότησης με συνεχείς διακοπές ρεύματος στην περιοχή ενώ σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η φωτιά έφτασε στην Μονή Αγίας Άννης καταστρέφοντας ολοσχερώς ένα κελί και προκαλώντας ζημιές στο μοναστήρι που νωρίτερα είχε εκκενωθεί. Επίσης εκκενώθηκε προληπτικά και μία παιδική κατάσκηνωση στην Κερατέα εξαιτίας του καπνού στην περιοχή. Απομακρύνθηκαν και τα 193 παιδιά χωρίς να κινδυνεύσει κανένα.

Βρισκόμαστε κοντά στο πιο εφιαλτικό σενάριο, η φωτιά να μπει στο δάσος του Κουβαρά, παραδέχεται η Πυροσβεστική ενώ ο Δήμος Μαρκοπούλου απευθύνει κατεπείγουσα έκκληση για βοήθεια. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση του Δήμου "Παρακαλούμε θερμά, κάθε ιδιώτη ο οποίος τυγχάνει να έχει στην κατοχή του φορτηγό - υδροφόρα, να σπεύσει στην περιοχή Μερέντα και κοντά στον Ιππόδρομο, όπου έχει ξεσπάσει πυρκαγιά την τελευταία ώρα, προκειμένου να βοηθήσει στην κατάσβεσή της. Πρώτα όμως, να έρθει οπωσδήποτε σε επικοινωνία με τον υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας, κ. Κων/νο Μαγγανά, στο τηλ: 6944-507099 και 6975-200993".

Ο δήμαρχος Μαρκοπούλου, κ. Σωτήρης Μεθενίτης μιλώντας νωρίτερα το μεσημέρι στο Νewsit έκανε λόγο για τραγική κατάσταση.

"Αν οι φλόγες μπουν στο δάσος του Κουβαρά θα μιλάμε για τη μεγαλύτερη οικολογική κατστροφή των τελευταίων 100 ετών στην Ανατολική Αττική".

Σημείωσε επισης πως αν η φωτιά μπει στο δάσος του Κουβαρά θα πρόκειται για την μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή των τελευταίων 100 χρόνων στην Ανατολική Αττική. Επίσης δήλωσε πως έχουν ενημερώσει τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, την Περιφέρεια και το υπουργείο Εσωτερικών και κάνουν έκκληση για να σπεύσουν στην περιοχή όσο περισσότερες υδροφόρες γίνεται!

Λόγω της πυρκαγιάς έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Μυρινούντος.

Πηγή: newsit
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ