2013-08-03 18:10:11
Φωτογραφία για «Ο Σαμαράς είχε επιλέξει εκλογές»
«Ο πρωθυπουργός είχε επιλέξει εκλογές και είναι άλλο ζήτημα ότι ανέκρουσε πρύμνα», δηλώνει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Επενδυτής», αναφερόμενος στην έξοδο της Δημοκρατικής Αριστεράς από την τρικομματική τότε κυβέρνηση. «Η ΕΡΤ ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι», λέει ο κ. Κουβέλης. «Η ΔΗΜΑΡ είναι περήφανη για τη συμμετοχή της στην κυβέρνηση. Θυμηθείτε ότι μετά τις εκλογές του Ιουνίου του 2012, η χώρα βρίσκονταν στα πρόθυρα εξόδου από την ευρωζώνη. Δώσαμε λύση για την πολιτική σταθερότητα. Λειτουργήσαμε υπεύθυνα. Δεν διαλέξαμε τη βολική και ευρύχωρη θέση της αντιπολίτευσης. Είναι σαφές όμως ότι μετά τις απαράδεκτες, μονομερείς και αυταρχικές ενέργειες – και όχι μόνον για την ΕΡΤ – καταγράφεται αλλαγή στην κυβερνητική πολιτική την οποία δεν μπορούσαμε να ακολουθήσουμε και να συμφωνήσουμε. Περιορίζαμε τις διαφωνίες μας για να μη ρηγματωθεί η κυβέρνηση, με την επιλογή μας να υπάρχει πολιτική σταθερότητα και να υπηρετηθεί η προσπάθεια να παραμείνει η χώρα στην ευρωζώνη
. Υπήρξαν και άλλες ενέργειες στο πρόσφατο παρελθόν από την πλευρά της Ν.Δ. που δημιουργούσαν προβλήματα στη συνοχή της Κυβέρνησης. Με αρκετά από αυτά διαφωνήσαμε δημόσια, όπως οι επιλογές για τα εργασιακά τις οποίες καταψηφίσαμε. Με το κλείσιμο της ΕΡΤ ο κ. Σαμαράς τέντωσε το σχοινί και αυτό έσπασε».

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ τονίζει πως η χώρα έχει ανάγκη από πολιτική σταθερότητα, σε ερώτηση για το ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών, σημειώνει όμως ότι «αυτή η σταθερότητα δεν ταυτίζεται με την συντηρητική πολιτική. Δεν ταυτίζεται με τη διαρκή υποχώρηση στις πιέσεις και τις αξιώσεις της τρόϊκας. Δεν είναι δυνατόν οι εταίροι να δέχονται ότι υπήρξαν λάθη στο πρόγραμμα, να αναγνωρίζουν αυτά τα λάθη και η κυβέρνηση να μην αξιώνει τροποποίηση του προγράμματος προσαρμογής. Η άρνηση της αναγκαιότητας των αλλαγών, δείχνει δογματική και ιδεολογική αγκύλωση. Η δικομματική πλέον κυβέρνηση έχει συμφωνήσει στην εφαρμογή ανεφάρμοστων μέτρων. Δεν έχει καταλάβει ότι οι πολίτες δεν μπορούν να πληρώσουν άλλους φόρους την ίδια στιγμή που η παραοικονομία, η φοροδιαφυγή και η διαφθορά είναι παρούσες. Κατανοούμε τις διαπραγματευτικές δυσκολίες που υπάρχουν με τους δανειστές. Η κυβέρνηση οφείλει να διαπραγματευτεί με σχέδιο, με εναλλακτικές αντιπροτάσεις και κοστολογημένες προσεγγίσεις. Αυτή η πολιτική προσέγγιση αφορά την υλοποίηση του προγράμματος προσαρμογής, τη βιωσιμότητα του χρέους και τη δραστική ελάφρυνση του βάρους του».

Ο κ. Κουβέλης σημειώνει πως δεν θα πρέπει να αποκλείονται και νέα μέτρα καθώς το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα θα αξιολογηθεί το πρόγραμμα προσαρμογής και «είναι πολλά τα στοιχεία που οδηγούν στην παραδοχή ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει». Αυτά τα νέα μέτρα, λέει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, είναι δυνατό να προκαλέσουν αντιδράσεις ή και αρνήσεις βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Η προειδοποίηση, άλλωστε, της κυβέρνησης ότι εάν κάποιο νομοσχέδιο «κρίσιμο» και «καίριο» δεν ψηφιστεί, την επόμενη ημέρα θα προκηρυχθούν εκλογές, είναι χαρακτηριστική και των εκτιμήσεων της ίδιας της κυβέρνησης για εξελίξεις που είναι δυνατό να τη ρηγματώσουν και να αναιρέσουν την αναγκαία πλειοψηφία της στη Βουλή. Δεν μπορεί να αποκλειστεί το ατύχημα», καταλήγει.

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις του με τον Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Κουβέλης δηλώνει πως δεν έχει μαζί του προσωπικές διαφορές «παρά τους υβριστικούς και χυδαίους χαρακτηρισμούς που μας απηύθυνε και μάλιστα συστηματικά. Από το ΣΥΡΙΖΑ μας χωρίζουν πολλά. Προτείνει μονομερή καταγγελία της σύμβασης. Προτείνει στάση πληρωμών. Το πολιτικό του εκκρεμές συνεχίζεται. Η ΔΗΜΑΡ σταθερά υποστηρίζει την αναζήτηση λύσεων μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο και είναι επισπεύδουσα δύναμη των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων», προσθέτει.

Για το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ξεκαθαρίζει πως η «συγκρότηση αυτού του χώρου και του νέου κοινωνικού κινήματος δεν θα γίνει ούτε με συναντήσεις κορυφής ούτε με συμπήξεις κομμάτων. Θα γίνει με όρους κοινωνίας. Άλλωστε, το ΠΑΣΟΚ του κ. Βενιζέλου με τις επιλογές του ωθείται στην αποδοχή συντηρητικών επιλογών».

Ο Φ. Κουβέλης προαναγγέλλει τη διεξαγωγή του συνεδρίου της ΔΗΜΑΡ το Νοέμβριο και αυτόνομη κάθοδο του κόμματος στις εκλογές.

pontikosnews.blogspot.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ