2013-08-04 20:59:04
Φωτογραφία για Αναπόφευκτο το «κούρεμα» χρέους και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη
Εχει χαρακτηριστεί ως «ο πιο επιδραστικός σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής της γενιάς του» - και όχι άδικα. Παρουσιαστής με δική του εκπομπή στο CNN, αρθρογράφος με παρουσία σε όλα τα μεγάλα αμερικανικά έντυπα (TIME, Washington Post, Newsweek, Foreign Affairs κ.ά.), συγγραφέας βιβλίων και συνομιλητής πολλών... εκ των μεγαλύτερων ηγετών της υφηλίου, ο Φαρίντ Ζακαρία ξεχωρίζει σήμερα ως ένας από τους εγκυρότερους και επιφανέστερους αρθρογράφους-πολιτικούς αναλυτές στις ΗΠΑ.

Στον απόηχο της επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιου στην Αθήνα, και εν όψει της συνάντησης του Ελληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στην Ουάσιγκτον στις 8 Αυγούστου, ο Φαρίντ Ζακαρία μίλησε στο «Εθνος της Κυριακής» για όλα όσα μας «καίνε»: για τη «φθίνουσα» αμερικανική επιρροή στην Ευρώπη, για το «αναπόφευκτο» νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους, για τις «ομοιότητες» μεταξύ Ελλάδας και Ντιτρόιτ, για τις «δομικές ατέλειες» της ευρωζώνης, για την «αναιμική» άνοδο της ακροδεξιάς.


Για την αμερικανική επιρροή στην Ευρώπη «H Αμερική παραμένει η πιο ισχυρή χώρα στον κόσμο, αλλά δεν έχει την ασυναγώνιστη επιρροή που είχε», αναγνωρίζει ο 49χρονος δημοσιογράφος και συνεχίζει: «Σε αυτό το πλαίσιο, η οικονομική κρίση στην Ευρώπη είναι η πρώτη διεθνής οικονομική κρίση από το 1930 και μετά, στην οποία οι ΗΠΑ δεν έπαιξαν πρωταγωνιστικό λόγο. Αυτό που είναι εντυπωσιακό στην κρίση του ευρώ, είναι ότι οι Ευρωπαίοι δεν ζήτησαν ποτέ την αμερικάνικη βοήθεια ή ανάμιξη, αλλά ούτε και οι ΗΠΑ προσπάθησαν να την προσφέρουν. Κάποτε οι ΗΠΑ ήταν αυτές που έκοβαν το τσεκ με τις επιταγές. Τώρα είναι η Γερμανία. Επομένως, μου είναι δύσκολο να φανταστώ τις ΗΠΑ να παίζουν έναν εξισορροπητικό ρόλο σε σχέση με τη Γερμανία. Βεβαίως οι ΗΠΑ έχουν επιρροή, ένα είδος πνευματικής επιρροής, αλλά στην πράξη οι Γερμανοί θα κάνουν τη διαφορά στην Ευρώπη».

Για το κούρεμα του ελληνικού χρέους

Ο ινδικής καταγωγής δημοσιογράφος θεωρεί ότι το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους είναι αναπόφευκτο. Θεωρεί δε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι και τόσο καινούργιο αφού συνέβαινε εδώ και χιλιάδες χρόνια.

«Νομίζω ότι όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη είναι αναπόφευκτη η αναδιάρθρωση του χρέους», μας λέει χαρακτηριστικά.

Για τις ομοιότητες/διαφορές Ελλάδας - Ντιτρόιτ

Πολλοί χαρακτήρισαν την πρωτοφανή χρεοκοπία της αμερικανικής παραδοσιακής βιομηχανικής πόλης του Ντιτρόιτ ως την αμερικανική εκδοχή αυτού που συνέβη στην Ελλάδα. Ο Φαρίντ Ζακαρία στο άκουσμα αυτής της σύγκρισης χαμογελά: «Υπάρχουν όντως ομοιότητες ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ντιτρόιτ γιατί και στις δύο περιπτώσεις, υπάρχουν σημαντικά κρούσματα οικονομικής κακοδιαχείρισης. Και οι δύο άλλωστε για μια περίοδο δανείζονταν χρήματα προκειμένου να καλύψουν αυτή την κακοδιαχείριση. Αλλά νομίζω πως η μεγάλη διαφορά είναι ότι το Ντιτρόιτ είναι μέρος ενός πολιτικού και οικονομικού συστήματος στο πλαίσιο του οποίου τελικά θα καταφέρει να διασωθεί.

Η Ελλάδα από την άλλη είναι μέρος μία πολύ πολύπλοκης ευρωπαϊκής δομής στην οποία η λύση είναι ακόμα πιο πολύπλοκη. Αυτό ήταν πάντα το πρόβλημα με το ευρώ. Οταν έχεις μέρη που είναι σε ύφεση, τα άλλα μέρη που αναπτύσσονται δεν διαθέτουν κάποιον ?εύκολο? μηχανισμό μέσα από τον οποίο θα μπορούσαν να αναζητήσουν κεφάλαια. Ενα από τα κυρίαρχα προβλήματα του ευρώ από την αρχή του είναι ότι μπορεί να έχεις νομισματική αλλά δεν μπορείς να έχεις φορολογική ένωση.

Η Ελλάδα είναι ένοχη για σημαντική κακοδιαχείριση αλλά είναι επίσης θύμα αυτού του κακού -θεσμικού σχεδιασμού- της ευρωζώνης».

Για την ακροδεξιά

Με ανεργία στους νέους 50%, κάποιοι ψάχνουν ακραίες λύσεις

Η άνοδος της Χρυσής Αυγής είναι ένα θέμα που παρακολούθησαν από κοντά και με έντονο ενδιαφέρον τα μεγαλύτερα αγγλικά και αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. Ωστόσο, ο συνομιλητής μας δεν πιστεύει ότι η ελληνική ακροδεξιά μπορεί να συγκριθεί με την άνοδο των ναζί στη Γερμανία στη δεκαετία του '30.

«Πολλοί άνθρωποι τους συγκρίνουν με τους ναζί, αλλά οι ναζί στη δεκαετία του '30 συγκέντρωναν 20% και 30%. Αλλά όταν έχεις στους νέους ανεργία που ξεπερνάει το 50%, είναι κατανοητό να βρίσκονται άνθρωποι που θα αναζητούν ακραίες λύσεις.

Νομίζω ότι το ελληνικό πολιτικό σύστημα είναι πιο ώριμο από το αντίστοιχο τότε γερμανικό και δεν μπορεί να καταληφθεί από το κόμμα των ναζί».

Η συζήτηση δεν θα μπορούσε να αποφύγει σε αυτό το σημείο της τον παραλληλισμό των προβλημάτων που έχει η Ελλάδα με τον ρατσισμό που για πολλούς αναδείχτηκε στην Αμερική μέσα από τη σχετικά πρόσφατη δολοφονία του νεαρού Αφροαμερικανού Τρέιβον Μάρτιν.

Υπάρχει ρατσισμός στις ΗΠΑ.

Ο Φαρίντ Ζακαρία κρίνει ότι υπάρχει ακόμα και σήμερα πρόβλημα ρατσισμού σε πολλές πολιτείες της Αμερικής.

«Υπάρχει και η πραγματικότητα των υψηλών δεικτών εγκληματικότητας στις τάξεις των ?μαύρων? στις ΗΠΑ, η κουλτούρα των γκέτο σε μερικά μέρη της χώρας.

Σε τέτοιο βαθμό που με κάνει να πιστεύω ότι αν ο Τρέιβον Μάρτιν ήταν ένας νέος λευκός, θα ήταν ζωντανός σήμερα. Με άλλα λόγια, είναι νεκρός πιθανόν σε έναν σημαντικό βαθμό γιατί ήταν μαύρος. Κι αυτό είναι μεγάλη ατυχία.

Γιατί εκτός από την κουλτούρα που ανέφερα πριν, ευθύνεται και η νομοθεσία της Φλόριντα που επιτρέπει την εθελοντική απονομή δικαιοσύνης.

Η υπόθεση του Τρέιβον Μάρτιν μας θυμίζει ότι υπάρχουν ακόμα στερεότυπα στις ΗΠΑ τα οποία δεν φεύγουν τόσο εύκολα».
Έθνος
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ