2013-09-20 00:56:16
Φωτογραφία για Παρμενίων 2013: Επιστροφή στα όπλα
Στο τέλος του μήνα και συγκεκριμένα στις 30/09/2013 ξεκινάει μετά από 3 χρόνια απραξίας η πανεθνική άσκηση Παρμενίων στην οποία... θα συμμετέχουν σχεδόν το σύνολο των ελληνικών δυνάμεων. Η φετινή άσκηση κρύβει πολλές εκπλήξεις με πολλούς αποδέκτες τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό. Πέρα από τα κλασικά τακτικα σενάρια έμφαση αναμένεται να δοθεί τόσο στην αντιμετώπιση ασσύμετρων απειλών όσο και παρακρατικών μηχανισμών. Η προστασία κρίσιμων εγκαταστάσεων πολιτικής φύσεως όπως αποταμιευτήρες νερού, εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας κτλ θα διασφαλιστεί με την συμμετοχή επιπλέον δύναμης από τα σώματα Ασφαλείας.

Παράλληλα τα φύλλα πορείας για πολλούς έφεδρους που θα κληθούν να συμμετάσχουν είναι ήδη έτοιμα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μεγάλη σημασία έχει δοθεί στην ανάπτυξη συγκεκριμένων δυνάμεων εφέδρων (κυρίως καταδρομέων) σε κρίσιμα σημείατης χώρας για την αντιμετώπιση δολιοφθορών και την εξασφάλιση των κύριων οδικών αξόνων για την μεταφορά στρατηγικών ενισχύσεων στο μέτωπο του Εβρου. Κριτήριο για την αποστολή και τους τομείς δράσεις των εφέδρων είναι η δυνατότητα ταχύτατης ανάπτυξης και άμεσου εφοδιασμού τους με τα απαραίτητα υλικά.


Η συγκεκριμένη άσκηση είναι το crash test για την διεξαγωγή συμπερασμάτων για την παρούσα κατάσταση των Ενόπλων Δυνάμεων και την εφαρμογή ανορθόδοξων τακτικών ευέλικτης άμυνας. Για πρώτη φορά συμμετέχουν πλήρως τα σώματα ασφαλείας στους αμυντικούς σχεδιασμούς της χώρας γεγονός που δείχνει την σοβαρότητα του συγκεκριμένου εγχειρήματος.

Αναμένεται επίσης η διακριτική ενεργοποίηση των αντιαεροπορικών πυραύλων S-300 και η δοκιμή στο 100% των δυνατοτήτων τους. Μετά την ολοκλήρωση των σχετικών εργασιών συντήρησης και επαναπιστοποίησης από τη ρωσική πλευρά, πλέον δεν υπάρχουν άλλα προσχήματα για την κωλυσιεργία που υπάρχει τα τελευταία χρόνια στο ζήτημα της βολής αποδοχής. Από το 2007 και μετά κάθε χρόνο ανακοινώνεται επικείμενη βολή και κάθε χρόνο αναβάλλεται. Ισως το 13 όλως παραδόξως να είναι η “τυχερή” χρονιά των S-300.

Σημαντική παρουσία θα έχουν και οι αερομεταφερόμενες δυνάμεις που κυρίως με την χρήση ελικοπτέρων Chinook θα αναπτυχθούν για να αναλάβουν όχι μόνο αμυντικές αλλά και επιθετικές αποστολές.

Η εκπαίδευση στον ΕΣ αργά αλλά σταθερά έρχεται πάλι στο προσκήνιο. Η Παρμενίων 13 μπορεί να γίνει το εφαλτήριο για μια συνολική αναβάθμιση του δόγματος του ΕΣ. Πλέον οι Ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις καλούνται να μάχονται σαν μια ενιαία γροθιά εκμεταλλευόμενες στο έπακρο τις επιχειρησιακές ικανότητες του κάθε κλάδου.

defencegreece.wordpress.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ