2013-10-29 17:58:05
Φωτογραφία για Υπερδιπλασιάστηκαν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ευρωπαϊκών τραπεζών
Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ευρωπαϊκών τραπεζών υπερδιπλασιάστηκαν την 4ετία από το 2008 έως το 2012 και έφθασαν σχεδόν τα 1,2 τρισ. ευρώ, ενώ αναμένεται ότι θα... συνεχίσουν να αυξάνονται, σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας PwC, στην οποία αναφέρεται δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times. Η έκθεση της PwC, η οποία συντάχθηκε με βάση τους ισολογισμούς των τραπεζών, διαπίστωσε ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξήθηκαν από 514 δισ. ευρώ το 2008 σε 1,187 τρισ. ευρώ το 2012, με τις αυξήσεις στο τελευταίο έτος να προκαλούνται από την επιδείνωση των συνθηκών στην Ισπανία, την Ιρλανδία, την Ιταλία και την Ελλάδα. Η έκθεση προβλέπει περαιτέρω αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων τα επόμενα χρόνια, λόγω του «αβέβαιου οικονομικού κλίματος».

Ο εταίρος της PwC Ρίτσαρντ Τόμπσον δήλωσε ότι η αναμόρφωση των ισολογισμών των ευρωπαϊκών τραπεζών θα διαρκέσει αρκετά χρόνια ακόμη. Ο ίδιος εκτιμά ότι τα ευρωπαϊκά πιστωτικά ιδρύματα έχουν δάνεια ύψους 2,4 τρις
. ευρώ, τα οποία σχεδιάζουν να διαγράψουν ή να πουλήσουν. Τα στοιχεία της PwC έρχονται στη δημοσιότητα μετά την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ότι θα προχωρήσει σε μία συνολική αξιολόγηση της ευρωστίας του τραπεζικού συστήματος της Ευρωζώνης, εν όψει της ανάληψης από την ίδια της εποπτείας του πριν από το τέλος του 2014.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της PwC, το μεγαλύτερο ύψος μη εξυπηρετούμενων δανείων είχαν οι γερμανικές τράπεζες - 179 δις. ευρώ το 2012, αμετάβλητο σε σχέση με το 2011. Οι ισπανικές τράπεζες είχαν 167 δις. ευρώ τέτοιων δανείων, ποσό που αυξήθηκε σημαντικά από τα 136 δις. ευρώ του 2011. Για τις βρετανικές τράπεζες, η κατάσταση βελτιώθηκε πέρυσι, καθώς τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν σε 164 δις. ευρώ από 172 δις. ευρώ το 2011.

Ο κ. Τόμπσεν δήλωσε ότι βλέπει αυξημένο αριθμό ξένων επενδυτών να εξετάζουν αγορές χαρτοφυλακίων δανείων, με ποιο ενεργητικά τα αμερικανικά επενδυτικά κεφάλαια, ενώ ενδιαφέρον εκδηλώνεται και από επενδυτές της 'Απω Ανατολής και κρατικά επενδυτικά ταμεία. «Γνωρίζουμε πάνω από 150 διαφορετικές ομάδες επενδυτών που ενδιαφέρονται στενά για την αγορά αυτή», δήλωσε.
express.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ανεμοθύελλα έπληξε το Σίδνεϊ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ανεμοθύελλα έπληξε το Σίδνεϊ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ