2013-10-29 18:06:07
Φωτογραφία για Κυριακή με ανοιχτά μαγαζιά και έντονο προβληματισμό στο Ηράκλειο
της Κατερίνας Μηναδάκη

Την ερχόμενη Κυριακή κάνει ... πρεμιέρα το μέτρο της Κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων με βάση το νέο νόμο. Πρόκειται για μία είδηση που έχει προκαλέσει μεγάλο προβληματισμό και ανησυχία στους κόλπους όχι μόνο των καταστηματαρχών αλλά και στους κόλπους των εργαζομένων. Όπως επεσήμανε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου Μανόλης Κουμαντάκης ο νόμος είναι προαιρετικός και όσοι θέλουν μπορούν να ανοίξουν τα μαγαζιά τους και να έχουν ημερολογιακό δεκαήμερο εκπτώσεων. Ωστόσο το παιγνίδι αυτό είναι προς όφελος τω μεγάλων επιχειρήσεων – καταστημάτων. Όλοι εμείς οι μικροί δεν έχουμε άλλο τρόπο αντίδρασης. Θα τον αγνοήσουμε και θα συνεχίσουμε να έχουμε κλειστά. Βέβαια κάποια στιγμή – αυτή είναι η αλήθεια – ένα κομμάτι των εμπόρων θα συρθεί και θα αναγκαστεί να ανοίξει την επιχείρηση του την Κυριακή. Πιστεύεται όμως ότι έτσι θα σωθεί η αγορά; Δε μπορούμε να τα διαλύσουμε όλα επειδή το θέλουν οι δανειστές μας ...


Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Κουμαντάκη στο Σκάι Κρήτης ο νόμος αυτός ορίζει και κάποια πράγματα προκειμένου ο επιχειρηματίας να έχει ανοικτά τις Κυριακές και για αυτό οι έμποροι οφείλουν να εφαρμόζουν το νόμο. Δε μπορούμε να παραβλέπουμε και να παραβιάζουμε το νόμο. Ο νόμος θα πρέπει να εφαρμόζεται σε περίπτωση που κάποιοι ανοίξουν αυτές τις Κυριακές, ωστόσο εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι είναι λάθος η λειτουργία των καταστημάτων εκείνες τις ημέρες. Είναι λάθος από πολλές απόψεις.

Κάποιοι τηρούν το νόμο ...

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, στην πόλη του Ηρακλείου μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων ετοιμάζονται να λειτουργήσουν την πρώτη από τις 7 Κυριακές του χρόνου που θα εφαρμοστεί το μέτρο σε πρώτη φάση. Μάλιστα υπάρχει ένας αριθμός επιχειρήσεων που έχει ξεκαθαρίσει στο προσωπικό τους ότι θα καταβάλει και το 75% του ημερομισθίου ενώ θα δώσει και ρεπό για την επιπλέον εργασία, χωρίς ωστόσο να γίνουν επιπλέον προσλήψεις όπως ήθελαν να πιστεύουν από τα αρμόδια υπουργεία που έκαναν λόγο το καλοκαίρι για 30.000 νέες θέσεις εργασίας σε όλη τη χώρα. Επιπλέον για αυτή τη δουλειά επιλέχθηκαν οι χαμηλόμισθοι και νεότεροι υπάλληλοι, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Υπάρχει όμως και ένα ποσοστό, λένε οι πληροφορίες, που όχι μόνο δεν κάνει λόγο για προσλήψεις, αλλά δεν μιλά ούτε καν για ρεπό αλλά ούτε και για το νόμιμο 75%. Είναι εκείνη η μερίδα που περιμένει από το ήδη ταλαιπωρημένο και κακοπληρωμένο προσωπικό να δουλέψει παραπάνω με την απειλή της απόλυσης.

Τι κάνει το κράτος ;

Και βέβαια τώρα όλοι περιμένουν να δουν ποια θα είναι η στάση των κρατικών υπηρεσιών, αν θα κάνουν τους απαιτούμενους ελέγχους, αν θα συγκροτήσουν κλιμάκια που θα περνούν από τις επιχειρήσεις προκειμένου να βλέπουν αν απασχολούν νόμιμα τους εργαζόμενους και ποια στάση θα τηρήσει και η Ένωση των Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Διότι, από τη στιγμή που το κράτος δίνει αυτή τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις θα πρέπει παράλληλα να φροντίζει και για την τήρηση των νόμων, λένε τώρα, κρατώντας την ανωνυμία τους, οι εργαζόμενοι που μπροστά στην απειλή της ανεργίας δεν τολμούν να αρνηθούν στους εργοδότες τους την Κυριακάτικη εργασία και περιμένουν από την πολιτεία να κάνει το καθήκον της απέναντι στους πολίτες.

prismanews.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ