2013-10-30 07:51:06
Φωτογραφία για «Αποτυχημένη η φοροεισπρακτική πολιτική της Ελλάδας»
Την αδυναμία της κυβέρνησης να πατάξει τη φοροδιαφυγή, στηλιτεύει σε άρθρο της η αμερικανική εφημερίδα, New York Times φιλοξενώντας μάλιστα εκτενές ρεπορτάζ από το χωριό Αρχάνες στο Ηράκλειο, το οποίο έγινε γνωστό όταν άνδρες του ΣΔΟΕ εισέβαλαν ανήμερα της εορτής του τοπικού Αγίου, ζητώντας αποδείξεις.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα, η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει καλύτερη δουλειά στη φοροεισπρακτική πολιτική της, εάν επιθυμεί να εξισορροπήσει τα δημοσιονομικά της δεδομένα και να ξεφύγει από την σκληρή λιτότητα.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, εδώ και χρόνια, οικονομολόγοι έχουν επισημάνει την ευρεία φοροδιαφυγή ως ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα της χώρας, στερώντας από την κυβέρνηση χρήματα για τα οποία έχει μεγάλη ανάγκη.

Μάλιστα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, μέσα σε δύο χρόνια έχουν περάσει 22 νέοι φορολογικοί νόμοι, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν αντίστοιχα αποτελέσματα.


Στηλιτεύοντας τη συμπεριφορά του ΣΔΟΕ, η αμερικανική εφημερίδα επισημαίνει ότι το να τρέχουν οι ελεγκτές έξω από τις πόλεις, δεν είναι απόδειξη ότι το γράμμα του νόμου έχει ριζώσει στην ελληνική οικονομία.

Αντί να εγκαθιστούσαν μια αίσθηση δικαιοσύνης, το πιο επιθετικό φοροσυλλεκτικό πρόγραμμα σε κάποιους τρόπους φαίνεται να έχει χειροτερέψει το πρόβλημα.

Συγκεκριμένα, οι προσπάθειες της κυβέρνησης να δημιουργήσει ένα «μεγάλο δίχτυ» το μόνο που έχουν καταφέρει είναι «να αναζωπυρώσουν την λαϊκή οργή κατά των πλουσίων, οι οποίοι πολλές φορές φαίνονται ως οι κύριοι ένοχοι».

Μάλιστα, οι New York Times, δεν ξεχνούν τις εξαγγελίες από τις ελληνικές κυβερνήσεις όταν ξέσπασε η κρίση στην Ελλάδα, περί αποφασιστικής πάταξης της φοροδιαφυγής.

Παρά τα «μεγάλα λόγια», τα αποτελέσματα προς αυτή την κατεύθυνση είναι φτωχά, με τα στοιχεία να απογοητεύουν, καθώς τα μέτρα για την είσπραξη των φόρων δεν έχουν αποδώσει, ιδιαίτερα όσον αφορά τη φορολόγηση των πλουσίων. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ