2013-10-30 13:03:06
Φωτογραφία για Πώς διακινείται το «μαύρο» χρήμα στον χώρο της Υγείας
Ιδιωτική εταιρεία που είχε αναλάβει την υπηρεσία καθαριότητας σε δημόσιο νοσοκομείο χρησιμοποιούσε στους κάδους απορριμμάτων τις ειδικές κόκκινες σακούλες που αγόραζε το νοσοκομείο για... τη διαχείριση των μολυσματικών αποβλήτων. Σημειώνεται ότι στις συμβατικές υπηρεσίες της εταιρείας ήταν η αγορά και τοποθέτηση των κοινών μαύρων σάκων απορριμμάτων. Λόγω αυτής της συμπεριφοράς της αναδόχου, είχαν διπλασιασθεί τους τελευταίους μήνες τα μολυσματικά απόβλητα και το κόστος απενεργοποίησής τους στο νοσοκομείο. Ο υπάλληλος που εντόπισε το πρόβλημα ουδεμία σχέση είχε με τις επιτροπές ελέγχου διαχείρισης μολυσματικών αποβλήτων ή της καθαριότητας!

Η περίπτωση αυτή είναι χαρακτηριστική της απουσίας ελέγχου στις outsourcing υπηρεσίες του ΕΣΥ, γεγονός που επιτρέπει την ανάπτυξη μεθόδων διακίνησης «μαύρου»χρήματος. Αντίστοιχο, παράθυρο έχει δημιουργηθεί και με την εφαρμογή των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλείων: όταν ο ασθενής δεν διαθέτει κοινωνική ασφάλιση, που σημαίνει ότι θα πληρώσει ο ίδιος το κόστος, τότε συνήθως με την παρέμβαση του θεράποντος ιατρού ή κάποιου άλλου εργαζομένου στη μονάδα υγείας, η κοστολόγηση (αντιστοίχιση του ICD-10, δηλαδή της Διεθνούς Ταξινόμησης Νόσων και Συναφών Προβλημάτων Υγείας με το ΚΕΝ) γίνεται «οικονομικότερη» της ενδεδειγμένης
. Ετσι, ο ασθενής εξοικονομεί χρήματα, ίσως, για να «ευχαριστήσει» αυτόν που τον βοήθησε Στις παραβατικές αυτές συμπεριφορές στο ΕΣΥ, που κοστίζουν χρυσάφι στο Δημόσιο, αναφέρεται μελέτη της τέως προϊσταμένης Οικονομικού Τμήματος του νοσοκομείου «Ελπίς» κ. Γωγώς Οικονομοπούλου, που παρουσιάσθηκε πρόσφατα στο 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο Management Υπηρεσιών Υγείας. Σύμφωνα με τη μελέτη, συχνά στις υπηρεσίες καθαριότητας, φύλαξης και εστίασης παρατηρούνται διακηρύξεις διαγωνισμών που περιγράφουν αυξημένες υπηρεσίες σε σχέση με τις αναγκαίες απευθείας αναθέσεις και παραβάσεις των συμβάσεων όσον αφορά τον αριθμό εργαζομένων, το αντικείμενο εργασίας τους και τις αμοιβές.

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση όπου υπάλληλοι ιδιωτικής εταιρείας φύλαξης νοσοκομείων «βοήθησαν» κατόπιν εντολής του εργοδότη στη μετακόμιση οικιακού εξοπλισμού ανώτερων διοικητικών στελεχών του νοσοκομείου. Στα τεχνικά έργα συχνά εντοπίζονται υπερκοστολογήσεις, απευθείας αναθέσεις, έργα που αποζημιώθηκαν χωρίς έλεγχο αποτελεσμάτων και εικονική συλλογή προσφορών. «Πρόσφορο» πεδίο για κάθε επίδοξο παραβάτη είναι το κομμάτι της παροχής υπηρεσιών υποστήριξης της πληροφορικής οργάνωσης, καθώς πρόκειται για ένα αντικείμενο «άγνωστο» στην πλειονότητα των νοσοκομειακών υπαλλήλων. Οπως αναφέρεται στην έρευνα, σε αυτές τις υπηρεσίες εντοπίζονται διαγωνισμοί με φωτογραφικές διατάξεις, σύναψη διπλών συμβάσεων για το ίδιο αντικείμενο, λίγο διαφορετικά διατυπωμένο, απευθείας αναθέσεις και δεύτερη πληρωμή αναδόχων για ήδη συμβατικές υποχρεώσεις.

Καθημερινή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ