2013-12-27 10:55:28
Φωτογραφία για Το αλκοόλ «καταστρεπτικό» για το συκώτι
Ο μεγαλύτερος «εχθρός» του ήπατος αποδεικνύεται πως είναι το αλκοόλ. Οι Έλληνες επιστήμονες κρούουν τον «κώδωνα του κινδύνου», καθώς τα κρούσματα στη χώρας μας αυξάνονται συνεχώς  Είναι ενδεικτικό πως το 10% των περιπτώσεων καρκίνου του ήπατος, οφείλονται στην κατάχρηση αλκοόλ!

Η κατάχρηση αλκοολούχων ποτών ευθύνεται για το 15% – 20% των ασθενών που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο με κίρρωση. Η γραμμή που διαχωρίζει τη κατανάλωση από τη κατάχρηση είναι πολύ λεπτή, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, δυστυχώς όμως φαίνεται πως ολοένα και περισσότεροι ανεξαρτήτου ηλικίας χάνουν το μέτρο. Όπως προκύπτει από πρόσφατα στοιχεία, το 4% των εφήβων σε όλο τον κόσμο πίνουν σε καθημερινή βάση!

«Σε μία μόνον κλινική της Θεσσαλονίκης αντιμετωπίζουμε δύο με τρεις νέους ασθενείς σε καθημερινή βάση, οι οποίοι χρήζουν νοσηλείας εξ’ αιτίας αλκοολικής ηπατοπάθειας. Αυτό πριν μερικά χρόνια ήταν παράδοξο», σημείωσε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης του Ήπατος (Ε.Ε.Μ.Η) κ. Ευάγγελος Ακριβιάδης.


Τι σημαίνει «υπερκατανάλωση»

Ο κίνδυνος ανάπτυξης ηπατικής νόσου σχετίζεται με κατανάλωση περισσότερων από 30 – 40 γραμμαρίων (δηλαδή τρία ποτήρια μπύρας, κρασί ή σκληρού ποτού) αλκοόλης την ημέρα και αυξάνεται αναλογικά με το ποσό κατανάλωσης.

Σύμφωνα με τα δεδομένα, το 5,5% αυτών που πίνουν περισσότερα από 30 γραμμάρια αλκοόλης θα εμφανίσουν ηπατική νόσο, όπως επίσης και το 10% των ατόμων που τα «τσούζουν» σε καθημερινή βάση ξεπερνώντας τα έξι ποτήρια!

Γι’ αυτό και οι γιατροί προειδοποιούν πως η καθημερινή και αλόγιστη κατανάλωση αλκοόλ, προκαλεί με μαθηματική ακρίβεια στους περισσότερους σοβαρά προβλήματα στην υγεία τους. «Το 20% των ατόμων που καταναλώνουν περισσότερα από 200 γραμμάρια αλκοόλης ημερησίως αναπτύσσουν κίρρωση μετά από 13 χρόνια και περίπου το 50% μετά από 20 χρόνια».

Όπως μάλιστα, τόνισε ο κ. Ακριβιάδης, σε ασθενείς με αλκοολική κίρρωση η 5ετής επιβίωση είναι 25% και η 10ετής επιβίωση 7%.

Και για όσους επικαλούνται πως το αλκοόλ κάνει καλό στη καρδιά οι ειδικοί διευκρινίζουν πως ένα ποτηράκι κρασί την ημέρα αρκεί! Συγκεκριμένα, τα ανώτερα «επιτρεπόμενα» όρια ημερησίας συνεχούς κατανάλωσης οινοπνεύματος είναι 40 γραμμάρια και 20 γραμμάρια ημερησίως για τους άνδρες και της γυναίκες αντίστοιχα.

Διαθέσιμες θεραπείες

Η «έξοδος» από τον αλκοολισμό περιλαμβάνει μια σειρά φαρμακευτικών, ψυχολογικών καθώς και κοινωνικού τύπου παρεμβάσεων, οι οποίες έχουν ως στόχο να τροποποιήσουν τη σχέση του εξαρτημένου ατόμου με το οινόπνευμα, επιτυγχάνοντας τελικώς την αποχή από αυτό.

Αρκετοί φαρμακευτικά σκευάσματα χρησιμοποιούνται σήμερα με ικανοποιητικά αποτελέσματα τόσο κατά τη φάση της σωματικής αποτοξίνωσης όσο και κατά τη φάση της αποκατάστασης. Παράλληλα, μεγάλος αριθμός διαφορετικών ατομικών και ομαδικών ψυχοθεραπευτικών προσεγγίσεων έχουν αναπτυχθεί, προκειμένου να καλύψουν τις γενικότερες και ποικιλόμορφες ανάγκες των αλκοολικών.

Ανάμεσα σε αυτές η γνωσιακή – συμπεριφορική θεραπεία, η θεραπεία ενίσχυσης κινήτρων και το μοντέλο πρόληψης της υποτροπής φαίνεται να αποκτούν ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο.

Όμως, η έγκαιρη αναγνώριση και διάγνωση του προβλήματος της κατάχρησης οινοπνεύματος είναι αποφασιστικής σημασίας, διότι επιτρέπει την έναρξη της θεραπευτικής αντιμετώπισης του ασθενούς πριν από την εμφάνιση σοβαρών επιπτώσεων στη σωματική και ψυχική του υγεία. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ