2012-04-15 17:27:01
Φωτογραφία για O Tιτανικός που δεν έχουμε δει - Ό,τι απέμεινε από το υπερωκεάνιο
Τα απομεινάρια του Τιτανικού συνεχίζουν να "βγαίνουν στην επιφάνεια", ακόμη και από τα βάθη του Ατλαντικού ωκεανού. 100 χρόνια μετά, το National Geographic κάνει ένα σπάνιο αφιέρωμα στον Τιτανικό, δημοσιεύοντας νέες φωτογραφίες από το πιο γνωστό ναυάγιο όλων των εποχών.Τι κι αν πέρασε μια ολόκληρη αιωνιότητα; Ο Τιτανικός βρίσκεται ακόμη στη μέση του Ατλαντικού, σε βάθος περίπου 3.500 μέτρων. Όμως εκτός από κει, έχει τον τρόπο του να βρίσκεται συχνά στην επικαιρότητα.

Σε συνεργασία με το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Woods Hole, το περιοδικό National Geographic δημοσιεύει συγκλονιστικές φωτογραφίες από το βυθισμένο υπερωκεάνιο.

Οι νέες αυτές φωτογραφίες προέκυψαν μέσα από μια επιχείρηση που κόστισε αρκετά εκατομμύρια δολάρια. Χρησιμοποιήθηκαν ρομποτικά οχήματα τελευταίας τεχνολογίας, τα οποία σάρωσαν όλη τη περιοχή γύρω από το ναυάγιο, τραβώντας πάνω από 100.000 φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης.


  "Το ναυάγιο - ερείπιο "κοιμάται" στο σκοτάδι, διαβρωμένος χάλυβας έχει σκορπιστεί σε κάθε σημείο του Ατλαντικού Ωκεανού. Ένα μέρος όπου οι μύκητες βρίσκουν τροφή.

Τα προηγούμενα χρόνια εξερευνητές όπως ο James Cameron και ο Paul-Henry Nargeolet έδειξαν στον κόσμο ολοζώντανες εικόνες από το ναυάγιο, όμως για πρώτη φορά στα χρονικά καταφέραμε να κατανοήσουμε το πώς συνδέονται τα κομμάτια που συνθέτουν τα συντρίμμια", τονίζει ο αρθρογράφος και ερευνητής για το National Geographic, Hampton Sides.

 

Οι εικόνες που δημοσιεύονται στο τεύχος Απριλίου του είναι πλούσιες σε λεπτομέρειες. Μπορούμε να δούμε την πλώρη του Τιτανικού, αλλά και κάθε στύλο, κάθε καπόνι, κάθε λέβητα. Αυτό που κάποτε αποτελούσε ένα ανεξιχνίαστο χάος ανατρέπεται. "Μετά από 100 χρόνια, είμαστε σε θέση να ξέρουμε πού είναι τα πάντα", αναφέρει ο William Lange, υπεύθυνος του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου "Woods Hole", που έχει ασχοληθεί εκτενώς με το θέμα του Τιτανικού.

Η φαινομενικά μια εικόνα αποτελείται από 1.500 διορθωμένες φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης.

  Δύο από τους κινητήρες του Τιτανικού. "Ντυμένοι" με θαλάσσιους πορτοκαλί σταλακτίτες από τα βακτήρια που "τρώνε" τον σίδηρο, υπήρξαν τμήμα του μεγαλύτερου κινητού αντικειμένου που κατασκεύασε άνθρωπος στην Γη.

  Το πρυμναίο τμήμα του πλοίου: Κάποτε αυτή η μεγάλη σκάλα οδηγούσε στο πολυτελές εστιατόριο του υπερωκεάνιου, όπου οι επιβάτες της πρώτης τάξεως έκαναν επίδειξη ισχύος και πλούτου.

  Ορατά για πρώτη φορά (με τη χρήση βυθόμετρου), τα ερείπια του πλοίου διασκορπισμένα σε χιλιάδες στρέμματα. Mπορείτε να τα διακρίνετε;

Ο Τιτανικός συνεχίζει να μας κρατά προσηλωμένους, ακόμη και μέσα από τις σελίδες ενός περιοδικού. planet-greece
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ