2012-04-16 14:36:27
Φωτογραφία για Το διαδίκτυο χάνει την ελευθερία του
Το τελευταίο διάστημα, πρέπει κανείς να προσεγγίζει μονολιθικά και μονόφθαλμα την επικαιρότητα, για να μην διαπιστώνει ότι ο άλλοτε πεντακάθαρος αέρας του διαδικτύου αρχίζει να υφίσταται τις βλαβερές συνέπειες φίλτρων περιορισμού, ελέγχου και καθοδήγησης της πληροφορίας.

Το Facebook, καθώς και εταιρείες-κολοσσοί όπως η Apple, με τα καινοτόμα gadgets που δημιουργούν, αφαιρούν από το διαδίκτυο τη δυνατότητα της ελεύθερης χρήσης του από τον οποιοδήποτε Ενώ, σε δημοσιογραφικό επίπεδο, ειδικά στην Ελλάδα αρχίζουν να στρέφονται στο διαδίκτυο εκπρόσωποι ΜΜΕ, εφημερίδων και τηλεοράσεων, που φθίνουν επικίνδυνα, προκειμένου να μην απολέσουν την παρεμβατική δυνατότητά τους.

Αδυνατώντας να κατανοήσουν ότι το διαδίκτυο χάνει την ενδογενή δυναμική του, όταν η ενασχόληση με αυτό έχει την αποκλειστικά υστερόβουλη στόχευση, να «ντυθούν» ψηφιακά οι στρεβλώσεις και οι παθογένειες των παραδοσιακών, παλαιών ΜΜΕ
. Που φεύγουν Με συνέντευξη που παραχώρησε στη βρετανική εφημερίδα «Guardian», ο συνιδρυτής της «Google» Σέρτζι Μπρι, προβλέπει το τέλος του διαδικτύου όπως το συνηθίσαμε και το αγαπήσαμε, εξαιτίας των περιοριστικών παρεμβάσεων από κυβερνήσεις και αυταρχικά καθεστώτα σε όλο τον κόσμο, καθώς και από το Facebook, την Apple αλλά και όσους θέλουν να τους μιμηθούν, τοποθετώντας φίλτρα στην ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο, στην ελεύθερη διακίνηση ιδεών, στην ελεύθερη πλοήγηση σε ιστοσελίδες.

Η απόπειρα παρέμβασης στο διαδίκτυο, είναι ίσως η τελευταία απέλπιδα προσπάθεια ενός «συστήματος» που φεύγει, να… παραμείνει από την πίσω πόρτα στο κέντρο της διαχείρισης της καθημερινότητας των κοινωνιών. Και μόνο η καταγραφή της προσπάθειας έχει τη σημασία της. Με την προσδοκία ότι το διαδίκτυο θα ανακαλύψει νέες ψηφιακές διαδρομές προς το μέλλον.
statesmen.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ