2012-04-16 14:38:13
Φωτογραφία για Ναυαγεί ο Ευρωπαϊκός Οίκος Αξιολόγησης
Το φιλόδοξο εγχείρημα της δημιουργίας ενός ευρωπαϊκούοίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης, που θα λειτουργούσε ως αντίβαρο στους τρειςαμερικανικούς οίκους (Moody`s, Standard &Poor`s και Fitch), φαίνεται πωςναυαγεί, καθώς το ενδιαφέρον των επενδυτών να συμμετάσχουν στο πρότζεκτ είναιπεριορισμένο. 

Όπως αναφέρει σήμερα η γερμανική έκδοση των Financial Times, η εταιρείασυμβούλων επιχειρήσεων Roland Berger που είχεαναλάβει την εκπόνηση και υλοποίηση του σχεδίου, δεν διακρίνει τη δυνατότητασυγκέντρωσης του αρχικού κεφαλαίου των 300 εκατομμυρίων δολαρίων, που είχεθέσει ως στόχο. 

Η Roland Berger ήλπιζε στηνσυμβολή γερμανικών και γαλλικών τραπεζών, ωστόσο το ενδιαφέρον των τελευταίωνείναι κατώτερο των προσδοκιών. Σύμφωνα με την FTD, πολλοί δυνητικοί επενδυτές αμφισβητούντην λειτουργικότητα του επενδυτικού μοντέλου. Μάλιστα ο πρόεδρος της Commerzbank ΜάρτινΜπλέσινγκ είχε πρόσφατα συγκρίνει το πρότζεκτ του ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησηςμε το τέρας του Λοχ Νες, το οποίο «κάνει κάθε τόσο την εμφάνισή του, αλλάκανείς ποτέ δεν το είδε». 


Απογοήτευση στο Βερολίνο 

Το σχέδιο για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού οίκουφέρεται να συναντά και την αντίθεση του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI). Σε επιστολήτου προς τις Βρυξέλλες ο Σύνδεσμος χαρακτηρίζει φυσιολογικό το «ολιγοπώλιο τωνοίκων αξιολόγησης». 

Το μοντέλο χρηματοδότησης της Roland Berger για τονευρωπαϊκό οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης διαφέρει από το αντίστοιχο τωναμερικανικών οίκων. Αντί να χρηματοδοτείται ο οίκος από τους των εκδότεςτίτλων, το βάρος αυτό το επωμίζονται οι επενδυτές. Με τον τρόπο αυτό οι οίκοιδεν θα έχουν κανένα κίνητρο να δίνουν υπερβολικά καλή βαθμολογία στα διάφοραχρηματοπιστωτικά προϊόντα μόνο και μόνο για να διασφαλίζουν αναθέσεις έργων. 

Γερμανοί πολιτικοί εξέφρασαν την απογοήτευσή τουςγια αυτή την εξέλιξη. «Άλλο ένα σημαντικό σχέδιο για την ρύθμιση των αγορών καιτην ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Ευρώπης ναυαγεί», δήλωσε στην FTD ο εκπρόσωποςτων Σοσιαλδημοκρατών Κάρστεν Σνάιντερ. Ο χριστιανοδημοκράτης ομόλογός του,Μίχαελ Μάιστερ, τάχθηκε υπέρ παρεμβάσεων για την ορθή λειτουργία τωνυφισταμένων οίκων αξιολόγησης.
πηγη:skai liberals10
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ