2012-04-17 07:50:39
Φωτογραφία για Kλείνει η «ψαλίδα» ανάμεσα σε Ομπάμα-Ρόμνεϊ
Στις τέσσεριςμονάδες μειώθηκε το προβάδισμα του Αμερικανού προέδρου έναντι του υποψηφίου τωνΡεπουμπλικάνων. Tο προβάδισμα του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έναντιτου Μιτ Ρόμνεϊ μειώθηκε στις 4 εκατοστιαίες μονάδες από τις 11 πριν από έναμήνα, αφού ο Ρόμνεϊ κατέστη ο πιθανότερος υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, σύμφωναμε μια δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos που δόθηκε στην δημοσιότητα χθες.Τον Ομπάμα υποστήριξε το 47% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρωνστην έρευνα, που έγινε με την μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων από την 12ηως την 15η Απριλίου, έναντι ενός 43% που τάχθηκε υπέρ του Ρόμνεϊ. Σε αντίστοιχηδημοσκόπηση που διεξήχθη από την 8η ως την 11η Μαρτίου, ο Ομπάμα συγκέντρωνε52% και ο Ρόμνεϊ 41%.

Ένα στοιχείο που μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα για τονΟμπάμα ενόψει των εκλογών της 6ης Νοεμβρίου είναι ότι το 53% των εγγεγραμμένωνψηφοφόρων αξιολόγησε ως το πιο σημαντικό θέμα στην προεκλογική εκστρατεία αυτότων θέσεων εργασίας και της οικονομίας, με το 45% να αξιολογεί ως καλύτερες τιςικανότητες του Ρόμνεϊ στον τομέα αυτό, έναντι ενός 43% που αξιολογεί τον Ομπάμαως ικανότερο στα θέματα αυτά.«Η θητεία του Ομπάμα σημαδεύτηκε από μια πραγματικάδύσκολη κατάσταση για την οικονομία..
. Οι πολίτες του επιρρίπτουν μέρος τηςευθύνης κι αυτό πρόκειται να κάνει την εκστρατεία ανταγωνιστική», σχολίασε οΚρις Τζάκσον, διευθυντής έρευνας στην Ipsos.Στην διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2008 ο Ομπάμαθεωρείτο καλύτερος από τον Ρεπουμπλικάνο αντίπαλό του Τζον Μακέιν στο πεδίο τωνθέσεων εργασίας και της οικονομίας με 52% έναντι 40% και ο Δημοκρατικόςπολιτικός κέρδισε τις εκλογές.Η δημοτικότητα του Ομπάμα παραμένει σταθερή, με το ίδιοποσοστό -το 49%- να εγκρίνει και να αποδοκιμάζει τις επιδόσεις του στηνπροεδρία.Οι εν ενεργεία πρόεδροι θεωρείται ότι έχουν καλέςπιθανότητες να επανεκλεγούν εάν το ποσοστό της δημοτικότητάς τους παραμένειγύρω στο 45% πριν την ημέρα των εκλογών, επισήμανε ο Τζάκσον.Η τηλεφωνική έρευνα έγινε σε 1.044 ενήλικους,περιλαμβανομένων 891 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, εκ των οποίων οι 304 δήλωσανΔημοκρατικοί, 235 Ρεπουμπλικάνοι και 302 ανεξάρτητοι. Το ποσοστό σφάλματος ήταν±3,1% για το σύνολο του δείγματος, ±3,3% για τους εγγεγραμμένους ψηφοφόρους,±4,2% για τους Δημοκρατικούς, ±4,9% για τους Ρεπουμπλικάνους και ±9,8% για τουςανεξάρτητους.Στο μεταξύ η ομάδα του Ομπάμα ανακοίνωσε χθες ότι οπρόεδρος συγκέντρωσε 53 εκατ. δολάρια τον Μάρτιο για την χρηματοδότηση τηςπροεκλογικής του εκστρατείας.Σε ένα βίντεο η ομάδα του προέδρου ανέφερε ότι συνολικά567.000 άνθρωποι συνεισέφεραν στην εκστρατεία του. Η μέση προσφορά είναι λίγοπάνω από 50 δολάρια. Μέχρι στιγμής, ο Ομπάμα έχει συγκεντρώσει συνολικά περίπου200 εκατ. δολάρια. Στα τέλη Φεβρουαρίου δαπάνησε 75 εκατ. δολάρια, ουσιαστικάγια να δημιουργήσει τον μηχανισμό της προεκλογικής του εκστρατείας σε όλη τηχώρα.Ο πιθανότερος αντίπαλός του, Ρόμνεϊ, είχε συγκεντρώσειστα τέλη Φεβρουαρίου 75 εκατ. δολάρια, αλλά έχει ήδη δαπανήσει τα 66 στοπλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας στο εσωκομματικό πεδίο.Το Ρεπουμπλικανικό κόμμα εξαπέλυσε νέα επίθεση στηνκυβέρνηση Ομπάμα για τις επιδόσεις της στον τομέα της οικονομίας, με ένα νέοτηλεοπτικό σποτ να κατηγορεί τον πρόεδρο ότι πέρασε «από την ελπίδα στηνυποκρισία».www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΜΠE
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ