2014-03-07 23:26:17
Φωτογραφία για «Αδιαπραγμάτευτες η εδαφική ακεραιότητα και η εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας»
Αναγκαία η έγκριση του Κιέβου για το δημοψήφισμα στην Κριμαία τονίζει ο Ολάντ

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε σήμερα ότι δεν γίνεται να διεξαχθεί δημοψήφισμα για το μέλλον της Κριμαίας εάν η απόφαση αυτή δεν ληφθεί από την ίδια την Ουκρανία.

Ο Ολάντ έκανε τη δήλωση αυτή υποδεχόμενος τον πρώην πυγμάχο και νυν πολιτικό Βιτάλι Κλίτσκο, ο οποίος διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στις κινητοποιήσεις για την αποπομπή του Ουκρανού προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς και τη συγκρότηση νέας κυβέρνησης συνασπισμού στην Ουκρανία. Ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε τη λύπη του για την απόφαση του «ψευδοκοινοβουλίου» της Κριμαίας να προσαρτήσει την περιοχή αυτή στη Ρωσία και τόνισε ότι «η εδαφική ακεραιότητα και η εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας είναι αδιαπραγμάτευτες».

Ο Ολάντ υπογράμμισε ότι αυτή είναι επίσης η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ στο ζήτημα αυτό. «Το πλαίσιο στο οποίο η διεθνής κοινότητα, η Ευρώπη και η Γαλλία, οφείλουν να εργαστούν, αφορά την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», τόνισε.


Η αντίδραση της Δύσης θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις, σημείωσε, τονίζοντας ότι παραμένει ανοιχτό ένα παράθυρο διαλόγου με τη Μόσχα η οποία, όπως παραδέχτηκε, έχει «ιστορικούς δεσμούς» με την Κριμαία. «Στόχος μας είναι επίσης να αφήσουμε ανοιχτή την πόρτα του διαλόγου ώστε η Ρωσία να μπορέσει να επωφεληθεί από αυτήν την ευκαιρία που της προσφέρεται όταν το αποφασίσει» ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Το κοινοβούλιο της Κριμαίας αποφάσισε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στις 16 Μαρτίου με το ερώτημα της προσάρτησης της περιοχής στη Ρωσία. Η Κριμαία, όπου σταθμεύει μέχρι σήμερα ο ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας, κατακτήθηκε από τους Ρώσους στα τέλη του 18ου αιώνα και ανήκε στη Ρωσία μέχρι το 1954, όταν η τότε ηγεσία της ΕΣΣΔ την παραχώρησε στη σοβιετική δημοκρατία της Ουκρανίας.
πηγη
pestanea
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Έτοιμο το ΔΝΤ για Ουκρανία
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Έτοιμο το ΔΝΤ για Ουκρανία
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ