2014-05-13 17:25:22
Φωτογραφία για Η κα Πατούλη μίλησε σε μεγάλη συγκέντρωση δημοτών της  Λυκόβρυσης- Πεύκης για τον καθοριστικό ρόλο της γυναίκας στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης
Στους πολλαπλούς ρόλους της γυναίκας (μητέρας, συζύγου, εργαζόμενης) στο σημερινό δύσκολο περιβάλλον αναφέρθηκε η κα Πατούλη – Σταυράκη Μαρίνα, υποψήφια δημοτική σύμβουλος Λυκόβρυσης – Πεύκης με το Συνδυασμό του Τάσου Μαυρίδη «Η πόλη της Ζωής Μας» με αφορμή τη γιορτή της μητέρας.

Η κα Πατούλη μίλησε σε μεγάλη συγκέντρωση δημοτών της  Λυκόβρυσης- Πεύκης για τον καθοριστικό ρόλο της γυναίκας στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης και παρουσίασε το όραμά της για την παιδεία και τον πολιτισμό.

Δείτε την ομιλία της κας Πατούλη πιο κάτω:

Αγαπητές κυρίες, Αγαπητοί κύριοι,

Γιορτές όπως η σημερινή λειτουργούν σε δυο επίπεδα σε συλλογικό και ατομικό.

Η επέτειος της μητέρας σε συλλογικό επίπεδο μπορεί να μας συνεγείρει στα καθήκοντα μας και να αποτελέσει αφορμή για νέες διεκδικήσεις και αγώνες για τα δικαιώματα της μάνας, που ο ρόλος της στη σύγχρονη πραγματικότητα είναι εξαιρετικά πολύπλοκος και πολυσύνθετος.


Γι’ αυτό στην παγκοσμιοποιημένη και αλλοτριωμένη κοινωνία του σήμερα, είναι απαραίτητο να υπάρξουν, ουσιαστικές πρωτοβουλίες αλλά και ολοκληρωμένες πολιτικές στήριξης και ενίσχυσης της ελληνίδας μητέρας η οποία δεν έρχεται αντιμέτωπη μόνο με τις υποχρεώσεις της σύγχρονης πραγματικότητας αλλά πολλές φορές και με τις διακρίσεις και τις προκαταλήψεις της ελληνικής κοινωνίας.

Θεωρώ ότι η πολιτεία μας δεν στηρίζει όσο θα έπρεπε την μητρότητα. Παρά τα οποία θετικά βήματα έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, υπολειπόμαστε πολύ από άλλες ευρωπαϊκές χώρες στον τομέα αυτό.

Η πολιτεία έχει υποχρέωση να σταθεί δίπλα στη σύγχρονη γυναίκα στους πολλαπλούς ρόλους που έχει αναλάβει: της μητέρας, της συζύγου, της εργαζομένης.

Πρέπει να γίνουν πράξη όλα αυτά που κατά καιρούς λέγονται από τους πολιτικούς.

Ως μητέρα, σύζυγος και εργαζόμενη γυναίκα αποφάσισα να συμβάλω με όλες μου τις δυνάμεις για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων που οφείλει η τοπική αυτοδιοίκηση να διασφαλίζει.

Απαιτούνται:

ι) Επαρκείς δομές κοινωνικής πρόνοιας που θα προτρέπουν και θα στηρίζουν τις νέες γυναίκες να υπερασπίζουν ισότιμα το ρόλο τους ως μητέρες και ως ενεργοί συμμέτοχοι στην αγορά εργασίας στην κοινωνία και στην εκπαίδευση.

ii) Άρση των εμποδίων πρόσβασης των γυναικών στα εκπαιδευτικά συστήματα.

iii) Ουσιαστική στήριξη του διπλού ρόλου, της γυναίκας – μητέρας με δέσμη μέτρων και με την παροχή πρόνοιας σε θέματα μητρότητας.

iv)Παροχή κινήτρων στα νέα ζευγάρια για τεκνοποίηση και αποτελεσματική ενθάρρυνση των τρίτεκνων και πολυτέκνων οικογενειών.

v) Νέα κοινωνική προσέγγιση χωρίς φυλετικές προκαταλήψεις για την αντιμετώπιση των αρνητικών διακρίσεων κατά των γυναικών και ιδιαίτερα κατά των μητέρων.

Ως καθηγήτρια δημόσιας εκπαίδευσης και μέσα από την εμπειρία και την καθημερινή επαφή μου με την σχολική πραγματικότητα και την ευρύτερη εκπαιδευτική κοινότητα, θέτω ως προτεραιότητα των επιδιώξεων μου:

τη δημιουργία ενός Σύγχρονου Σχολείου στα Ευρωπαϊκά Πρότυπα αξιοποιώντας τις δυνατότητες της σύγχρονης τεχνολογίας και του Διαδικτύου.η ενίσχυση και διεύρυνση των κοινωνικών δομών του Δήμου με επίκεντρο το παιδί και το σύγχρονο νέο. 

Η ψυχική και κοινωνική υποστήριξη των νέων για την αντιμετώπιση σύγχρονων ενδοσχολικών ή εξωσχολικών προβλημάτων, όπως ο διαδικτυακός εκφοβισμός, η σχολική παραβατικότητα (bulling), o κοινωνικός αποκλεισμός και η σχολική περιθωριοποίηση.

την αξιοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων στα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση:

όπως είναι τα

Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας για Ενήλικεςη Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων, οι Σχολές Γονέων καθώς και τα προγράμματα όπως  «Προστατεύω τον εαυτό μου και τους άλλους», τα προγράμματα εκπαίδευσης μεταναστών στην Ελληνική γλώσσα, Ιστορία και Πολιτισμό καιοι μαθητικές και φοιτητικές δράσεις σηματοδοτούν μια νέα εποχή γόνιμης και ουσιαστικής συνεργασίας Υπουργείου και Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Αγαπητοί Φίλοι και Φίλες,

Η σιδηρά κυρία Mάργκαρετ Θάτσερ έλεγε: "Aν θέλεις να μάθεις κάτι ρώτα έναν άνδρα, αν όμως θέλεις να κάνεις κάτι ανέθεσε το σε μια γυναίκα".

Μπορεί αυτή η ρήση να ενέχει μια δόση υπερβολής, αλλά σε κάθε περίπτωση η ουσία παραμένει η ίδια: για να υπάρξει ισορροπία πρέπει οι γυναίκες να συμμετέχουμε πιο ενεργά στα κοινά.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι μπορούμε να αποτελέσουμε κινητήριο μοχλό σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών με συνοχή, αλληλεγγύη και κοινωνική ευαισθησία.

Να αποτελέσουμε τη ζωογόνο εκείνη δύναμη που θα ασκήσει πίεση ώστε να γίνουν πράξη νέες δράσεις, με βάση τη δική μας εμπειρία, τις δικές μας προτεραιότητες και προτάσεις.

Η σύγχρονη Ελλάδα που διαμορφώνεται, σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, έχει ανάγκη από το «άρωμα» και το όραμα των γυναικών.
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ