2014-05-13 17:25:51
Φωτογραφία για Aποκάλυψη: Ο Βασίλης Μαρκεζίνης είναι πίσω από το ταξίδι Τσίπρα στη Μόσχα [εικόνες]
Εναν απρόσμενο σύμβουλο βρήκε ο Αλέξης Τσίπρας στο πρόσωπο του σερ Βασίλειου Μαρκεζίνη, γιού του πολιτικού Σπύρου Μαρκεζίνη, ο οποίος του συνέστησε να πραγματοποιήσει το ταξίδι στη Μόσχα και να κάνει άνοιγμα στη ρωσική πλευρά, όπως πληροφορείται αποκλειστικά το iefimerida.gr.

Ο Αλέξης Τσίπρας γνώρισε τον σερ Βασίλειο Μαρκεζίνη μέσω του νέου διπλωματικού του συμβούλου πρέσβη Γεώργιου Αϋφαντή, ο οποίος τον έφερε σε επαφή με ένα πρόσωπο το οποίο έχει υψηλές γνωριμίες και συγκεκριμένες πεποιθήσεις.

Ο κ. Μαρκεζίνης συμβούλευσε τον κ. Τσίπρα να πραγματοποιήσει το ταξίδι στη Μόσχα, σε μια εποχή που οι σχέσεις της Ρωσίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι ιδιαίτερα τεταμένες και να κάνει έτσι τη διαφορά στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα στους ευρωπαίους ηγέτες.

Αρχικά, η πρόθεση του κ. Τσίπρα ήταν να συναντηθεί στη Μόσχα με τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κάτι το οποίο δεν κατέστη δυνατό, χωρίς ωστόσο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να αναβάλλει το ταξίδι του.


Tαξίδι υψηλού ρίσκου

Εγκυρες πηγές  αναγνωρίζουν ότι η επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα είναι υψηλού ρίσκου την ώρα που μαίνεται η διαμάχη ευρωπαίων και ΗΠΑ με τη ρωσική πλευρά, μετά την εμφύλια σύρραξη στην Ουκρανία και το αποσχιστικό δημοψήφισμα στα ανατολικά της χώρας.

Το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας πραγματοποιεί αυτή την επίσκεψη δύο εβδομάδες πριν τις ευρωεκλογές, στις οποίες ο ίδιος είναι υποψήφιος της ευρωπαϊκής Αριστεράς για την προεδρία της Κομισιόν, τον βάζει στο μικροσκόπιο των ευρωπαίων ηγετών οι οποίοι θα επιχειρήσουν να κατανοήσουν τον συμβολισμό και τις προεκτάσεις της. Το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί με αξιώσεις την εκλογική επικράτηση από τη θέση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις προσεχείς εκλογές προβληματίζει ακόμη περισσότερο τους Ευρωπαίους για τις κινήσεις του προέδρου του κόμματος.

Ταξίδι με προσδοκίες

 Η χρονική στιγμή που επιλέγει ο Αλέξης Τσίπρας να επισκεφθεί τη Ρωσία, αλλά και το γεγονός πως μετά τον Κώστα Καραμανλή, όλοι οι μετέπειτα πρωθυπουργοί αθέτησαν όλες τους τις υποσχέσεις τους απέναντι στο Κρεμλίνο, από τη μια δίνουν βαρύτητα στην επίσκεψή του, αλλά κυρίως αυξάνουν και τις προσδοκίες της Μόσχας για το «ξαναζέσταμα» που μπορεί να επιφέρει ο Αλέξης Τσίπρας στις ελληνορωσικές σχέσεις σε περίπτωση που στις βουλευτικές εκλογές εκλεγεί πρωθυπουργός.

Δεν έχουν περάσει παρά τρία περίπου χρόνια από τότε που ο Αντώνης Σαμαράς ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε γίνει δεκτός από τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σε εκείνη τη συνάντηση η ρωσική πλευρά είχε μείνει ικανοποιημένη καθώς πίστεψε πως μια σειρά από κοινά προγράμματα, που, ύστερα από την άνοδο στην εξουσία του Γιώργου Παπανδρέου, είχαν παγώσει, όπως για παράδειγμα οι αγωγοί Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και South Stream, η εξοπλιστική συνεργασία και αρκετά άλλα σημαντικά, θα προχωρούσαν.

Ποιός είναι ο πρέσβης Γιώργος Αϋφαντής

Ο διπλωματικός σύμβουλος του κ. Τσίπρα Γιώργος Αϋφαντής (στη φωτογραφία πίσω από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Δραγασάκη), φέρεται ως ο εισηγητής της υποψηφιότητας της κυρίας Σαμπιχά Σουλεϊμάν.

Με θητεία στο διπλωματικό γραφείο του Ανδρέα Παπανδρέου, με «προίκα» τις εκρηκτικές σχέσεις του με τον Γιώργο Παπανδρέου και Δημήτρη Δρούτσα στο Υπουργείο Εξωτερικών, ο Γιώργος Αϋφαντής είναι ο νέος διπλωματικός σύμβουλος του κ. Τσίπρα τους τελευταίους μήνες.

Αριστερός από τα 16 του χρόνια, ο συγκεκριμένος διπλωμάτης δεν έκρυψε τις πολιτικές του πεποιθήσεις, όταν θήτευσε στο Υπουργείο Εξωτερικών και είχε κατηγορήσει ανοιχτά τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, όταν είχε πραγματοποιήσει ομιλία σε Τούρκους διπλωμάτες στο Ερζερούμ χωρίς να έχει προηγουμένως ενημερώσει του Έλληνες διπλωμάτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr ο πρέσβης Αϋφαντής έχει απομακρυνθεί από τη θέση του διπλωματικού συμβούλου μετά το θέμα που προέκυψε με την Σαμπιχά Σουλεϊμάν και ανέλαβε ο Νίκος Κοτζιάς.

Αυτός είναι ο Γεώργιος Αύφαντής

Στη Μόσχα, πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόταν από τον υπεύθυνο εξωτερικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Ησυχο, τον διευθυντή του γραφείου του Νίκο Παππά, τον ανταποκριτή Δημήτρη Λιάτσο και τους βουλευτές Γιάννη Δραγασάκη και Νάντια Βαλαβάνη.

Ποιός είναι ο Βασίλειος Μαρκεζίνης

Ο Σερ Βασίλειος Μαρκεζίνης είναι Έλληνας νομικός και πανεπιστημιακός, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας.

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 10 Ιουλίου 1944 και είναι γιος του πολιτικού Σπύρου Μαρκεζίνη. Διετέλεσε τακτικός Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, όπου ίδρυσε και διηύθυνε από το 2001 έως το 2007 το Ινστιτούτο Παγκοσμίου Δικαίου, όπως επίσης και του Πανεπιστήμιου του Λάïντεν (Ολλανδίας) και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, όπου ίδρυσε και διηύθυνε από το 1995 ως το 2001 το Ινστιτούτο Ευρωπαϊκού και Συγκριτικού Δικαίου. Επιπλέον, έχει διδάξει σε είκοσι πέντε Πανεπιστήμια ανά τον κόσμο, έχει συγγράψει τριάντα τρία βιβλία και πάνω από εκατόν τριάντα νομικά άρθρα, τα οποία έχουν δημοσιευθεί σε νομικά περιοδικά σε ολόκληρο τον κόσμο.

Τα έργα του έχουν μεταφρασθεί στα γερμανικά, γαλλικά, ιταλικά, πορτογαλικά και κινεζικά. Από το 2007 είναι Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης».

Έχει τιμηθεί με υψηλότατες διακρίσεις, όπως είναι ο Ταξιάρχης του Τάγματος της Τιμής από την ελληνική πολιτεία (2000), ο Μεγαλόσταυρος του Τάγματος της Τιμής από την Ιταλία (2002), Tαξιάρχης της Λεγεώνας της Τιμής της Γαλλίας, 2004, ο Μεγαλόσταυρος του Εθνικού Τάγματος της Aξίας από την Γαλλία (2006), καθώς και ο Aνώτερος Ταξιάρχης μετά Ταινίας και Αστέρος από την Γερμανία (2005). Το 2005 έλαβε τον τίτλο του Ιππότη από τη Βασίλισσα Ελισάβετ Β' για τις εξαίρετες υπηρεσίες που έχει προσφέρει στις διεθνείς νομικές σχέσεις, έτσι λοιπόν στη Βρετανία φέρει τον τίτλο Sir.

Στα πρόσφατα έργα του, ασχολείται με την κρίση που πλήττει την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Τοποθετεί την έναρξη της διαφθοράς του πολιτικού συστήματος στην αποστασία του 1965 και την ανατροπή της κυβέρνησης του Γεωργίου Παπανδρέου με εξωθεσμικό τρόπο, ενώ από τους ηγέτες της Μεταπολίτευσης επαινεί τον Ανδρέα Παπανδρέου για σωστή και πατριωτική εξωτερική πολιτική.

Πηγή:  http://www.iefimerida.gr/node/154498#ixzz31bak6fyk
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ