2014-11-06 10:15:08
Φωτογραφία για Ειδ. Σύμβουλος Γ.Γ. ΟΗΕ Άιντα: Επεξεργάζεται φόρμουλα για επιστροφή στις συνομιλίες
Ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Άϊντα επεξεργάζεται φόρμουλα προκειμένου να επιστρέψουν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων στις διαπραγματεύσεις.

Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Άιντα δήλωσε στην Αθήνα ότι η παρουσία του τουρκικού σκάφους Barbaros στα κυπριακά χωρικά ύδατα «είναι οπωσδήποτε ένας από τους πολλούς παράγοντες» που επηρεάζουν την «αρκετά επικίνδυνη» τωρινή κατάσταση, και που πρέπει να εξαλειφθούν ώστε να δημιουργηθούν «οι κατάλληλες συνθήκες» για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.Παράλληλα σημείωσε πως είναι πολύ σημαντικό να πειστούν όλοι στην Κύπρο "ότι το θέμα των υδρογονανθράκων αφορά ολόκληρο το νησί, όχι μόνο ένα μέρος του». Πρόσθεσε πως «εμείς μπορούμε κατά ένα εποικοδομητικό τρόπο να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο εντός του οποίου μπορούν τα δύο μέρη να αναλογιστούν το κοινό τους μέλλον σε σχέση με τη δραστηριότητα στον τομέα των υδρογονανθράκων και τους υδρογονάνθρακες από κοινού".


Όπως ανέφερε η ανακάλυψη υδρογονανθράκων δημιουργεί μία τεράστια ευκαιρία διότι εάν οι δύο πλευρές καταλήξουν σε λύση εάν καταλήξουν σε μια χώρα, σε μια οικονομία, θα έχουν πολύ μεγάλα οικονομικά οφέλη, θα είναι ευκολότερο να βρουν τρόπους μεταφοράς του αερίου στις αγορές, και θα υπάρξουν σταθεροί πολιτικοί θεσμοί που θα βοηθήσουν τις ξένες επενδύσεις.

Αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Ευάγγελο Βενιζέλο, και λίγο πριν μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου για να συναντήσει τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, είπε ότι εργάζεται πολύ σκληρά «και με τις δύο πλευρές στην Κύπρο», με τη συνεργασία της Ελλάδας, της Τουρκίας και κάθε άλλης ενδιαφερόμενης χώρα, «για να δούμε πώς θα δημιουργήσουμε τις συνθήκες για αποκλιμάκωση της έντασης και της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων».

Είναι προς το συμφέρον όλων να γίνει αυτό «και να καταλήξουμε σε οριστική λύση» πρόσθεσε και χαρακτήρισε «αρκετά επικίνδυνο» αυτό που συμβαίνει τώρα. Παράλληλα ενθάρρυνε όλους να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για να αποφευχθεί περαιτέρω ένταση.

Αναφέρθηκε σε «ένα πακέτο ιδεών», και σε ερώτηση εάν κομίζει στην Κύπρο κάποια συγκεκριμένη φόρμουλα σχετικά με αυτό το πακέτο, απάντησε ότι θα συναντηθεί με τον Νίκο Αναστασιάδη και τον Ντερβίς Έρογλου, καθώς και «με άλλους ανθρώπους που εμπλέκονται σε αυτό», σε μία προσπάθεια ανάπτυξης «συγκεκριμένων προτάσεων για την επανέναρξη των συνομιλιών».

Αυτές οι «συγκεκριμένες προτάσεις» διευκρίνισε ο κ. Άιντα, συμπεριλαμβάνουν όλα τα στοιχεία που ανέφερε προηγουμένως, και που είναι, όπως είπε, αλληλένδετα. "Δεν είναι μόνο ένα πράγμα, αλλά πολλά που πρέπει να γίνουν», σημέιωσε.

Ο κ. Άιντα δήλωσε ακόμα ότι αισθάνεται πως «ο κ. Αναστασιάδης έχει δεσμευτεί ότι θέλει λύση», αλλά το ίδιο, πιστευει ισχύει και για τον κ. Έρογλου. Εκείνο που λείπει, τόνισε, είναι η εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών.
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ