2014-11-06 20:54:40
Φωτογραφία για Γιατί η Κομισιόν «Μπλοκάρει» την Πώληση του ΔΕΣΦΑ στη Socar
της Μανταλένας Πίου

«Παγώνει» εκ νέου η μεταβίβαση του ΔΕΣΦΑ στη Socar με παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία χθες ανακοίνωσε ότι ξεκινά «σε βάθος έρευνα» για την υπόθεση της εξαγοράς. Μία έρευνα που θα πρέπει να ολοκληρωθεί σε 90 εργάσιμες ημέρες, τον Μάρτιο του 2015.

Αυτή τη φορά είναι η διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε. που μπλοκάρει το θέμα.

«Η Κομισιόν ανησυχεί μήπως η μεταβίβαση μειώσει τον ανταγωνισμό στη χονδρική αγορά προμήθειας αερίου στην Ελλάδα, επειδή θα μπορούσε να επιτρέψει στην (υπό το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς) εταιρεία να παρακωλύει την πρόσβαση των ανταγωνιστών της Socar στο ελληνικό δίκτυο μεταφοράς αερίου», αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ανακοίνωσή της.

Χθες έληξε η προθεσμία κατά την οποία η Κομισόν έπρεπε να λάβει απόφαση για το αν η εξαγορά είναι σύμφωνη με τους κοινοτικούς κανονισμούς περί ανταγωνισμού.

Η μεταβίβαση του ΔΕΣΦΑ στη Socar εκκρεμεί εδώ και περίπου ένα χρόνο, από τον Δεκέμβριο του 2013, όταν η ελληνική και η αζέρικη πλευρά υπέγραψαν το συμφωνητικό μεταβίβασης, μετά τον διεθνή διαγωνισμό για την πώληση της εταιρείας, που είχε λήξει από το καλοκαίρι του 2013.

Η Socar, στην οποία κατακυρώθηκε το 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ, ιδιοκτησίας του ελληνικού δημοσίου και των ΕΛΠΕ, έναντι τιμήματος 400 εκατ. ευρώ, ήταν η μόνη εταιρεία που είχε καταθέσει προσφορά. Εξ αρχής είχε φανεί η επιφυλακτικότητα με την οποία οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες αντιμετώπιζαν την εξαγορά του ΔΕΣΦΑ από την Socar, της πρώτης μη ευρωπαϊκής εταιρείας που επιχειρεί να εισέλθει στα ευρωπαϊκά δίκτυα ενέργειας μετά την εφαρμογή του τρίτου ενεργειακού πακέτου, της περίφημης οδηγίας της Ε.Ε. που επιβάλλει τον πλήρη διαχωρισμό των δικτύων από την παραγωγή ενέργειας (φυσικό αέριο και ηλεκτρισμό). Η οδηγία περιέχει πολύ αυστηρές, σχεδόν απαγορευτικές διατάξεις, για τους μεγάλους, καθετοποιημένους ενεργειακούς ομίλους τρίτων χωρών που επιχειρούν να αγοράσουν ενεργειακές υποδομές στις χώρες-μέλη. Κατά πολλούς σχεδιάστηκε ακριβώς για αυτό, για να εμποδίσει την είσοδο της ρωσικής Gazprom και άλλων μεγάλων παικτών στα ενεργειακά δίκτυα της Ε.Ε.

Τους προηγούμενους μήνες η ελληνική πλευρά βρισκόταν σε συνεχείς επαφές με τις Βρυξέλλες, προκειμένου να βρεθεί ο συμβατός με το κοινοτικό δίκαιο τρόπος για να ολοκληρωθεί η συμφωνία. Μετά από πολλές διαβουλεύσεις και επαφές σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο τόσο της ελληνικής κυβέρνησης όσο και της αζέρικης με τις Βρυξέλλες, είχε φανεί τον Σεπτέμβριο ότι θα μπορούσε να βρεθεί λύση. Οι ελπίδες αναπτερώθηκαν όταν η γενική διεύθυνση Ενέργειας της Κομισιόν, υπό την εποπτεία του τότε Επιτρόπου Ενέργειας Γκίντερ Εττινγκερ (έχει αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της ψηφιακής τεχνολογίας), έδωσε το «πράσινο φως». Και απέμενε η απόφαση της γενικής διεύθυνσης Ανταγωνισμού για το deal.

Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση της Κομισιόν, η οποία πλέον αποφασίζει με τη νέα της σύνθεση, «η νέα εταιρεία θα μπορούσε να περιορίσει στρατηγικά τις επενδύσεις σε μελλοντικές επεκτάσεις της δυναμικότητας εισαγωγών αερίου, συμπεριλαμβανομένης και της επέκτασης του τερματικού σταθμού LNG και της διασύνδεσης μεταξύ του αγωγού ΤΑΡ και του δικτύου του ΔΕΣΦΑ».

Κατά την Επιτροπή το ελληνικό ρυθμιστικό πλαίσιο πιθανότατα να μην μπορέσει να αποτρέψει τη νέα εταιρεία από κάτι τέτοιο, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση του αριθμού των προμηθευτών, καθώς και της ποσότητας του αερίου που διακινείται στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα τις υψηλότερες τιμές του αερίου για τους καταναλωτές. «Κατόπιν όλων αυτών η Κομισιόν θα προχωρήσει σε βάθος την έρευνα ..., ώστε να καθορίσει αν επιβεβαιώνονται ή όχι οι αρχικές ανησυχίες», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ετσι, ούτε το 2014 (ενδεχομένως ούτε το 2015) δεν θα εισρεύσει το τίμημα της αποκρατικοποίησης στο ταμείο του ελληνικού δημοσίου.

energia  (από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 06/11/2014)
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ