2014-11-07 16:42:27
Φωτογραφία για O διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου προκαλεί: Ο Ελγιν έφερε νόμιμα τα Μάρμαρα, δεν τα επιστρέφουμε στην Ελλάδα
Με τον πιο κατηγορηματικό και κυνικό τρόπο ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου Νιλ ΜακΓκρέγκορ τόνισε την Παρασκευή στα βρετανικά ΜΜΕ πως δεν υπάρχει καμία πρόθεση επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της London Evening Standard, ο κ. ΜακΓκρέγκορ απορρίπτει τις προσπάθειες που γίνονται εσχάτως από την ελληνική κυβέρνηση, την Αμάλ Κλούνεϊ και την UNESCO για να επιστραφούν τα Γλυπτά στον φυσικό τους χώρο.

Μιλώντας στους Βρετανούς δημοσιογράφους, επανέλαβε την πάγια θέση του μουσείου ότι αυτά περιήλθαν στην κατοχή του από τον λόρδο Έλγιν, που ενήργησε με νόμιμο τρόπο στις αρχές του 19ου αιώνα, και ότι η παρουσία τους στο Βρετανικό Μουσείο ήταν «μέγιστο δημόσιο όφελος» για τον παγκόσμιο πολιτισμό.

Όπως σημειώνει το ρεπορτάζ, περίπου το 1/3 των μαρμάρινων ανάγλυφων που κοσμούσαν τον ναό του Παρθενώνα βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο Λονδίνο και άλλα τόσα στην Αθήνα. Ο κ. ΜακΓκρέγκορ σημειώνει: «Πάρα πολλά δεν υπάρχουν πια. Οπότε δεν υπάρχει η δυνατότητα ανάκτησης της καλλιτεχνικής οντότητας, πολλώ δε μάλλον αν τα επιστρέψουμε στο ερειπωμένο κτίριο από το οποίο προήλθαν».


Μιλώντας στους Times, o MακΓκρέγκορ επισήμανε πως είναι ανοιχτός για συζητήσεις με την Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση ότι οι Έλληνες δεν θα προβάλουν το επιχείρημα πως είναι οι νόμιμοι ιδιοκτήτες των Μαρμάρων. «Αν συμβεί αυτό, τότε οι συνομιλίες θα είναι δύσκολες», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τα Γλυπτά δεν θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο χρησιδανείου, ενώ, έτσι και αλλιώς, οι Έλληνες δεν ενδιαφέρονται για τον δανεισμό τους ούτως ή άλλως, σημειώνει το άρθρο. «Αυτό είναι λυπηρό, διότι αυτά τα Γλυπτά ανήκουν σε όλους. Είναι σημαντικό να μπορεί να τα δει κανείς σε διαφορετικά σημεία».

Επιπροσθέτως, ο ΜακΓκρέγκορ σημείωσε πως τα έργα, επίσημα, δεν ανήκουν στη βρετανική κυβέρνηση, αλλά στο Βρετανικό Μουσείο, που είναι ο διαχειριστής και ο νόμιμος υπόχρεος έναντι του κοινού.

Πηγή: iefimerida
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ