2012-05-02 10:23:04
Φωτογραφία για Ζητούμενο η καλή άμυνα και το γρήγορο μπάσκετ
Ζητούμενο η καλή άμυνα και το γρήγορο μπάσκετ

1/5/2012 

Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς θέλει να τελειοποιήσει την καλή άμυνα του Ολυμπιακού, δουλεύει στο περιφερειακό σουτ και ζητάει από την ομάδα να παίξει γρήγορο μπάσκετ, ώστε να φτάνει στο εύκολο καλάθι. Γράφει ο Νότης Ψιλόπουλος.

O Oλυμπιακός έχει ξεκινήσει την προετοιμασία του ενόψει του Final-Four της Κωνσταντινούπολης, με τον Ντούσαν Ίβκοβιτς και τους συνεργάτες του να προσπαθούν να βελτιώσουν τις αδυναμίες της ομάδας, αλλά και να εξελίξουν τα προτερήματα των Πειραιωτών. Παράλληλα, στο ερυθρόλευκο στρατόπεδο βλέπουν βίντεο και μελετούν αναλυτικά την Μπαρτσελόνα, ψάχνοντας την... αχίλλειο πτέρνα της, στην οποία και θα την "χτυπήσουν".

Πρώτα απ' όλα όμως, όπως μας είχε πει και στο RedPlanet.gr ο Γιώργος Πρίντεζης, οι Πειραιώτες θα πάνε στο Final-Four σεμνά και ταπεινά, δίχως πίεση και άγχος, για να κάνουν το παιχνίδι τους
. Ένα από τα... μυστικά της φετινής ομάδας του Ολυμπιακού έχει να κάνει με την εξαιρετική προετοιμασία που πραγματοποιήθηκε στο ξεκίνημα της σεζόν. Οι παίκτες βρίσκονται σε πολύ καλή φυσική κατάσταση, στο πιο κρίσιμο σημείο της σεζόν, και τα εύσημα αξίζουν στον γυμναστή της ομάδας, Ανδρέα Γκατζούλη, του οποίου η σπουδαία δουλειά και ο σωστός προγραμματισμός του τώρα φαίνονται. Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς μαζί με τους συνεργάτες του (Β. Αγγέλου, Α. Κέσαρ, Χρ. Μαρμαρινό) προετοίμασαν τους ερυθρόλευκους ώστε να φορτσάρουν τον Γενάρη, ο οποίος στην πράξη μπορεί να έγινε Φλεβάρης, αλλά σημασία είχε πως στο καθοριστικό χρονικό σημείο του TOP-16 αλλά και των playoffs της Εuroleague (κόντρα στη Σιένα), οι Πειραιώτες έπαιζαν με... φτερά στα πόδια, έχοντας μπόλικες αντοχές και αξιοζήλευτες δυνάμεις.

Δεν ήταν τυχαίο το σχόλιο του Σιμόνε Πιανιτζιάνι στην συνέντευξη Τύπου μετά το "break" του Ολυμπιακού στην Τοσκάνη επί της Σιένα: "Ο Ολυμπιακός διαθέτει μία πολλή αθλητική ομάδα και έπρεπε να βάλουμε πολλή ενέργεια, γι΄αυτό χρησιμοποιήσαμε όλους τους παίκτες. Δεν είχαμε ανάσες. Ο Ολυμπιακός μας κούρασε με τον τρόπο που παίζει, τόσο στην άμυνα, όσο και στην επίθεση". Και μέσα σε αυτά τα λεγόμενα του Ιταλού τεχνικού βρίσκονται ορισμένα από τα μεγάλα όπλα που διαθέτει η φετινή ομάδα των ερυθρολεύκων. Φέτος παίζει μία καταπληκτική και πιεστική άμυνα, με θέληση, διάθεση και ενέργεια, η οποία "πνίγει" τον κάθε αντίπαλο. Τον κουράζει και τον φθείρει, σε σημείο να τον εκνευρίζει, αναγκάζοντας τον να χάνει την ηρεμία του. Τον νικάει, δηλαδή, τόσο σωματικά, όσο και ψυχολογικά-εγκεφαλικά.

Οι Πειραιώτες σε κάθε αγώνα τους βγάζουν τρομερή ενέργεια, μαχητικότητα και διάθεση σε κάθε φάση, είτε στην επίθεση, είτε στην άμυνα. Ο Ολυμπιακός έχει μία νεαρή σε ηλικία και "φρέσκια" ομάδα, η οποία αξιοποιεί την "ζωντάνια" της στο παρκέ. Οι παίκτες βρίσκονται σε πολύ υψηλό επίπεδο από θέμα φυσικής κατάστασης, όντας γυμνασμένοι σωστά, με τον Ντούσαν Ίβκοβιτς να διαθέτει ένα αθλητικό σύνολο, το οποίο τρέχει γρήγορα στο γήπεδο, πηδάει ψηλά, που οι παίκτες του μαρκάρουν ακατάπαυστα. Καλαθοσφαιριστές με αντοχές και δυνάμεις που δεν κουράζονται.

Την περσινή σεζόν ο Ντούσαν Ίβκοβιτς, σε μία από τις συνεντεύξεις του, είχε εκφράσει την φιλοδοξία του ο Ολυμπιακός να φτάσει να σημειώνει το 50% των πόντων του από εύκολα καλάθια, δηλαδή από αιφνιδιασμούς. Δηλαδή, σημειώνεις 80 πόντους; Οι 40 να προέρχονται από "fast-break". Ωραίο ακούγεται, αλλά στην πράξη αυτό είναι πολύ δύσκολο να συμβεί. Είναι, σχεδόν, ακατόρθωτο ακόμη και για ομάδες που παίζουν στο NBA, ενώ ακόμη και σήμερα ο Ολυμπιακός βγάζει πέντε-έξι (μάξιμουμ οκτώ περίπου) αιφνιδιασμούς ανά παιχνίδι.

Την περασμένη σεζόν, ειδικά, αυτό δεν μπορούσε να γίνει λόγω της δομής που είχε το ερυθρόλευκο σύνολο τότε. Φέτος, όμως, που η ομάδα είναι περισσότερο γρήγορη και αθλητική, μπορεί, κάπως, να πλησιάσει τον στόχο του "Ντούντα". Βέβαια, εν γνώση του ο Σέρβος τεχνικός έκανε  αυτό το σχόλιο, βάζοντας μία δόση υπερβολής, διότι, απλά, ήθελε να τονίσει και να δώσει έμφαση στην διάθεση του οι Πειραιώτες να παίξουν ένα "γρήγορο και σύγχρονο μπάσκετ", όπως χαρακτηριστικά δήλωνε. Να δει, δηλαδή, έναν Ολυμπιακό που θα παίζει αποτελεσματική άμυνα, η οποία θα δίνει το δικαίωμα στους παίκτες του να τρέξουν στο παρκέ, να βγάλουν αιφνιδιασμούς και να φτάσουν στο (λεγόμενο) εύκολο καλάθι.

Αυτό θέλει να τελειοποιήσει αυτές τις μέρες, όσο το δυνατόν γίνεται, ο Ντούσαν Ίβκοβιτς, τόσο ενόψει του Final-Four της Κωνσταντινούπολης, όσο και ενόψει των ερχόμενων τελικών του ελληνικού πρωταθλήματος. Ένα Ολυμπιακό που θα "δαγκώνει" σαν... σκυλί στην άμυνα και που θα τρέχει σαν "άλογο" στην επίθεση. Η ταχύτητα, η ενέργεια και η παθιασμένη άμυνα, είναι τρία από τα στοιχεία που έχουν φέρει ως εδώ τους ερυθρόλευκους και με αυτά τα βασικά όπλα η ομάδα θα επιδιώξει να πετύχει τους στόχους της.

Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς δεν θέλει να βλέπει κανέναν παίκτη του χαλαρό στην άμυνα, ενώ παράλληλα δεν επιθυμεί οι Πειραιώτες να στραφούν σε σετ παιχνίδι και σε επιθέσεις των 24άρων δευτερολέπτων, διότι εκτιμά πως η ομάδα του σε αυτό το ενδεχόμενο θα έχει περιορισμένες και συγκεκριμένες λύσεις για να δράσει αποτελεσματικά. Τον Σπανούλη είναι δεδομένο πως θα τον μαρκάρουν δύο και τρεις παίκτες σε κάθε φάση, ενώ σίγουρα, πλέον, ο εκάστοτε αντίπαλος από εδώ και πέρα (Μπαρτσελόνα, ΤΣΣΚΑ, Παπααθηναϊκός), θα παρουσιαστεί... ψιλιασμένος για τις δυνατότητες των Πρίντεζη, Χάινς, Ντόρσεϊ, Λο και των άλλων παιδιών.

Σαφώς και ο Ολυμπιακός διαθέτει τους παίκτες που ατομικά μπορούν να κάνουν την διαφορά, αλλά οι ερυθρόλευκοι έφτασαν ως εδώ λόγω της καλής τους ομαδικής λειτουργίας και έτσι θα συνεχίσουν, θέλοντας σε κάθε ματς να κάνουν το παιχνίδι τους. Το καλό, βέβαια, με τους Πειραιώτες φέτος είναι πως θυμίζουν Λερναία Ύδρα. Αν περιορίσεις, ας πούμε, τον Πρίντεζη, θα σου κάνει την "ζημιά" ο Άντιτς, αν σταματήσεις τον Ντόρσεϊ, θα σε "τιμωρήσει" ο Χάινς και αν περιορίσεις τον Σπανούλη θα στην... κάνει ο Σλούκας, και πάει λέγοντας.

Ο Ολυμπιακός το τελευταίο διάστημα έχει δουλέψει πολύ και στο καλό περιφερειακό σουτ. Έχει βελτιώσει το ποσοστό του πίσω από τα 6.75 μέτρα, με τους Σπανούλη, Άντιτς, Πρίντεζη, Παπανικολάου, Γκετσεβίτσιους, να παίρνουν πάνω τους αρκετά τρίποντα, έχοντας σταθεροποιήσει το χέρι τους από μακριά. Και ο Σλούκας είναι "μπόμπερ" από μακριά, αρκεί να μην χάνει την αυτοπεποίθηση του. Οι περισότεροι παίκτες, μάλιστα, καταλώνουν ώρες έξτρα προπονήσεων στα τρίποντα, σουτάροντας ακατάπαυστα, ώστε να καλυτερέψουν την ευστοχία τους από την περιφέρεια. Ο "Ντούντα", επίσης, στα τελευταία παιχνίδια των ερυθρολεύκων, φρόντιζε να παίζει, κάποιες στιγμές, με τρία γκαρντ, βάζοντας -τυπικά- τον Λιθουανό στο "3', ζητώντας από εκείνον το καλό και αξιόπιστο περιφερειακό σουτ. Ο Σέρβος τεχνικός ψάχνει τα τρίποντα που θα ανοίξουν τις αντίπαλες άμυνες, είτε ενόψει Final-Four, είτε ενόψει τελικών.

www.redplanet.gr/
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Πλέι οφ, πράξη πρώτη
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Πλέι οφ, πράξη πρώτη
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ