2015-08-09 11:03:12
Φωτογραφία για Η πίεση για θηλασμό αγχώνει τις μαμάδες
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι γυναίκες πρέπει να θηλάζουν το μωρό κατά τους 6 πρώτους μήνες της ζωής του και έπειτα να συνεχίσουν για δύο ακόμα χρόνια, προσθέτοντας παράλληλα και στέρεα γεύματα στην καθημερινή διατροφή τους. Ωστόσο, ερευνητές, αφού μίλησαν με νέες μητέρες και τους συντρόφους τους, συμπέραναν ότι η υπερβολική πίεση από τον ιατρικό κόσμο για την εμπειρία του θηλασμού μπορεί να καταστρέψει την αυτοπεποίθηση των μαμάδων ως προς τον θηλασμό.

Το ότι ο θηλασμός ωφελεί την υγεία των μωρών είναι κάτι που δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς. Τα μωρά που έχουν τραφεί με μητρικό γάλα, έχουν μειωμένες πιθανότητες να εμφανίσουν παχυσαρκία ως παιδιά, έχουν λιγότερες αλλεργίες, ενώ κάποιες μελέτες υποστηρίζουν πως επιδεικνύουν καλύτερη συμπεριφορά μεγαλώνοντας, ενώ πιθανόν να έχουν και υψηλότερο IQ. Κάθε μητέρα θέλει το καλύτερο για το νεογέννητο μωράκι της και κάθε μαμά επιθυμεί να δώσει το καλύτερο για το παιδί της.


Πολλά γράφονται για την προσφορά του μητρικού θηλασμού για το μωρό, αλλά είναι πολύ λίγα αυτά που γράφονται για το άγχος που κυριεύει τη μέλλουσα μαμά για το αν θα μπορέσει να θηλάσει με επιτυχία το μωράκι της. Έρευνα που έχει πραγματοποιηθεί στο παρελθόν αποδεικνύει πως, ενώ οι περισσότερες μητέρες ξεκινούν με έντονη επιθυμία να θηλάσουν το μωρό τους, στην πράξη πολλές φορές απογοητεύονται καθώς ο θηλασμός δεν είναι για όλες τόσο εύκολη υπόθεση.

Οι επιστήμονες εξηγούν ότι όταν οι γιατροί προωθούν τους 6 μήνες αποκλειστικού θηλασμού, παρουσιάζουν στις γυναίκες μια εξιδανικευμένη κατάσταση και τους θέτουν πολύ υψηλούς στόχους. Ωστόσο, δεν τους εξηγούν πώς να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα του θηλασμού, όταν πλέον θα έχουν επιστρέψει στο σπίτι με το μωρό. «Οι νέοι και ανασφαλείς γονείς αισθάνονται μεγάλες ενοχές όταν αποφασίζουν να διακόψουν το θηλασμό πριν από το ιδανικό χρονικό διάστημα», συμπληρώνουν.

Για να μπορέσει μια μαμά να θηλάσει για πολύ καιρό το μωρό της, πρέπει να εδραιώσει το μητρικό θηλασμό από τις ημέρες που βρίσκεται στο μαιευτήριο. Για αυτό το λόγο, χρειάζεται επίλεκτο προσωπικό το οποίο θα ειδικεύεται στο μητρικό θηλασμό και θα στηρίζει αποκλειστικά την κάθε μαμά 24ωρες το 24ωρο, δίνοντας ηθική και πρακτική στήριξη. Τις περισσότερες φορές η στήριξη που δίνεται από το προσωπικό του μαιευτηρίου μπορεί να είναι φιλότιμη αλλά είναι πολύ θεωρητική και βιαστική, με αποτέλεσμα πολλές μαμάδες να απογοητεύονται από την αρχή στην προσπάθειά τους να θηλάσουν.

Εμείς αυτή τη φορά δε θα δώσουμε συμβουλές για επιτυχή θηλασμό, αλλά θα σας ζητήσουμε να:

ξεκινήσετε να θηλάζετε αμέσως μετά τον τοκετό. πίνετε πολύ νερό. ζητήσετε τη βοήθεια ενός συμβούλου θηλασμού για ηθική και πρακτική υποστήριξη. μην απογοητευτείτε αν δε νιώσετε από την αρχή την απολαυστική εμπειρία του θηλασμού. χαλαρώστε και να προσπαθήσετε να απαλλαγείτε από το άγχος. Θα υπάρξουν δύσκολες ημέρες που θα πονέσετε ή θα είστε πολύ κουρασμένη, αλλά δεν πρέπει να εγκαταλείψετε, αφού η επόμενη ημέρα θα είναι πιο εύκολη. απολαύσετε το θηλασμό του μωρού σας, όσο αυτός διαρκέσει.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ