2012-05-09 21:46:03
Φωτογραφία για ΤΩΡΑ: Αρχίζει ο τελικός του Europa League [live στον ΑΝΤ1]
Ατλέτικο Μαδρίτης και Αθλέτικ Μπιλμπάο κοντράρονται τωρα στο Βουκουρέστι για τον τελικό του Europa League, με τους Μαδριλένους να επιθυμούν την επιστροφή τους στο βάθρο της διοργάνωσης έπειτα από «διάλειμμα» μιας σεζόν και τους Βάσκους να θέλουν η δεύτερη συμμετοχή τους σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης να συνοδευθεί και από την κατάκτηση του τροπαίου. Η Αθλέτικ είχε  συμμετάσχει επίσης στους διπλούς τελικούς το 1977 του τότε Κυπέλλου UEFA, όταν είχε νικήσει μεν στη ρεβάνς με 2-1 τη Γιουβέντους, η οποία, όμως, είχε νικήσει στο πρώτο ματς με 1-0 και κατέκτησε το κύπελλο με το εκτός έδρας γκολ.

Η κόντρα μεταξύ των δύο ομάδων, οι οποίες θα παραταχθούν με όλα τους τα όπλα ετοιμοπόλεμα στο γρασίδι του «Νασιονάλ» (μοναδική απουσία για την Ατλέτικο ο αποβληθείς στον ημιτελικό Τιάγκο), περιλαμβάνει και την αντιπαράθεση των μεγάλων τους ατού. Αν ήταν αγώνας μποξ, θα λέγαμε ότι στη μία γωνία τίθεται ο Κολομβιανός Ρανταμέλ Φαλκάο, πρώτος σκόρερ τόσο της φετινής όσο και της περυσινής διοργάνωσης, όταν είχε σηκώσει το τρόπαιο με τη φανέλα της Πόρτο του Αντρές Βίλας Μπόας
. Μάλιστα, ο Φαλκάο πέρυσι είχε πάρει τον τίτλο του πρώτου σκόρερ με 17 γκολ, ρεκόρ όλων των εποχών στη διοργάνωση. Στην άλλη γωνία, ο Βάσκος Φερνάντο Γιορέντε, καμάρι της Αθλέτικ και γέννημα των ακαδημιών της με το προσωνύμιο «Βασιλιάς των Λιονταριών» με επτά γκολ φέτος και παραδοσιακές ευρωπαϊκές δυνάμεις να «σφάζονται» στα πόδια του.

Ο 26χρονος Φαλκάο αποκτήθηκε το καλοκαίρι του 2011 από την Ατλέτικο Μαδρίτης και κατέφθασε στην ισπανική πρωτεύουσα έμφορτος διακρίσεων, αφού με την προηγούμενη ομάδα του, την Πόρτο, είχε κατακτήσει, εκτός του Europa League, το νταμπλ και το Σούπερ Καπ της Πορτογαλίας. Φορώντας τη φανέλα των «ροχιμπλάνκος» μετρά 33 γκολ και πέντε ασίστ σε 46 ματς.

Από πλευράς του, ο 27χρονος Γιορέντε φόρεσε την επαγγελματική φανέλα της Αθλέτικ Μπιλμπάο το 2004, όταν προήχθη από τις υποδομές της βασικής ομάδας. Είναι πρώτος σκόρερ των «Λιονταριών», έχοντας πετύχει 29 γκολ σε 50 αγώνες, ενώ έχει μοιράσει και πέντε ασίστ.

Ενδιαφέρον, όμως, παρουσιάζει και η μάχη των προπονητών, με τον μαθητή Ντιέγκο Σιμεόνε της Ατλέτικο να προσπαθεί να νικήσει στη σκακιέρα του γηπέδου τον δάσκαλό του Μαρσέλο Μπιέλσα της Μπιλμπάο. Ήδη, πάντως, το έχει κάνει μία φορά φέτος, όταν στην 29η αγωνιστική οι Μαδριλένοι νίκησαν με 2-1 εντός έδρας τους Βάσκους.

Το ερώτημα για το ποιος θα νικήσει αναμένεται φυσικά να απαντηθεί στο γήπεδο, με μόνο δεδομένο τη διατήρηση της ισπανικής πρωτοκαθεδρίας στις κατακτήσεις ευρωπαϊκών τροπαίων με 12 συνολικά. Περαιτέρω απαντήσεις… σε περίπου 1μισυ ώρα, μετά τη λήξη του αγώνα!
planet-greece
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ