2016-06-17 03:04:10
Φωτογραφία για Τα αποκαλυπτήρια του Lynx νέου γερμανικού ΤΟΜΑ στο Παρίσι
Όπως είχε ανακοινωθεί (βλ. ανάρτηση με τίτλο «Eurosatory 2016: Τα αποκαλυπτήρια του Lynx – Rheinmetall» το πρωί της 14ης Ιουνίου 2016, κατά τη διάρκεια της διεθνούς έκθεσης χερσαίων ...αμυντικών συστημάτων Eurosatory 2016, που διεξάγεται στο Παρίσι (13 έως 17 Ιουνίου 2016) ο γερμανικός όμιλος Rheinmetall παρουσίασε για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό το νέο ερπυστριοφόρο τεθωρακισμένο όχημα μάχης (ΤΟΜΑ) Lynx που είναι σχεδιασμένο για όλο το εύρος αποστολών από επιβολής της ειρήνης μέχρι την υψηλής έντασης σύρραξη.

Σύμφωνα με τον Ben Hudson, επικεφαλής της μονάδας συστημάτων οχημάτων του ομίλου, το Lynx αποτελεί μία προηγμένης τεχνολογίας, σπονδυλωτής αρχιτεκτονικής οικογένεια τεθωρακισμένων οχημάτων που προσφέρει στους χρήστες τα υψηλότερα επίπεδα επιβιωσιμότητας, κινητικότητας, φονικότητας και δυνατοτήτων μέσω της αξιοποίησης αποδεδειγμένης αποτελεσματικότητας τεχνολογιών.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο Τύπου, τέσσερα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του Lynx:


>Ισχύς Πυρός: το Lynx φέρει τον κατασκευής Rheinmetall πύργο LANCE (στην επανδρωμένη έκδοση του, με πλήρωμα δύο ατόμων) που είναι εξοπλισμένος με ένα σταθεροποιούμενο, αυτόματο πυροβόλο διαμετρήματος 30 χλστ. (ΜΚ-30-2/ΑΒΜ) ή 35 χλστ. που μπορεί να βάλλει και πυρομαχικά προγραμματιζόμενου πυροσωλήνα προσέγγισης. Με το συγκεκριμένο πυροβόλο το Lynx εν κινήσει μπορεί να προσβάλλει με ακρίβεια στόχους σε αποστάσεις έως και τρία χιλιόμετρα.

Επίσης, ο οπλισμός του Lynx μπορεί να ενισχυθεί με την προσθήκη εκτοξευτή κατευθυνόμενων αντιαρματικών βλημάτων και δευτερεύοντος οπλισμού ο οποίος όμως είναι άμεσα συνδεδεμένος με τα κύρια οπτικά (main sensor slaved armament).

Μάλιστα, στη συγκεκριμένη διαμόρφωση το Lynx μπορεί να επιχειρεί όχι μόνο σε διαμόρφωση «hunter – killer» αλλά και σε διαμόρφωση «killer – killer» με τον αρχηγό πληρώματος και τον πυροβολητή να δύνανται να εντοπίζουν και να προσβάλλουν στόχους ανεξάρτητα ο ένας από τον άλλο. Φυσικά το Lynx εφόσον απαιτηθεί από τον χρήστη μπορεί να εξοπλιστεί και με τη μη επανδρωμένη έκδοση του πύργου LANCE.

>Επιβιωσιμότητα / προστασία: με τον πετρελαιοκινητήρα τοποθετημένο στο εμπρός μέρος του σκάφους και σε συνδυασμό με τη σπονδυλωτής αρχιτεκτονικής θωράκιση και την εσωτερική αντιθραυσματική επένδυση (spall liner) που προστατεύει το σύνολο του πληρώματος, διασφαλίζει υψηλό επίπεδο προστασίας.

Η θωράκιση του οχήματος παρέχει προστασία από αντιαρματικά όπλα, πυρομαχικά μεσαίων διαμετρημάτων, θραύσματα πυροβολικού, αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς (IED: Improvised Explosive Device) και υποπυρομαχικά.

Επίσης, συλλογές πρόσθετης αντιναρκικής προστασίας και προστασίας κατά IED, οι αποσυνδεδεμένες από το δάπεδο του σκάφους θέσεις του πληρώματος και η προαιρετική εγκατάσταση ενεργού συστήματος άμυνας (ADS: Active Defence System) τύπου «hard kill», μπορούν να αυξήσουν περαιτέρω την επιβιωσιμότητα του οχήματος ώστε να ανταποκριθεί σε υψηλά επίπεδα απειλής.

>Τακτική επίγνωση: τόσο ο αρχηγός πληρώματος όσο και ο πυροβολητής έχουν πρόσβαση στο σταθεροποιούμενο, ηλεκτρο-οπτικό σύστημα σκόπευσης (SEOSS: Stabilized Electro-Optical Sight System), ένα ψηφιακό οπτικό σύστημα τηλεοπτικής κάμερας – υπερύθρων με ενσωματωμένο τηλέμετρο λέιζερ και βλητικό υπολογιστή (SEOSS-P [Panoramic] για τον αρχηγό πληρώματος και SEOSS-S [Sector] για τον πυροβολητή).

Επίσης, στο διαμέρισμα μάχης οθόνες απεικόνισης παρέχουν στην επιβαίνουσα ομάδα τυφεκιοφόρων αδιάλειπτη, πανοραμική (360 μοιρών) θέαση του εξωτερικού περιβάλλοντος χώρου. Το όχημα είναι εξοπλισμένο και με το κατασκευής Rheinmetall σύστημα τακτικής επίγνωσης (SAS: Situational Awareness System) που παρέχοντας αυτόματο εντοπισμό και ιχνηλάτηση του στόχου, επαυξάνει τη δυνατότητα «hunter-killer» και μειώνει τον χρόνο αντίδρασης του πληρώματος.

Όπως προαναφέρθηκε η σύζευξη του δευτερεύοντος οπλισμού με τα κύρια οπτικά (main sensor slaved armament), σε συνδυασμό με τα ανωτέρω επιτρέπει την ταχύτατη εμπλοκή αναδυόμενων απειλών με τον κύριο ή τον δευτερεύοντα οπλισμό.

Τον εξοπλισμό συμπληρώνουν αισθητήρες προειδοποίησης καταύγασης λέιζερ (laser warning sensors), σύστημα ηχητικού εντοπισμού ελεύθερου σκοπευτή ASLS (Acoustic Sniper Locating System), τακτικό σύστημα διοίκησης και ελέγχου, σύστημα ενδοεπικοινωνίας και σύστημα επικοινωνιών.

Επειδή το Lynx είναι εξοπλισμένο με την επανδρωμένο έκδοση του πύργου LANCE ο αρχηγός πληρώματος διαθέτει και τη δυνατότητα παρατήρησης του περιβάλλοντος χώρου από θυρίδα στην οροφή του πύργου. Θυρίδες διατίθενται επίσης και για τον πυροβολητή (επί του πύργου) και τον οδηγό, ενώ δύο μέλη της επιβαίνουσας ομάδας τυφεκιοφόρων μπορούν να χρησιμοποιήσουν θυρίδα στην οροφή του διαμερίσματος μάχης.

>Κινητικότητα: διαθέτοντας εξαιρετικό λόγο ισχύος προς βάρος το Lynx μπορεί να επιτύχει μέγιστη ταχύτητα 65 χιλιόμετρα ανά ώρα (έκδοση KF31, δες παρακάτω) ή 70 χιλιόμετρα ανά ώρα (έκδοση KF41), να διαβεί κλίσεις 60 μοιρών (πλευρικές κλίσεις 30 μοιρών), τάφρους μήκους έως και 2,5 μέτρων, κάθετα εμπόδια ύψους μέχρι και ενός μέτρου και υδάτινο κώλυμα βάθους 1,5 μέτρου. Ας σημειωθεί ότι το Lynx μπορεί να εφοδιαστεί με ελαστικές ή χαμηλού βάρους μεταλλικές ερπύστριες.

Το Lynx αποτελώντας κατά βάση οικογένεια οχημάτων διαθέτει εγγενή ευελιξία διαμόρφωσης. Για παράδειγμα το ΤΟΜΑ διατίθεται σε δύο εκδόσεις: την KF (Kettenfahrzeug, ερπυστριοφόρο όχημα στα γερμανικά) 31 και την KF41.

Στην έκθεση παρουσιάζεται η έκδοση Lynx KF31 (μήκος 7,2 μέτρα, πλάτος 3,6 μέτρα, ύψος 3,3 μέτρα) που το μέγιστο βάρος της ανέρχεται μέχρι 38 τόνους και φέρει κινητήρα ισχύος 750 ίππων, έχει τριμελές πλήρωμα και μπορεί να μεταφέρει ομάδα τυφεκιοφόρων έξι ατόμων.

Η έκδοση Lynx KF41 είναι ελαφρώς μεγαλύτερη (μήκος 7,7 μέτρα, πλάτος 3,6 μέτρα, ύψος 3,3 μέτρα, βάρος 44 τόνοι), φέρει κινητήρα ισχύος 1.050 ίππων, έχει επίσης πλήρωμα τριών ατόμων και μπορεί να μεταφέρει ομάδα τυφεκιοφόρων οκτώ ατόμων. Πάντως και οι δύο εκδόσεις μπορούν να διαμορφωθούν σε οχήματα σταθμούς διοίκησης, αναγνώρισης, επισκευής και περισυλλογής και ασθενοφόρου (φορειοφόρου).

Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Lynx, καθώς αποτελεί κατά βάση οικογένεια τεθωρακισμένων οχημάτων παρουσιάζει υψηλό βαθμό ομοιοτυπίας σε συστήματα, συγκροτήματα και εξαρτήματα, δεδομένο που μειώνει το κόστος λογιστικής και τεχνικής υποστήριξης και εκπαίδευσης του προσωπικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Lynx πρόκειται να προταθεί ως υποψηφιότητα στο πρόγραμμα Land 400 του Στρατού της Αυστραλίας και μάλιστα τόσο για τη Φάση 2(Phase 2) MCRC (Mounted Combat Reconnaissance Capability: εποχούμενη ικανότητα αναγνώρισης μάχης) όσο και για τη Φάση 3 που αφορά την αντικατάσταση των τεθωρακισμένων οχημάτων M113 που σήμερα βρίσκονται σε υπηρεσία.
Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ