2016-12-13 08:35:15
Φωτογραφία για Δεκέμβριος ο μήνας που πήραν νόμπελ οι ποιητές μας!
Ο Δεκέμβριος είναι ο μήνας των Νόμπελ για την Ελλάδα και το Nextdeal.gr αποτίοντας φόρο τιμής στους δύο μεγάλους νομπελίστες ποιητές μας τον Γιώργο Σεφέρη και τον Οδυσσέα Ελύτη  παρουσιάζει στη συνέχεια  τρία μοναδικά ντοκουμέντα.

Ολόκληρη την ομιλία του του Οδυσσέα Ελύτη στην απονομή του Νόμπελ(10-12-1979 Στοκχόλμη) καθώς και video από την απονομή. Ο Οδυσσέας Ελύτης παρέστη στην καθιερωμένη τελετή απονομής του βραβείου στις 10 Δεκεμβρίου του 1979, παραλαμβάνοντάς το από τον βασιλιά Κάρολο Γουστάβο και γνωρίζοντας παγκόσμια δημοσιότητα. Τον επόμενο χρόνο κατέθεσε το χρυσό μετάλλιο και τα διπλώματα του βραβείου στο Μουσείο Μπενάκη. Δείτε εδώ.

Επίσης  την ομιλία του Γιώργου Σεφέρη στις  10 Δεκεμβρίου το 1963 στο Δημαρχείο της Στοκχόλμης. Στην ομιλία του, ο Έλληνας ποιητής συνοψίζει τις πεποιθήσεις του, αφενός για την άμεση και αδιάσπαστη συνέχεια της ελληνικής γλώσσας (και ευρύτερα της ελληνικής ηθικής συνείδησης) από την αρχαιότητα ως τη σημερινή εποχή και αφετέρου για την αναγκαιότητα και τη λειτουργία της ποίησης στο σύγχρονο κόσμο. Δείτε εδώ.


Διαβάστε επίσης, γιατί ο Ελύτης και ο Ρίτσος αρνήθηκαν να μοιραστούν το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Το 1978 ο Ελύτης δεν ήταν ο μοναδικός Έλληνας υποψήφιος για το βραβείο, καθώς προτάθηκε και ο Γιάννης Ρίτσος. Λέγεται μάλιστα ότι η πρόθεση της σουηδικής ακαδημίας ήταν να απονείμει το Νόμπελ και στους δύο, γι’ αυτό και έστειλε στην Ελλάδα τον φιλόλογο Ίνγκεμαρ Ρέντιν. Ο Ρέντιν έκανε την επίσημη πρόταση στους δύο ποιητές, που συμφώνησαν χωρίς δεύτερη σκέψη ότι δεν θα μοιραστούν το βραβείο. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ