2016-12-13 08:33:07
Φωτογραφία για Χωρίς την πρωθυπουργό της Βρετανίας το δείπνο των ηγετών την Πέμπτη στις Βρυξέλλες
Τα σχέδιά τους για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ θα καταθέσουν αυτή την εβδομάδα οι ηγέτες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως φαίνεται μετά τη συνάντηση αντιπροσώπων των 27 χωρών για να προετοιμάσουν κοινή δήλωση κορυφής, ενόψει της προγραμματισμένης για την Πέμπτη συνόδου κορυφής των 28 στις Βρυξέλλες.

Μετά τη συνεδρίαση η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα αποχωρήσει και οι αλλοι 27 θα δειπνήσουν χωρίς αυτήν για να καταλήξουν σε μια συμφωνία που θα αφορά τον προγραμματισμό των διαβουλεύσεων με το Λονδίνο, από τη στιγμή που η Μέι εγκαινιάσει επίσημα τη διαδικασία εξόδου.

Σε σχέδιο αρχικών δηλώσεων οι 27  θα εξηγούν ότι η Βρετανία παραμένει μεν πλήρες μέλος μέχρι να αποχωρήσει από την ΕΕ, αλλά θα τονίζουν ότι θα αποκλειστεί από διάφορα φόρουμ της ΕΕ τα οποία θα συζητήσουν τους όρους της αποχώρησης.

Η δήλωση δεν αναμένεται να περιέχει λεπτομέρειες, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, για τους όρους αποχώρησης- μεταξύ αυτών και το θέμα των πολιτών που ζουν στην αντίθετη πλευρά του νέου συνόρου Μεγάλης Βρετανίας- ΕΕ, παρά τις αιτιάσεις της Βρετανίας να τους δοθούν άμεσες εγγυήσεις.


Οι ηγέτες θα θυμίσουν στη Μέι ότι θέλουν να ενεργοποιήσει την διετή διαδικασία εξόδου το γρηγορότερο δυνατό. Η ίδια έχει δηλώσει θα το κάνει μέχρι το τέλος Μαρτίου, παρότι νομικές διαδικασίες στο Λονδίνο μπορεί να την καθυστερήσουν. Επίσης, θα επαναλάβουν ότι δεν θα διαπραγματευτούν μαζί της μέχρι να εκκινήσει επίσημα τη διαδικασία.

Σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ, η Ένωση θα χρειαστεί περίπου έξι εβδομάδες για να απαντήσει επίσημα στη Βρετανία με εντολή διαπραγμάτευσης εξόδου προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μια περίοδος η οποία μπορεί η ίδια να επηρεαστεί από τους δύο γύρους των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας τον Απρίλιο και Μάιο.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ