2012-05-19 13:48:12
Φωτογραφία για Το διακύβευμα των εκλογών της 17ης Ιουνίου
Του Κώστα Ροδινού

Αν από τις εκλογές της 6ης Μαϊου προέκυψε ένα  μήνυμα, αυτό ήταν η σαφής  καταδίκη  των πολιτικών του Μνημονίου. Το μήνυμα  πρέπει να το έχουν ήδη λάβει και οι εταίροι μας, ασχέτως αν, για λόγους που όλοι αντιλαμβανόμαστε, δημοσίως επιμένουν να εμφανίζονται αδιάλλακτοι.  Επομένως,  αν αποκτήσουμε  μια σοβαρή και σταθερή κυβέρνηση που θα πιστεύει στην ευρωπαϊκή πορεία  της χώρας, το Μνημόνιο πιθανότατα θα επανεξεταστεί επί τα βελτίω. Είτε με την χαλάρωση κάποιων πτυχών  του, είτε με την επέκταση της περιόδου υλοποίησής του, είτε τέλος με την  ανάληψη πρωτοβουλιών ανάπτυξης. Διαφορετικά θα επαληθευθούν οι Κασσάνδρες της καταστροφής.

 Στόχος είναι η παραμονή στην Ευρώπη

Όμως, το αποτέλεσμα έχει και μια άλλη διάσταση:την ενίσχυση δυνάμεων που αμφισβητούν την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη. Επισημαίνει ο Οίκος Fitch: «Η ενίσχυση των αντιμνημονιακών κομμάτων στις εκλογές και η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης υπογραμμίζουν την έλλειψη κοινωνικής και πολιτικής υποστήριξης στο πρόγραμμα εξυγίανσης». Αυτή είναι η εικόνα που προσλαμβάνουν για την Ελλάδα στο εξωτερικό.


Μπορεί μεν στον ΣΥΡΙΖΑ, να επιχειρούν εσχάτως  να μετριάσουν τους τόνους,  όμως, τα γραπτά των ηγετικών του στελεχών παραμένουν, ενώ αποκαλυπτικές είναι και οι καθημερινές αμφίσημες δηλώσεις τους. Κάποιοι, εξακολουθούν να  πιστεύουν ότι το μέλλον της χώρας μας βρίσκεται εκτός ευρωζώνης. Ίσως, δεν  έχουν ακόμα συνειδητοποιήσει ότι  ο λόγος τους πλέον  λαμβάνεται σοβαρά υπόψιν  στο εξωτερικό. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι το  μικρό κόμμα διαμαρτυρίας που,  ευκαίρως-ακαίρως, έλεγε ό,τι ήθελε! Φιλοδοξεί να κυβερνήσει. Μερικοί νομίζουν ότι ακόμα απευθύνονται σε ..αμφιθέατρα.

Κατά συνέπεια οι εκλογές της 17ης Ιουνίου αποκτούν δημοψηφισματικό χαρακτήρα για το θέση μας  στην ευρωζώνη.  Άρα, εξ αντικειμένου, αυτό θα είναι και το ερώτημα και το διακύβευμα των εκλογών.

 «Ο θάνατος του εμποράκου»

Η εκλογική καθίζηση της ΝΔ, εν μέρει, οφείλεται  και στο γεγονός ό,τι οι πολιτικές του μνημονίου, έπληξαν τον βασικό κορμό των παραδοσιακών ψηφοφόρων της, που ήταν η μεσαία τάξη, δηλαδή έμποροι και μικρομεσαίοι επιχειρηματίες. Τα στοιχεία είναι ενδεικτικά.  Τη διετία 2010-2011 έκλεισαν περίπου 108.000 επιχειρήσεις. Ανησυχητικό είναι  ότι για πρώτη φορά, κλείνουν περισσότερες επιχειρήσεις από εκείνες που ανοίγουν.

Όμως, ακόμα και στις επιχειρήσεις που επιβιώνουν η κατάσταση είναι δραματική. Έρευνα της ICAP δείχνει ό,τι περίπου 1 στις 4 επιχειρήσεις αδυνατεί να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της και κινδυνεύει με λουκέτο. Παράλληλα 1 στις 2 επιχειρήσεις δυσκολεύεται με τη μισθοδοσία, το 30% οφείλει ενοίκια, ενώ 3 στις 10 έχουν οφειλές σε ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ) αλλά και υποχρεώσεις σε προμηθευτές. Η ανησυχία είναι έκδηλη για το πόσες εξ αυτών θα τα καταφέρουν.

Έχει καταρρεύσει η ραχοκοκαλιά της οικονομίας  μας και ακούω προτάσεις για έκτακτο φόρο επί του τζίρου! Πόσο εκτός πραγματικότητας μπορεί να βρίσκεται κάποιος;

 Πρόγραμμα κοινωνικής συνοχής

Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους αυτούς, για τους οποίους η  πολιτεία ελάχιστη ή ουδεμία μέριμνα έλαβε, αντιμετωπίζουν σωρεία προβλημάτων που προδιαγράφουν  ζοφερές προοπτικές. Η αδυναμία εξυπηρέτησης δανείων, τους οδηγεί στον Τειρεσία. Τα χρέη προς το δημόσιο τους στερούν τη φορολογική ενημερότητα. Οι οφειλές προς ΙΚΑ και ΟΑΕΕ, δεν τους επιτρέπουν να έχουν ασφαλιστική ενημερότητα. Με άλλα λόγια,  αδυνατούν πλέον να ασκήσουν οποιαδήποτε επαγγελματική δραστηριότητα. Μοιραία, αισθάνονται και είναι αβοήθητοι. Βασίμως, πιθανολογείται  και η εκλογική τους συμπεριφορά.

Προέχει, επομένως, ένα πρόγραμμα στήριξης τους, προφανώς σε συνεργασία με την ΕΕ. Είναι αδιανόητο να βρίσκονται δις για τη σωτηρία των τραπεζών και, ως πολιτεία, να αδυνατούμε να ανακουφίσουμε  τα θύματα  της κρίσης.

Το πρόγραμμα αυτό, ενδεικτικά,  θα μπορούσε να περιλαμβάνει:

-μια ελάχιστη μηνιαία οικονομική στήριξη για  εύλογο χρονικό διάστημα.

-αν έχουν δάνεια, για μια διετία, τουλάχιστον να καταβάλλουν μόνο τόκους.

-Στον ασφαλιστικό τους φορέα να τους δοθεί η δυνατότητα να πληρώνουν μόνον τον κλάδο υγείας και αυτό αν το επιθυμούν οι ίδιοι.

-για  την έναρξη επιτηδεύματος ή τη θεώρηση βιβλίων και στοιχείων να μη θεωρείται υποχρεωτική η φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα.

Ένα τέτοιο πρόγραμμα δεν θα ενισχύσει μόνο την αίσθηση αλληλεγγύης και κοινωνικής συνοχής, αλλά θα  προσφέρει την ελπίδα ό,τι μπορεί να αναζητήσουν μια δεύτερη ευκαιρία.

 Η αποτυχία  του πολιτικού μας συστήματος

Το εκλογικό αποτέλεσμα, ο τραγέλαφος των διερευνητικών εντολών και η νέα εκλογική αναμέτρηση, έδειξε αυτό που όλοι ψιθυρίζαμε μεταξύ μας: ό,τι δηλαδή το πολιτικό σύστημα της μεταπολίτευσης εξεμέτρησε τον βίο του. Οι  εκλογές είναι γιορτή της δημοκρατίας, όμως από το 1974 έχουμε προσφύγει στις κάλπες 15 φορές! Μαζί με τις  δημοτικές και ευρωεκλογές, η Ελλάδα βρίσκεται σε μια διαρκή πολιτική αντιπαράθεση που παραλύει τον κρατικό μηχανισμό, ενώ παράλληλα δημιουργεί συνθήκες πολιτικής αβεβαιότητας και κοινωνικής αστάθειας. Σ’  ένα τέτοιο περιβάλλον οποιοσδήποτε μακρο-οικονομικός σχεδιασμός φαντάζει ..ουτοπία. Αν προσθέσουμε την ανεπάρκεια, τη διαφθορά και την ατιμωρησία, το μείγμα είναι εκρηκτικό και δικαιολογεί τη συσσωρευμένη οργή και αγανάκτηση.

Η χώρα έχει ανάγκη ορισμένες πολιτικές σταθερές. Λύση θα ήταν η   μετάβαση σ’ ένα πολίτευμα Προεδρικής Δημοκρατίας. Με Πρόεδρο που θα εκλέγεται απ΄ευθείας από το λαό και θα ασκεί την εκτελεστική εξουσία  για μια πλήρη θητεία  5 ετών. Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε την πυρίτιδα. Η 5η Γαλλική Δημοκρατία έχει αρκετά στοιχεία και εμπειρίες που μπορούμε να αντιγράψουμε.

Βεβαίως τέτοιες δομικές αλλαγές επέρχονται μόνο μέσα από Συνταγματική Αναθεώρηση, αλλά η ΝΔ οφείλει να παρουσιάσει ένα μακρόπνοο σχέδιο διακυβέρνησης της χώρας με σαφές χρονοδιάγραμμα.

 Προεκλογική εκστρατεία πόρτα-πόρτα

Περιγράψαμε μερικούς άξονες για τις εκλογές της 17ης Ιουνίου. Όμως, ακόμα και οι καλύτερες των ιδεών μπορούν να αποδειχθούν κενό γράμμα, αν το κόμμα δεν χαράξει μια δυναμική προεκλογική εκστρατεία, που θα  δημιουργήσει αέρα νίκης. Η στρατηγική  της 6ης Μαΐου όχι μόνον δεν έφερε τα προσδοκώμενα, αλλά ίσως συνετέλεσε στο χαμηλό ποσοστό. Τι θα μπορούσε να γίνει;

-να τεθεί όσο πιο ξεκάθαρα γίνεται το διακύβευμα των εκλογών και να  τονισθούν οι συνέπειες της πρότασης του κ. Τσίπρα

-να  αναζητηθούν νέοι τρόποι προσέγγισης της κοινωνίας. Κανένα σκοπό δεν εξυπηρετούν και κανένα αποτέλεσμα δεν φέρουν οι ανοικτές συγκεντρώσεις σε ..κλειστά γήπεδα.

-ο κ. Σαμαράς να ξεκινήσει μια εκστρατεία πόρτα-πόρτα σε όλη την Ελλάδα. Να κερδίσει μια-μία τις ψήφους που χρειάζεται.

-ήταν λάθος η μη διεξαγωγή τουλάχιστον ενός debate. Η απ’ ευθείας αντιπαράθεση προσδίδει κύρος και ενισχύει τα ηγετικά χαρακτηριστικά.

- να ανοίξει ένας δίαυλος επικοινωνίας και να επιχειρηθεί στοχευμένα η προσέγγιση των νέων ψηφοφόρων. Τα ποσοστά της ΝΔ στις νέες ηλικίες ήταν τραγικά. Και, όμως, ο κ. Σαμαράς δεν έδωσε ούτε μια διαδικτυακή συνέντευξη!

- Όλοι γνώριζαν για το πρόβλημα που υπάρχει στο  λεκανοπέδιο και το πρόβλημα…αντιμετωπίστηκε με δυο-τρείς ομιλίες αντί να οργώσουν τις γειτονιές της Αθήνας.

Μεταγραφές και προσχωρήσεις

Και δυο λόγια για το θέμα των ημερών. Δεν πιστεύω ότι η ΝΔ θα κατέγραφε    καλύτερα  ποσοστά, αν είχε στις τάξεις της την κα Μπακογιάννη .  Επί πλέον  τα νέα προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται με συνταγές του χτές και πρόσωπα του παρελθόντος. Αναφέρομαι στις προεκλογικές συνεργασίες που  όζουν καμαρίλα και διευθέτηση προσωπικών επιδιώξεων.

Όμως, «εκεί έξω» υπάρχουν  εξαιρετικά στελέχη, με απήχηση στην κοινωνία, τα οποία θα σηματοδοτούσαν  ένα άνοιγμα σε νέες και άφθαρτες δυνάμεις που έχει ανάγκη και η ΝΔ και η πολιτική.

Μια στρατηγική με τέτοια χαρακτηριστικά, πιθανότατα θα εύρισκε ανταπόκριση  στους ψηφοφόρους που στις προηγούμενες εκλογές δεν επέλεξαν τη ΝΔ.

πηγή: antinews,gr
liberals10
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ