2012-05-19 14:35:44
Φωτογραφία για Θα «μονομαχίσουν» στην τηλεόραση Σαμαράς-Τσίπρας
ΤΗΛΕΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΔΥΟ - ΤΟ «ΣΗΚΩΣΑΝ ΤΟ ΓΑΝΤΙ»

Τη διεξαγωγή μίας τηλεμαχίας, μία εβδομάδα πριν τις εκλογές, μεταξύ του Αντώνη Σαμαρά και του Αλέξη Τσίπρα πρότεινε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης, σε δηλώσεις του στον Βήμα 99,5.

Παράλληλα, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος -θέμα που ανέκυψε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια- ο κ. Μιχελάκης επανέλαβε ότι δεν μπορεί να γίνει δημοψήφισμα καθώς -όπως είπε- ο λαός έδωσε συγκεκριμένη εντολή για αλλαγή του μνημονίου.

Η πρόταση του κ. Μιχελάκη για ντιμπέιτ μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών επιβεβαιώνει ότι αυτή τη στιγμή ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο βασικός αντίπαλος του προέδρου της ΝΔ στη μάχη για την εκλογική πρωτιά.

* Οι πρώτες αντιδράσεις από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ είναι θετικές.


Τις τελευταίες ημέρες, άλλωστε, ο κ. Σαμαράς έχει ανεβάσει τους τόνους της αντιπαράθεσης με τον Αλέξη Τσίπρα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα του κλίματος που έχει δημιουργηθεί είναι το περιεχόμενο της ομιλίας του κ. Σαμαρά στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, την περασμένη Πέμπτη.

Ο πρόεδρος της ΝΔ εξαπέλυσε πρωτοφανή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για «ανίκανους και ανεύθυνους» που δεν μπορούν να βγάλουν τη χώρα από την κρίση και την οδηγούν στην καταστροφή. «Αρχίζουν από την νεκρανάσταση του σφυροδρέπανου και φθάνουν έως την αναρχία» είπε, κάνοντας παράλληλα λόγο για «συνιστώσες της γκρίνιας» και «συνιστώσες της διαμαρτυρίας».

«Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί» ήταν η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος υποστήριξε πως «η επιμονή Σαμαρά και Βενιζέλου στο μνημόνιο οδήγησαν τη χώρα στις κάλπες».

Ανέφερε ότι σε αυτές τις εκλογές ο λαός έχει να επιλέξει ανάμεσα στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και στο κοινό πρόγραμμα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ που είναι ένα μεταφρασμένο στα ελληνικά μνημόνιο.

Κατηγόρησε τα δύο κόμματα ότι «μόνο τους μέλημα είναι να μη χάσουν την εξουσία, αδιαφορώντας για το αν θα γονατίσει ο λαός» και τόνισε ότι διαστρεβλώνουν το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

****

«Να σταματήσει το πείραμα» των πολιτικών λιτότητας που επιδιώχθηκαν στο όνομα της επίλυσης της κρίσης, ζητά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στην βρετανική εφημερίδα The Guardian.

«(Η Ελλάδα) επιλέχθηκε να είναι το πείραμα για την εφαρμογή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών σοκ και οι Έλληνες υπήρξαν τα πειραματόζωα» είπε.

«Εάν το πείραμα συνεχιστεί, τότε θα θεωρηθεί επιτυχημένο και οι πολιτικές αυτές θα εφαρμοστούν και σε άλλες χώρες. Γι' αυτό είναι τόσο σημαντικό να σταματήσει το πείραμα. Δεν θα είναι νίκη μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη» πρόσθεσε.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι ποτέ η χώρα δεν βρισκόταν σε τόσο άσχημη κατάσταση.

«Ήττα είναι η μάχη που δεν δίνεται» λέει ο Έλληνας πολιτικός και όταν ο δημοσιογράφος τον ρωτά εάν φοβάται, εκείνος απαντά: «Θα φοβόμουν εάν συνεχίζαμε σε αυτόν τον δρόμο, έναν δρόμο προς την κοινωνική κόλαση [...] Όταν κάποιος παλεύει, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να κερδίσει και εμείς παλεύουμε για να κερδίσουμε».

Ο Αλέξης Τσίπρας τονίζει ότι δεν τάσσεται κατά του ευρώ ή της Ευρωζώνης και δηλώνει ότι η Γερμανίδα καγκελάριος «έχει τεράστια κοινωνική ευθύνη».

«Δεν επιθυμούμε να εκβιάσουμε, θέλουμε να πείσουμε τους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι ο τρόπος που έχει επιλέξει να αντιμετωπίσει την Ελλάδα είναι αντι-παραγωγικός. Είναι σαν να πετάει κάποιος χρήματα σε έναν λάκο χωρίς πάτο» προσθέτει.

«Οι επερχόμενες εκλογές στην Ελλάδα θα καθορίσουν όχι μόνο τι θα συμβεί εδώ, αλλά τι θα συμβεί σε διεθνές επίπεδο» δηλώνει και τονίζει ότι η μάχη δεν είναι προσωπική.

«Δεν αφορά λαούς και πολίτες. Από τη μία πλευρά είναι οι εργαζόμενοι και η πλειοψηφία των πολιτών και από την άλλη είναι οι καπιταλιστές, οι τραπεζίτες, οι κερδοσκόποι των χρηματιστηριακών συναλλαγών, τα μεγάλα κεφάλαια. Είναι ένας πόλεμος ανάμεσα στους πολίτες και τους καπιταλιστές» λέει.

Ερωτηθείς τι θα κάνει με το μνημόνιο εάν εκλεγεί, απαντά: «Οι Ευρωπαίοι πρέπει να καταλάβουν ότι δεν έχουμε καμία πρόθεση να προχωρήσουμε σε μονομερή κίνηση. Θα αναγκαστούμε να δράσουμε, εάν εκείνοι δράσουν μονομερώς και κάνουν το πρώτο βήμα» λέει.

«Εάν δεν μας πληρώσουν, εάν σταματήσουν να χρηματοδοτούν (τα δάνεια), τότε δεν θα μπορέσουμε να πληρώσουμε τους πιστωτές μας. Αυτό που λέω είναι πολύ απλό» προσθέτει.

«Μου αρέσει να παίζω πόκερ»

Το πορτρέτο του κ. Τσίπρα παρουσίασαν και οι Times της Νέας Υόρκης σε ανταπόκριση από την Αθηνα.

«Ανερχόμενο πολιτικό αστέρι, εχθρός της λιτότητας που φέρνει την Ευρώπη στο όριό της» είναι ο τίτλος του άρθρου.

Την ώρα που όλοι στην Ευρώπη έχουν πέσει με τα μούτρα να βρουν σχέδια σε περίπτωση ελληνικής εξόδου από το ευρώ, εκείνος ήρεμα εξηγεί τη θέση, αφήνοντάς τους να ιδρώνουν για το τι θα συμβεί αν η Ελλάδα εγκαταλείψει το ενιαίο νόμισμα, γράφει η εφημερίδα.

«Μου αρέσει να παίζω πόκερ» δηλώνει ο κ. Τσίπρας και εξηγεί: «Ο σκόπος μας δεν είναι να εκβιάσουμε ή να τρομοκρατήσουμε κανέναν. Θέλουμε να τους ταρακουνήσουμε και να τους πείσουμε ότι πρέπει να αλλάξουν τις πολιτικές στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, σε διαφορετική περίπτωση, η Ευρώπη θα βρεθεί σε κίνδυνο.»

«Η επιστροφή στη δραχμή δεν είναι επιλογή»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε άλλη συνέντευξή του στην εφημερίδα Επενδυτής ξεκαθαρίζει ότι «η επιστροφή στη δραχμή δεν είναι επιλογή».

Τονίζει ότι «η Βουλή θα ακυρώσει τον νόμο του μνημονίου και θα επαναδιαπραγματευτούμε το χρέος».

«Το μνημόνιο μας οδηγεί στη δραχμή, όχι ο ΣΥΡΙΖΑ» λέει.

Απευθυνόμενος στον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο Αλέξης Τσίπρας τον καλεί να σταματήσει «τις κινδυνολογίες με μοναδικό σκοπό την προσωπική του σωτηρία».
I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ