2012-05-20 14:55:32
Φωτογραφία για ΤΟΥΡΚΙΑ: ΣΥΛΛΗΨΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗ ΓΙΑ ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ ΑΠΟΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗΣ
Ένας συνταγματάρχης του τουρκικού... στρατού συνελήφθη χθες στο πλαίσιο της έρευνας περί μιας συνωμοσίας για την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης με την ενορχήστρωση επιθέσεων εναντίον εθνικών μειονοτήτων, ανέφερε η εφημερίδα Sabah στον ιστότοπό της.

Η σύλληψή του έγινε στο πλαίσιο μιας μακρόχρονης έρευνας σχετικά με μια σειρά σχεδιασμών από μέλη του στρατού που σύμφωνα με εισαγγελείς είχαν σκοπό να δολοφονηθούν χριστιανοί και άλλοι μειονοτικοί και να επιρριφθεί η ευθύνη γι' αυτό σε ισλαμιστές, σε μια προσπάθεια να δυσφημιστεί την κυβέρνηση.

Ο συνταγματάρχης Λεβέντ Γκιλμέν συνελήφθη στη Φότσα, κοντά στο Ιζμίρ (Σμύρνη), ενώ παρευρισκόταν σε τελετή για μια εθνική εορτή, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Είχε συλληφθεί άλλη μια φορά στο παρελθόν και είχε απελευθερωθεί, το 2010, φέρεται ότι δήλωσε στην Σαμπάχ ο δικηγόρος του. Ο δικηγόρος, Μουράτ Εργκίν, αποκάλεσε τη χθεσινή προσαγωγή του «γραφειοκρατικό σφάλμα».


Τα δημοσιεύματα στα ΜΜΕ για το σχέδιο αυτό άρχισαν στα τέλη του 2009. Η υπόθεση σχετίζεται με την ευρύτερη έρευνα για το δίκτυο Εργκενεκόν, στο πλαίσιο της οποίας έχουν συλληφθεί εκατοντάδες εν ενεργεία και εν αποστρατεία αξιωματικοί των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων, ακαδημαϊκοί, δημοσιογράφοι, δικηγόροι και δικαστικοί, που κατηγορούνται για διάφορες συνωμοσίες με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK) του Ερντογάν, ισλαμικών καταβολών, έχει κερδίσει σε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις από το 2002.

Οι διώξεις έχουν καταδείξει την μείωση της ισχύος του στρατού, ο οποίος έχει αυτοδιοριστεί θεματοφύλακας του κοσμικού χαρακτήρα του τουρκικού κράτους κι έχει ανατρέψει τέσσερις κυβερνήσεις από το 1960. Ωστόσο επικριτές της κυβέρνησης λένε ότι χρησιμοποιούνται για να φιμώσουν πολιτικούς αντιπάλους του πρωθυπουργού Ερντογάν.
24wro
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ