2021-11-18 09:26:22
Φωτογραφία για Χίλιοι νεκροί από Covid σε 15 ημέρες. Οι 29 περιοχές που «βράζουν»



Αλλαγές προέκυψαν χθες στον επιδημιολογικό χάρτης της χώρας, την ώρα που τα κρούσματα κορονοϊού που ανακοινώνονται καθημερινά βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα και το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει αρχίσει να πιέζεται αισθητά.

Συγκεκριμένα, από το απόγευμα της Τετάρτης (17/11) στο «βαθύ κόκκινο» του επιδημιολογικού χάρτη πέρασαν ακόμη πέντε περιοχές. Πρόκειται για: τη Θεσπρωτία, το Ρέθυμνο, την Άρτα, τη Λακωνία και την Κόρινθο.

Οι άλλες 24 από τις 50 περιοχές της χώρας που παραμένουν σε «βαθύ κόκκινο» είναι: Θεσσαλονίκη, Αρκαδία, Άγιον Ορος, Αχαΐα, Λάρισα, Μαγνησία, Κιλκίς, Ημαθία, Πιερία, Έβρος, Πέλλα, Ξάνθη, Δράμα, Μεσσηνία, Σέρρες, Τρίκαλα, Καβάλα, Κοζάνη, Καρδίτσα, Χαλκιδική, Ιωάννινα, Φθιώτιδα, Θάσος, Λέσβος.

Αλλαγές στον επιδημιολογικό χάρτη

Όπως γίνεται εύλογα αντιληπτό η διασπορά είναι μεγάλη, με τους ειδικούς να απευθύνουν καθημερινές εκκλήσεις για εμβολιασμό και αυστηρή τήρηση των μέτρων. Σημειώνεται ότι χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 6.682 νέα κρούσματα.Ο επικαιροποιημένος χάρτης του κορOνοϊού / Πηγή: covid19.gov.gr/covid-map/


Ο επιδημιολογικός χάρτης πέντε επιπέδων ετοιμότητας αντιστοιχεί σε 5 χρώματα (βαθύ κόκκινο, κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο και πράσινο) με βάση επιδημιολογικούς δείκτες που χρησιμοποιούνται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO).

Ο επιδημιολογικός χάρτης θα παράγεται εβδομαδιαίως σε επίπεδο Περιφερειακής ενότητας και ειδικά για τα νησιά σε επίπεδο Δήμου.

Σκοπός του επιδημιολογικού χάρτη είναι η ενημέρωση των πολιτών και των επισκεπτών στη χώρα μας, καθώς και η σύνδεση των επιπέδων ετοιμότητας με μέτρα δημόσιας υγείας.

Ο χάρτης επικαιροποιείται σε εβδομαδιαία βάση από την ομάδα των επιδημιολόγων της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, λαμβάνοντας υπόψη τους πιο κάτω επιδημιολογικούς δείκτες:

7-ήμερος κινητός μέσος όρος κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους 14-ήμερος αριθμός κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους Δείκτης θετικότητας ελέγχων Εβδομαδιαία ποσοστιαία μεταβολή κρουσμάτων Αριθμός ενεργών κρουσμάτων Ηλικιακή κατανομή κρουσμάτων Εβδομαδιαίος αριθμός νέων νοσηλειών ανά 100.000 κατοίκους Εβδομαδιαίος αριθμός θανάτων ανά 100.000 κατοίκους Ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης Ενεργός ρυθμός αναπαραγωγής των κρουσμάτων (Rt) Πληρότητα συστήματος υγείας Ανάλυση ιχνηλάτησης επαφών Ανάλυση μεταλλάξεωνΗ τελική διαμόρφωση του επιδημιολογικού χάρτη προκύπτει έπειτα από συνδυαστική αξιολόγηση των ανωτέρω δεικτών.

Ήδη οι ασθενείς που κατέληξαν λόγω covid-19 από την αρχή του Νοεμβρίου μέχρι και χθες (1.074) είναι σχεδόν όσοι και οι νεκροί που είχαν καταγραφεί όλο τον Οκτώβριο (1.107). Στα νοσοκομεία οι εισαγωγές ασθενών αυξάνονται συνεχώς, με τον ημερήσιο αριθμό να ανέρχεται το τελευταίο επταήμερο στις 421.

Χίλιοι νεκροί από Covid σε 15 ημέρες

Χθες στα νοσοκομεία οι νοσηλευόμενοι ήταν σχεδόν 4.100 με τους 920 να βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) και θαλάμους αρνητικής πίεσης.

Οι διασωληνωμένοι επίσης αυξήθηκαν στους 561, με τις εκτιμήσεις των ειδικών που «έβλεπαν» έως και 600 διασωληνωμένους στη χώρα στο τέλος Νοεμβρίου να επιβεβαιώνονται ανοίγοντας παράλληλα το επόμενο «κεφάλαιο» των μελανών προγνώσεων για τον Δεκέμβριο, σημαντικό μήνα λόγω των εορτών που τον χαρακτηρίζουν και που στην παρούσα φάση θεωρούνται συνώνυμο της μετάδοσης και της διασποράς του ιού.

Η θωράκιση των πολιτών μέσω του εμβολιασμού παραμένει το κρίσιμο μέγεθος για την επιτυχή διαχείριση της επιδημίας. Οι επιστήμονες απευθύνουν συνεχώς εκκλήσεις για εμβολιασμό πρώτης δόσης αλλά και για την ενίσχυση με την αναμνηστική δόση και υπενθυμίζουν παράλληλα τη δύσκολη και συχνά μοιραία έκβαση της πορείας των ανεμβολίαστων ατόμων που μολύνονται και νοσούν από κορΟνοϊό. Σταθερά το 83%-85% των διασωληνωμένων στα νοσοκομεία είναι άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί, ενώ και το 15%-17% των εμβολιασμένων που χρειάζονται νοσηλεία όταν μολυνθούν επιβεβαιώνει ότι είναι αναγκαία και σωτήρια η αναμνηστική δόση, καθώς τα επίπεδα αντισωμάτων φθίνουν μετά τους έξι μήνες από τη δεύτερη δόση εμβολίου.

Μάλιστα, αναλυτικά στοιχεία για τους εμβολιασμένους και τους ανεμβολίαστους πολίτες, που μολύνονται και νοσούν, σε σχέση με την προστασία που τους παρέχουν τα εμβόλια θα παρουσιαστούν σήμερα από τον πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), καθηγητή Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας, κ. Θεοκλή Ζαούτη. themaygeias
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Το MasterChef ξεκινά
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Το MasterChef ξεκινά
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ