2022-05-13 00:37:11
Φωτογραφία για Ποια η πιθανή απάντηση Πούτιν σε ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ - Απαντήσεις σε τρία σενάρια.
Οι προειδοποιήσεις του Πούτιν προς τη Φινλανδία (και πιθανότατα και προς την Σουηδία) περί μη ένταξης στο ΝΑΤΟ φαίνεται πως έπεσαν στο κενό.

Η εισβολή του στην Ουκρανία πυροδότησε αυτό ακριβώς που ήθελε να αποφύγει: την περαιτέρω διεύρυνση του ΝΑΤΟ μέχρι τα σύνορα της Ρωσίας.

Πώς θα μπορούσε όμως να απαντήσει η Ρωσία;

-Στρατιωτικές κινήσεις.Προς το παρόν, ο Πρόεδρος Πούτιν είναι απασχολημένος με το μέτωπο στην Ουκρανία και έτσι εκτιμάται πως είναι απίθανο -ασχέτως πιθανών απειλών που εκτοξεύονται- να προχωρήσει σε ξαφνικές κινήσεις προς την κατεύθυνση της Φινλανδίας. Τα ρωσικά στρατεύματα κοντά στα κοινά σύνορα των 1300 χλμ έχουν αναδιαταχθεί νότια. Ωστόσο, με τον καιρό, είναι πιθανό να μετακινήσει στρατεύματα και πυραύλους πιο κοντά στα σύνορα της Φινλανδίας και να πραγματοποιήσει επιθετικές αεροπορικές και ναυτικές περιπολίες.-Υβριδικός πόλεμος. Οι κυβερνοεπιθέσεις και η κυβερνοκατασκοπεία συνεχίζονται εδώ και αρκετό καιρό, με στόχο τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη. Αυτές μπορεί τώρα να έχουν ως στόχο ειδικά στη Φινλανδία και τη Σουηδία εάν ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, συνοδευόμενα από τις συνήθεις επίσημες αρνήσεις ενοχής.


-Ανατροπή. Στον Πούτιν αρέσει να παίζει με στρατηγικά και όχι να καταφεύγει σε τακτικισμούς και μπορεί κάλλιστα να αποφασίσει ότι η ιστορική ουδετερότητα αυτών των δύο σκανδιναβικών χωρών σημαίνει ότι οποιαδήποτε απόφαση για ένταξη στο ΝΑΤΟ μπορεί να ανατραπεί. Με τον καιρό, μπορεί να επιλέξει να προσπαθήσει να διαμορφώσει τη φινλανδική κοινή γνώμη ενάντια στο ΝΑΤΟ με τη βοήθεια της προπαγάνδας και της παραπληροφόρησης.

Τέλος, σε κάθε περίπτωση όσο και εάν ο πόλεμος στην Ουκρανία τελικά οδήγησε στο αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα για τον Πούτιν, που ήταν η διακοπή της επέκτασης του ΝΑΤΟ προς ανατολάς, η εξέλιξη με την Φινλανδία ενισχύει την ρητορική του: Η Δύση αγνοεί μια μεγάλη παγκόσμια δύναμη όπως η Ρωσία και την απειλεί φέρνοντας όλο και περισσότερα στα σύνορά της τη ΝΑΤοϊκή συμμαχία.

Εξάλλου βασικό επιχείρημα του Πούτιν για την εισβολή ήταν η πιθανή ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ενώ τώρα, πλήθος αναλυτών και πολιτικών τονίζουν πως στη χώρα εκτυλίσσεται ένας πόλεμος ΝΑΤΟ-Ρωσίας δια αντιπροσώπων.

*Mε πληροφορίες από BBC
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ