2022-07-04 23:41:42
Φωτογραφία για Ο Πούτιν κήρυξε νίκη στο Λουχάνσκ
Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν συνεχάρη τη Δευτέρα τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις για την «απελευθέρωση» του Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία, ένα σημαντικό ορόσημο για τη Μόσχα στην εισβολή της στην Ουκρανία.

Ο Πούτιν, σε συνάντηση με τον υπουργό Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, είπε ότι τα στρατεύματα που συμμετείχαν στην επιχείρηση για την κατάληψη του Λουχάνσκ θα έπρεπε να ξεκουραστούν, μα άλλες μονάδες θα συνέχιζαν τη μάχη.

Ο Σόιγκου είπε στον Πούτιν πως «η επιχείρηση» ολοκληρώθηκε την Κυριακή, αφού τα ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν το Λισιτσάνσκ, το τελευταίο μεγάλο προπύργιο των Ουκρανών στο Λουχάνσκ.

Οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να συνεχίσουν την επίθεσή τους βαθύτερα στην ανατολική Ουκρανία, ενώ οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις επιβεβαίωσαν ότι είχαν αποσυρθεί από το Λισιτσάνσκ την Κυριακή. Ο κυβερνήτης Σέρχιι Χαϊντάι είπε τη Δευτέρα πως οι ουκρανικές δυνάμεις είχαν υποχωρήσει για να μην περικυκλωθούν.


«Υπήρχε κίνδυνος περικύκλωσης στο Λισιτσάνσκ» είπε στο Associated Press o Χαϊντάι, προσθέτοντας πως οι ουκρανικές δυνάμεις θα μπορούσαν να είχαν αντέξει για μερικές εβδομάδες ακόμα, μα ενδεχομένως να πλήρωναν πολύ υψηλό τίμημα.

«Καταφέραμε να κάνουμε εστιασμένη απόσυρση και να εκκενώσουμε όλους τους τραυματίες» είπε ο Χαϊντάι. «Πήραμε πίσω όλο τον εξοπλισμό, οπότε από αυτό το σημείο η απόσυρση ήταν καλά οργανωμένη».

Το ουκρανικό γενικό επιτελείο είπε πως οι ρωσικές δυνάμεις εστίαζαν τώρα τις προσπάθειές τους στο να προχωρήσουν προς τη γραμμή Σιβέρσκ- Φεντορίβκα και Μπαχμούτ στο Ντονέτσκ, το ήμισυ περίπου εκ του οποίου ελέγχεται από τη Ρωσία. Οι Ρώσοι επίσης έχουν εντείνει τους βομβαρδισμούς των ουκρανικών προπυργίων του Σλοβιάνσκ και του Κραματόρσκ, βαθύτερα στο Ντονέτσκ.

*Με πληροφορίες από Reuters, Associated Press
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ